$
משפטיפ

מעורבות בתאונה עם אופניים חשמליים – עושים סדר בבלאגן

בתחילה עוד ניתן היה להגדיר את האופניים החשמליים כטרנד אבל כעת אפשר כבר לומר בפה מלא: האופניים החשמליים כאן ועלינו לדעת מה לעשות במקרה של פגיעה

בשיתוף משפטיפ - עו"ד אמיליה ברדה 09:3819.12.16

העומסים הכבדים בכבישים כמו גם המודעות ההולכת וגוברת לאיכות הסביבה, הובילו למציאות שבה האופניים החשמליים נמצאים בכל מקום וסובבים אותנו בכל עת: על הכבישים והמדרכות, במקומות העבודה ובמקומות הבילוי. עם זאת, העלייה במספר רוכבי האופניים החשמליים הביאה גם לעלייה חדה במספר הנפגעים כתוצאה משימוש באופניים חשמליים. 

נסיעה באופניים חשמליים מותרת אך ורק בכביש או בשבילים המסומנים כנתיבי אופניים, אם בוחר רוכב האופניים לעלות למדרכה, עליו להלך ברגל כשלצדו האופניים החשמליים וכל זאת בתנאי שאינם מפריעים להולכי הרגל הצועדים על המדרכה. הגיל ההתחלתי לרכיבה על אופניים חשמליים הוא 16 והמהירות המרבית לאופניים חשמליים היא 25 קמ"ש בלבד.

 

בשעת מעורבות אופניים חשמליים בתאונות מתעוררת השאלה האם הנפגע זכאי לפיצוי כספי ואם כן מי הגורם המפצה. ראשית יש לציין, כי החוק בישראל אינו מכיר באופניים חשמליים ככלי רכב, ובשל כך תאונה בין רוכב אופניים חשמליים לבין הולך רגל אינה מזכה את הנפגע בפיצוי כספי במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. בפועל, אין הבדל בין רוכב אופניים רגילים לבין רוכב אופניים חשמליים, ומשכך - רוכב האופניים החשמליים הינו כהולך רגל מבחינה חוקית ומשפטית.

 

רוכבים על מדרכה. לא חוקי רוכבים על מדרכה. לא חוקי צילום: דנה קופל

 

עו"ד אמיליה ברדה ממשרד עורכי הדין "שוורץ מאייר ברדה", העוסק בתחום הנזיקין ותאונות הדרכים, מסבירה כי מעורבותם של האופניים החשמליים בתאונות מובילה לבלבול רב באשר לזכות לפיצוי. המקרה הפשוט הינו, כאשר התרחשה תאונה בין רוכב האופניים החשמליים לבין רכב, כך למשל, כשרכב מתנגש ברוכב האופניים או כאשר רוכב האופניים נפגע כתוצאה מפתיחת דלת של רכב, הרי שמדובר בתאונת דרכים. במקרה זה, רוכב האופניים החשמליים יהיה זכאי לפיצוי מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים גם במקרה שבו רוכב האופניים אשם בתאונה. הגורם המפצה במקרה זה הינו חברת הביטוח אשר ביטחה את הרכב הפוגע בביטוח חובה.

 

חשוב להדגיש כי במקרים בהם התאונה התרחשה בדרכו של רוכב האופניים החשמליים לעבודה, במהלך העבודה או בדרכו לביתו מהעבודה, הרי שמדובר בתאונת עבודה ועל רוכב האופניים להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לצורך הכרה בתאונה כתאונת עבודה במקביל להגשת תביעה כנגד חברת הביטוח של הרכב המעורב.

 

מעורבות של אופניים חשמליים בתאונה ללא מעורבות של רכב-מי הגורם המפצה?

עו''ד אמיליה ברדה מסבירה, כי במקרה של תאונה בין רוכב אופניים חשמליים לבין הולך רגל, הרי שהולך הרגל יצטרך לתבוע את רוכב האופניים באופן אישי ולהוכיח במסגרת תביעתו, כי רוכב האופניים החשמליים הינו האשם והגורם לקרות התאונה, שאם לא כן, הרי שתביעתו תידחה והוא לא יזכה לפיצוי בגין נזקיו.

 

כמו כן, קיימים מצבים בהם רוכב האופניים החשמליים מעורב בתאונה עצמית, כלומר תאונה שבה לא היו מעורבים נוספים מלבדו, במקרה זה רוכב האופניים החשמליים אינו זכאי לפיצוי, אלא אם כן התרחשה התאונה כתוצאה ממפגע בדרך, שאז ניתן לתבוע את הגורם האחראי. כך למשל, אם התאונה התרחשה בשל בור בכביש, שקע או מהמורה בשביל האופניים, ניתן לתבוע את הרשות המקומית שבשטחה קרתה התאונה.

 

עוד מוסיפה עו''ד אמיליה ברדה, כי ככל שהתאונה אינה מוכרת כתאונת דרכים ובמקרה של פגיעה של ילדים מעל גיל שלוש ועד לגיל שמונה עשרה, הרי שיש לבחון זכאות לפיצוי מכוח ביטוח תאונות אישיות לתלמידים אשר חל 24 שעות ביממה במשך כל ימות השנה, הן במסגרת החינוכית והן בשעות הפנאי בבית, ברחוב, בגן השעשועים ואף במהלך חופשה משפחתית.

 

מסלול נוסף לפיצוי יכול שיהיה דרך ביטוחים פרטיים שיש לרוכב האופניים. יש לבחון תנאי הפוליסה ולוודא שלא קיימת החרגה לנזק כתוצאה משימוש באופניים חשמליים.

 

עו"ד אמיליה ברדה עו"ד אמיליה ברדה

 

מה לעשות במקרה של תאונה שבה מעורבים אופניים חשמליים?

ראשית, יש לצלם את מקום האירוע וככל שישנם עדי ראייה יש לקחת את פרטיהם ומספרי טלפון. במקרה של הולך רגל שנפגע מרוכב האופניים יש לקחת את פרטיו וככל שמדובר בפגיעה מרכב, יש לקחת את פרטי פוליסת הביטוח של נהג הרכב וכן את פרטיו של הנהג. במקרה של תאונת פגע וברח שאיננו יודעים מי נהג הרכב הפוגע ואת מי לתבוע, ניתן להגיש תביעה לקרן בשם "קרנית" שהינה תאגיד ציבורי לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.

 

בנוסף, יש לפנות לטיפול רפואי ראשוני ולציין בפני הגורם המטפל את נסיבות התאונה (מפגע בדרך, תאונת דרכים או תאונה עצמית) ולוודא שהדבר נרשם בגיליון הרפואי. כמו כן, במקרה שמדובר בתאונת דרכים יש לגשת לתחנת המשטרה ולהגיש תלונה על מעורבות בתאונת דרכים.

 

עו״ד אמיליה ברדה, שותפה במשרד עורכי דין שוורץ, מאייר, ברדה

 

 

למידע נוסף מילאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x