$
משפטיפ

זכויות עובדת אחרי לידה שקטה

על אף שהחוק משווה את הזכויות של אישה עובדת שעברה לידה שקטה לזו שילדה וולד חי, נראה כי מרבית הזכויות עדיין תלויות בכך שהוולד אכן חי.

בשיתוף משפטיפ - עו"ד צילה ניהוז-שלי 08:1318.12.16

לידה שקטה היא כינוי לתהליך בו אישה עוברת הליך לידה לעובר ללא רוח חיים. על פי ההגדרות הרפואיות מקרים של לידה לעובר ללא רוח חיים מהשבוע ה- 22 להריון, בין אם מדובר במוות תוך רחמי ובין אם מדובר בהפסקת היריון, נחשבים ללידה שקטה.

 

האם יש חוק בעניין לידות שקטות?

כן. באפריל 2016 נכנס לתוקפו חוק הביטוח הלאומי, תיקון - הרחבת הזכאות לביטוח אימהות המכונה חוק הלידות השקטות. החוק מסדיר את נושא הזכויות הסוציאליות אחרי לידה שקטה.

 

עד לכניסת החוק לתוקף, לידה שקטה היתה מזכה בזכויות מהביטוח הלאומי אם התרחשה בשבוע ה-26 ואילך להריון. בעקבות הריונות רבים אשר הסתיימו בלידת עובר ללא רוח חיים בשבועות 22-26 להריון, אשר לא זיכו את היולדת בזכויות כלשהן, חוקק חוק הלידות השקטות, המשווה את התנאים של נשים היולדות בלידה שקטה לתנאי יולדת וולד חי כבר מהשבוע ה-22 להיריון. בין היתר, זכאיות היולדות בלידה שקטה לביטוח אימהות מהמוסד לביטוח לאומי הכולל מענק לידה, דמי לידה וחופשת לידה מלאה.

 

זכויות עובדת אחרי לידה שקטה אכן שוות לזכויות עובדת אחרי לידת וולד חי?

חוק הלידות השקטות, כאמור, משווה את זכויותיה של אישה אחרי לידה שקטה לזכויות אישה אחרי לידת וולד חי. לכאורה, מדובר בהשוואת הזכויות כולן. האם אכן כך הדבר?

 

 

אורך חופשת הלידה

כאמור, אישה שעברה לידה שקטה מהשבוע ה-22 ואילך להיריון, זכאית לחופשת לידה מלאה. משמע, אם עבדה לפחות שנה במקום העבודה, היא זכאית לחופשת לידה בת 26 שבועות, שמתוכן 14 שבועות בתשלום ו-12 שבועות כחופשה ללא תשלום. בנוסף, היא זכאית לקחת חופשה ללא תשלום לרבע מתקופת עבודתה אצל המעסיק, תקופה אשר חופפת את התקופה של 12 השבועות ללא תשלום המהווים חלק מ-26 השבועות של חופשת הלידה.

הריון. אישה שעברה לידה שקטה רשאית לקצר את החופשה הריון. אישה שעברה לידה שקטה רשאית לקצר את החופשה

 

אם היא עבדה פחות משנה, היא זכאית לחופשת לידה בתשלום בת 14 שבועות. בנוסף, היא זכאית לקחת חל"ת לרבע מתקופת עבודתה אצל המעסיק.

 

עד כאן הדברים נכונים גם למי שילדה וולד חי, האם בכל זאת קיים הבדל באורך חופשת הלידה? כן. אישה שעברה לידה שקטה רשאית לקצר את חופשת הלידה ולחזור לעבודתה לאחר 3 שבועות בלבד.

 

האם גם גבר יכול לממש את זכותו לחופשת לידה אחרי לידה שקטה?

אישה שילדה וולד חי רשאית לקצר את חופשת הלידה ל-6 שבועות ולחלוק אותה עם בן זוגה. על פניו נראה כי גם במקרה של לידה שקטה רשאי הגבר לצאת לחופשת לידה, שכן, על פי החוק, זכויות האישה בלידה שקטה שוות כאמור לזכויות האישה בלידת וולד חי.

 

יחד עם זאת, מטרת חלוקת חופשת הלידה עם הגבר היא לאפשר לאב העובד ולאם העובדת לשאת יחד במחויבותיהם ההוריות בתא המשפחתי ולהקל על השתלבות אמהות עובדות בשוק העבודה. מאחר ובמקרה של לידה שקטה אין מחויבות הורית כי אין וולד, נראה כי הפרשנות הראויה היא שהזכאות תקום במקרה של לידת וולד חי.

 

איסור הפיטורים במהלך חופשת לידה ולאחריה תקף גם בלידה שקטה?

בהחלט כן! אסור לפטר עובדת ו/או לפגוע בתנאי העסקתה במהלך חופשת הלידה ו-60 יום לאחר מכן בלי לקבל היתר ממשרד הכלכלה בין אם מדובר בלידת וולד חי ובין אם מדובר בלידה שקטה.

 

הדבר נכון גם באשר לעובד שאשתו עברה לידה שקטה.

 

ומה לגבי התפטרות לצורך טיפול בילד?

עובדת שילדה וולד חי זכאית להתפטר בתוך 9 חודשים מיום הלידה לצורך טיפול בילד. לעובדת שעברה לידה שקטה, למרבה הצער אין ילד לטפל בו, ולכן היא לא תוכל להתפטר בשל סיבה זו.

 

הדבר נכון גם לעובד שאשתו עברה לידה שקטה.

 

עו"ד צילה ניהוז עו"ד צילה ניהוז
עובדת שעברה לידה שקטה וחזרה לעבוד זכאית לשעת הנקה?

חוק עבודת נשים, מתיר לעובדת שחזרה מחופשת לידה ובמשך 4 חודשים (או עד שהתינוק בן 10 חודשים, המוקדם מביניהם) לעבוד שעה פחות בלי שזה יפגע בשכרה. קיצור יום העבודה בשעה מוכר בפי כל כ"שעת הנקה" והוא לא מותנה בכך שהעובדת תניק בפועל את הילד. הראייה לכך היא שלאחרונה שם הזכות שונה ונקרא "שעת הורות", המאפשר לגבר להיעדר אף הוא. אך נראה כי הפרשנות הראויה היא שהזכות תקום בתנאי שהילד אכן חי ולא אחרי לידה שקטה.

  

אם כן, על אף שהחוק משווה את הזכויות של אישה עובדת שעברה לידה שקטה לזו שילדה וולד חי, נראה כי מרבית הזכויות עדיין תלויות בכך שהוולד אכן חי. מעניין יהיה לדעת מה תהיה פסיקת בית הדין בעניין.

 

אישה שעברה לידה שקטה ומעוניינת לקבל את מלוא הזכויות שניתנות לאישה שילדה וולד חי, יכולה כמובן לפנות למעסיק ולנסות להגיע איתו להסכמות בעניין.

 

עו"ד צילה ניהוז, בעלת משרד פרטי העוסק בדיני עבודה ומנהלת פורום דיני עבודה באתר הפורומים המשפטיים.

 

 

למידע נוסף מלאו פרטיכם
*
*
* שדה חובה
שלחו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x