$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קרן פרמירה מציעה את נטפים למכירה ב־1.5 מיליארד דולר

אחרי שרכשה את נטפים ב־2011 לפי שווי של 850 מיליון דולר, מעמידה פרמירה את החברה על המדף במחיר כמעט כפול. שני גופים סיניים וחברות ענק בתחום החקלאות בחנו לאחרונה את הרכישה. אפשרות נוספת שנבחנת היא הנפקה בניו יורק

גולן חזני 06:4219.12.16

חמש שנים לאחר שרכשה את השליטה בנטפים מעמידה קרן ההשקעות הבינלאומית פרמירה את החברה על המדף ופותחת בהליך מכירה של מניותיה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי הקרן ומנהליה יחד עם מנכ"ל נטפים רן מידן נפגשו בשבועות האחרונים עם בנקאי השקעות וצפויים לבחור מתוכם בתחילת 2017 את הבנק שיוביל את התהליך, כשהמועמד המוביל הוא גולדמן זאקס. בשיחות עם הבנקאים נמסר כי החברה מעוניינת לבחון אפשרויות אסטרטגיות העומדות בפניה וכיצד למנף את השיפור בתוצאות נטפים לכיוונים נוספים, אולם מדובר בראש ובראשונה במציאת רוכש. עם זאת, אפשרות נוספת שנבחנת היא הנפקה בניו יורק, שבה תהיה הצעת מכר לפיה תמכור פרמירה עד 50% ממניותיה ואילו היתר יימכרו בהמשך השנה.

 

פרמירה מאמינה כי תוכל למכור את המניות לפי שווי של 1.4–1.5 מיליארד דולר לחברה, וזה גם השווי שאותו היא מבקשת. ל"כלכליסט" נודע כי שני גופים סיניים, וכן חברות ענק בתחום החקלאות בחנו בחודשים האחרונים את רכישת נטפים והיוו את הזרז, יחד עם השיפור בתוצאות החברה, ליציאה לתהליך.

 

 

שווי זה נובע מזינוק שחל ברווחי החברה בשנתיים האחרונות ואשר בא לידי ביטוי בצמיחה של 6% במכירות החברה שעומדות השנה על 900 מיליון דולר. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי את 2016 תסיים נטפים עם EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של 115 מיליון דולר, רווח שיא בתולדותיה. עוד נודע כי 2015 הסתיימה עם EBITDA של 97 מיליון דולר ואילו 2014 הסתיימה עם EBITDA של 80 מיליון דולר. נתונים אלה לא נחשפו כה, והזינוק המרשים נזקף לזכותו של המנכ"ל מידן.

 

פרמירה רכשה את נטפים (61%) ב־2011 לפי שווי של 850 מיליון דולר, ובשלוש השנים הראשונות נראתה ההשקעה ככשלון, מכיוון שהחברה לא הצליחה לצמוח. הפריצה החלה ב־2014 עם מינויו של מידן, לשעבר סמנכ"ל הכספים של מכתשים אגן (כיום אדמה), כמנכ"ל החברה. קיבוץ חצרים מחזיק ב־32% מהמניות וקיבוץ מגל בכ־6%.

 

מה יעשו הקיבוצניקים

 

עוד נודע כי פרמירה קיימה בשבועות האחרונים שיחות עם אנשי חצרים בחברה ועדכנה אותם בתוכניותיה. שווי מניות חצרים בחברה, אם אכן השווי שנדרש יתקבל, הוא כחצי מיליארד דולר. במכירה הקודמת ב־2011 בחרו חברי חצרים שלא להשתתף ויהיה מעניין לבחון כיצד ינהגו הפעם. מי שמכרו את מניותיהם באותה מכירה היו חברי קיבוץ יפתח, ואילו קיבוץ מגל נשאר עם 6% מהמניות שבהן הוא מחזיק עד היום, וגם חבריו יצטרכו לבחור כיצד לנהוג במקרה של מכירה.

 

רן מידן מנכ"ל נטפים רן מידן מנכ"ל נטפים צילום: עמית שעל

 

לנטפים חוב של 100–120 מיליון דולר. השווי שאותו מבקשת החברה מתבסס על מכפיל 12 על ה־EBITDA, שעשוי להיראות יקר לרוכשים פטנציאליים. עם זאת, חברות בתעשיות המשיקות לזו של נטפים נסחרות במכפילים דומים בבורסות בארה"ב.

 

נטפים, שהוקמה לפני יותר מ־50 שנה, היא החברה הגדולה בעולם בתחום ההשקייה בטפטוף ולמעשה החברה הראשונה בתחום שגם המציאה את השיטה של השקיה בטפטוף. שיטה זו נועדה להתמודד עם המחסור במים בעולם, והזמינות ההולכת וקטנה של קרקע לחקלאות, מול הגידול בביקוש למזון. שלושה קיבוצים, חצרים, מגל ויפתח היו שותפים להקמת החברה.

 

ב־2006 הכניסו הקיבוצים את הקרנות מרקסטון (20%) וטנא (10%) להשקעה בחברה. מרקסטון השקיעה 55 מיליון דולר, שנים ספורות לפני שנקלעה למשבר עמוק והתפרקה, ונטפים תיזכר כהשקעה הטובה ביותר שלה, ואילו טנא השקיעה את מחצית הסכום.

 

נטפים עברה משבר קשה ב־2008 שלאחריו התאוששה. פרמירה רכשה את השליטה בעיסקה מורכבת בסוף 2011 כשרכשה את מלוא המניות של מרקסטון וטנא, 6% מידי חצרים ו־17% מאחזקות מגל, ואת כל האחזקות של יפתח. העסקה, ששיקפה לנטפים שווי של 850 מיליון דולר, כשפרמירה לוקחת על עצמה גם חוב של 150 מיליון דולר של נטפים, התבססה על התוצאות הכספיות שהציגה נטפים ב־2011 – מכירות של 809 מיליון דולר ורווח תפעולי תזרימי (EBITDA) של 115 מיליון דולר. זו היתה שנה מצויינת ואחריה באה נסיגה.

 

הקשיים שחוותה החברה הביאו למתחים בין פרמירה בראשות הדירקטורים ד”ר יורג רוקנהאוזר וטורסטן ווגט, לבין ההנהלה, למרות שעם החתימה שיבחה פרמירה את תפקודו של המנכ"ל יגאל אייזנברג. לפי סיכום בין חצרים לפרמירה, וכחלק מהעסקה, נקבע שאייזנברג יוסיף לשמש בתפקיד המנכ"ל לשלוש שנים. פרמירה רכשה את נטפים לאחר התמודדות מול איפקס, קרן אחרת בניהולה של זהבית כהן, שניהלה גם היא מגעים אבל החליטה לא לשלם מעל שווי של 600 מיליון דולר לחברה.

 

אלף עובדים בישראל

 

השאיפה של פרמירה היתה לצמיחה שנתית של 15% ומחזור מכירות של 1.7 מיליארד דולר ב־2016. זה לא קרה. המכירות של החברה נתקעו עד 2013 על 750–800 מיליון דולר ורק ב־2014 עם מינויו של מידן במקום אייזנברג, החלו המכירות לעלות. פרמירה השקיעה במפעלים חדשים של נטפים בהודו, ספרד, פרו וברזיל. השנה השקיעה החברה 20 מיליון דולר בהקמת מפעל חדש בסין וחתמה על הסכם של 200 מיליון דולר לפרויקט ענק באתיופיה על 70 דונם לגידול קני סוכר.

 

נטפים מעסיקה כיום 4,300 עובדים אלף מהם בישראל, שמהווה 3% בלבד ממכירותיה, ב־17 מפעלים, שלושה מהם בישראל. היא מחזיקה בנתח שוק של 30% בעולם, לפני ג'יין-נען (תאגיד הודי שרכש את חברת נען הישראלית) שמחזיק ב־17% מהשוק. החברה נחשבת לבולטת בתעשיה הקיבוצית.

 

פרמירה ביצעה בעבר השקעה בחברה הישראלית NDS שנמכרה לסיסקו לפני ארבע שנים תמורת 5 מיליארד דולר, וניהלה מגעים לרכישת כלל ביטוח וחיפה כימיקלים, שלא הולידו עיסקה. פרמירה מנהלת מעל 20 מיליארד דולר פועלת ב־30 מדינות, ונחשבת לקרן שרוכשת חברות מובילות, משביחה אותן ומוכרת. בין אחזקותיה הבולטות חברת הוגו בוס להלבשה.

 

מנטפים לא נמסרה תגובה לידיעה.

 

טפטוף הסטורי

המהנדס שמכר את חלקו במחיר ש"אינו זוכר"

 

המהנדס הישראלי שמחה בלאס פיתח בסוף שנות החמישים את הטפטפת המסחרית הראשונה. בלאס החל לייצר טפטפות בביתו ברחוב מאנה בתל אביב. הפעילות הזו היתה הבסיס להקמת חברת נטפים ב־1965. הפעילות הועברה לחצרים לחברה משותפת שבה משפחתו של בלאס קיבלה 20% מהמניות ואילו חצרים את היתר ואחרי מספר שנים חצרים לחצו עליו שימכור להם את חלקו, "במחיר שלא היה זכור לו", כפי שסיפר בנו.

 

נטפים מתבססת על פטנט של רפי מהודר, שפיתח לאחר שחרורו מצה"ל וסת לחץ לממטרות. המנכ"ל הראשון של נטפים, עודד וינקלר, הציע למהודר משרה ומאוחר יותר למכור את הזכויות, אך מהודר החליט לוותר על משרה שהוצעה לו מנטפים והביטחון התעסוקתי הנלווה לכך והקים חברה עצמאית שהיא בעלת הקניין הרוחני שנהנית מתמלוגים עליו עד היום, בעוד נטפים היא בעלת הרישיון לייצור ושיווק הפטנטים.

 

אסנת ניר השתתפה בהכנת הידיעה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x