$
בארץ

יועמ"ש ועדת הכספים: כחלון פועל בניגוד לחוק בעניין גיל הפרישה לנשים

לפי מכתב ששלחה שגית אפיק לחברי ועדת הכספים, שר האוצר מבקש לקיים דיון על העלאת גיל הפרישה לנשים - לפני שהגיש את המלצות הוועדה שבדקה את הנושא

שירות כלכליסט 17:3807.05.17

היועצת המשפטית של ועדת הכספים, שגית אפיק, סבורה כי שר האוצר משה כחלון הופך את ההליכים שנקבעו בסוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים, בניגוד לחוק, בכך שהוא מבקש מהוועדה לקיים דיון מבלי שהעביר בעצמו המלצות בנושא.

 

המלצות הוועדה הציבורית להעלאת גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-64 בהדרגה ובכפוף לצעדים שיסייעו לנשים שייפגעו מהמהלך, לא התקבלו מעולם על ידי כחלון; שר האוצר אמר כי הוא רוצה להגיע להסכמה רחבה בנושא עם הח"כיות שלי יחימוביץ, זהבה גלאון ואורלי לוי אבקסיס, ואולם בפועל לא התקיימו מולן דיונים בחודשים האחרונים.

 

בין הצדדים ישנם שני סלעי מחלוקת משמעותיים. מבחינת חברות הכנסת, ישנו חוסר נכונות מוחלט של האוצר להכיר בכך שקיימים מקצועות שוחקים; בנוסף קיימת בעיה של נשים שהיו מובטלות ערב הפרישה,שהעלאת גיל הפרישה גוזרת עליהן עוד שנתיים ללא שכר, פנסיה או קצבת זקנה.

 

בסמוך לאישור התקציב האחרון בכנסת, דחתה ועדת הכספים את המועד שבו היה אמור שר האוצר לדווח לוועדה על עמדתו בנוגע להעלאת גיל הפרישה לנשים בחצי שנה, ל-30 באפריל השנה כאשר במקביל תוקן החוק כך שגיל הפרישה לא יעלה אוטומטית מ-62 ל-64. לפי לוח הזמנים החדש, ועדת הכספים היתה צריכה לאשר או לדחות את המלצתו של כחלון עד סוף יולי השנה.

 

משה כחלון משה כחלון צילום: עמית שעל

 

במכתב ששלחה לחברי ועדת הכספים חושפת היועצת אפיק כי כחלון שלח מכתב ליו"ר ועדת הכספים משה גפני בו ביקש לקיים דיון מבלי שהגיש את המלצותיו. במכתב, כך לפי אפיק, כחלון כתב כי "לאחר שבחנתי את המלצות הוועדה לבחינת גיל פרישה לנשים, בשים לב להצדקות השונות לכך ולכלים התומכים שפורטו בהרחבה בהמלצות הוועדה, בשל ההשלכות השונות שיש להעלאת גיל הפרישה לנשים, וההשלכות הציבוריות הנרחבות ובטרם אקבל החלטה בעניין, אודה לקיום דיון בוועדת הכספים לצורך קבלת עמדת ועדת הכספים, ובכלל זה כל המידע והעמדות הציבוריות שיוצגו בפני הוועדה במהלך דיוניה בסוגיה האמורה. לאחר קבלת כל האמור, אקבל את החלטתי".

  

היועצת המשפטית מציינת כי "במכתבו של שר האוצר אין משום עמדה כלשהי, ואף שהוא הוגש ביום 30/4/2017 מכתב זה לא עומד בתנאי סעיף 9 לחוק שמחייב להביא לאישור ועדת הכספים את המלצותיו לעניין גיל הפרישה לאישה שנולדה בשנת 1955 ואילך בהתחשב בהמלצות הוועדה הציבורית".

 

במכתב מציינת אפיק כי בהיעדר ההמלצות, לפי סעיף החוק, "הוועדה כמובן רשאים לקיים דיונים על המלצות הוועדה הציבורית... אבל אין לה מנדט לאשר או לא לאשר, שהרי בהיעדר המלצות שר אין בפניה מה לאשר (או לדחות)".

 

לפי אפיק,"נוצר מצב שבו הלוחות של חוק הביטוח הלאומי נותרים על כנם. כתוצאה מכך, לוחות הביטוח הלאומי מייצרים העלאת גיל הפרישה לנשים לענין זכאותן לקצבת זקנה". לכן, בפועל, נוצר מצב אבסורדי בו גיל הפרישה לא עולה אולם חוק הביטוח הלאומי קובע העלאה הדרגתית של גיל הזכאות לקצבת זקנה. במקביל התקופה בה ועדת הכספים תוכל לאשר או לדחות את ההמלצות, שהיתה אמורה לעמוד על 3 חודשים, נשחקת שכן הימים עוברים אולם שום המלצה לא הוגשה.

 

אפיק המליצה לשנות בינתיים את החוק, כך שלוחות הביטוח הלאומי והזכאות לקצבה תוצמד לגיל הפרישה, כדי למנוע את האי-ודאות בקרב נשים שנולדו לאחר אוגוסט 1955 וצפויות להפגע מהיעדר ההחלטה של כחלון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x