$
בארץ

נחשף בכלכליסט

גפני ומשרד האוצר הגיעו לסיכום זמני בנוגע להסדרת מעמד הגמ"חים

הלחץ של הבנקים להימנע מסנקציות מצד רשויות המס האמריקאיות הכריע את הסכסוך בין האוצר לוועדת הכספים. מדובר בהסדר לשנה אחת שיציע 3 מסלולי הסדרה לגמ"חים לפי מעמדם ומחזורם הכספי

עמרי מילמן 12:4722.06.16

בעקבות חשיפת "כלכליסט" כי הבנקים דורשים מהגמ"חים להסדיר את מעמדם החוקי מול רשויות המס בארץ ובארה"ב או לחילופין לסגור את חשבונם, הגיעו היום (ד') משרד האוצר ויו"ר וועדת הכספים ח"כ משה גפני לפשרה לפיה לגמ"חים יהיו 3 חלופות להסדיר את מעמדן ולקבל את האישורים הנדרשים, כך שהבנקים לא יידרשו להעביר מידע לגביהם. מדובר בהסדר לשנה אחת שנועד להתמודד עם הכניסה לתוקף של ההסכם בין ישראל לארה"ב כבר בספטמבר הקרוב.

 

החלופה הראשונה מיועדת לגמ"חים קטנים, שאינם מחזיקים פקדונות של מעל 50 אלף שקל וסך הנכסים לא עולים על 50 מיליון שקל. אלו יידרשו לתת הצהרה על היקף פעילותם לבנק עד אמצע יולי, כאשר לאחר מכן יאסר עליהם לחרוג מהגבלות אלה. לבנק יש את הזכות שלא לקבל את ההצהרה אם יש לו חשש כי היא אינה נכונה. יש לזכור שהבנק אמנם חשוף לפרטי החשבון הכולל אך לא יודע ממה מורכב- מה הסכומים המופקדים על ידי כל אחד מחברי הגמ"ח.

 

חלופה שנייה, עבור גמ"חים גדולים, שאינם רשומים כעמותות, היום היא להירשם כעמותה או חברה לתועלת הציבור עד לאמצע יולי. הגמח"ים יצטרכו לעשות זאת יחד עם הצהרת עו"ד על כך שהגמ"ח יפעל כעמותה ללא מטרת רווח, וכי בכוונתו להגיש דו"ח כספי שנתי, כך יסווגו כמוסד שאינו פיננסי - אקטיבי, ולכן לא נדרש מהם לדווח לרשויות המס בארה"ב.

 

גמ"ח גדול שכבר רשום כעמותה ידרש להביא אישור על הגשת דוחות כספיים עד סוף השנה הזו ויוכל להמשיך לפעול כרגיל.

 

 

משה גפני. מבקש לעזור לגמ"חים להתארגן משה גפני. מבקש לעזור לגמ"חים להתארגן צילום: עמית שאבי

 

הרקע לדרישת הבנקים הוא חוק ה-FATCA האמריקאי, שדורש מכלל הגופים הפיננסיים בעולם להעביר מידע לרשות המסים האמריקאית על אזרחים אמריקאים, כשהדדליין הראשון להעברת המידע הוא בעוד 3 חודשים. עם זאת, החוק הישראלי עוד לא מאפשר לבנקים להעביר מידע לרשות המסים האמריקאית על אזרחי ארה"ב. החוק שנוצעד לענות על כך נמצא כבר מספר חודשים בוועדת הכספים אך התעכב בעקבות מתיחות בין האוצר לוועדת הכספים.

 

עם זאת, בעקבות חשיפת "כלכליסט" כי הכנות הבנקים למימוש הסכם ה-FATCA הביאו אותם להפעיל לחץ על הגמ"חים להסדיר את מעמדם החוקי או למשוך את הכסף שלהם, עלה הנושא לדיון בוועדת הכספים. הבנקים חוששים כי מעצם החזקת החשבונות, שכוללים פקדונות ותרומות שמקורן בארה"ב הם עלולים להסתבך עם רשויות המס האמריקאיות. כך, במידה ולא יאושר החוק, הבנקים למעשה חשופים לסנקציות קשות- ניכוי מס במקור של כספים שמקורם בארה"ב בשיעור של 30%, וסימון כ"גופים שלא עומדים בהוראות ה-FATCA" מול מוסדות פיננסיים בעולם, מה שעלול להוביל לחרמות. מצב כזה יביא את הבנקים לבחור בין עמידה בחובת הסודיות מול החוק הישראלי לעמידה בהוראות ה-FATCA האמריקאיות.

 

בנתיים, מבקשים בוועדת הכספים לאפשר "מסלולי הסדרה" לגמ"חים להתארגנות וציות על פי להוראות הFATCA, בהתאם לגודל והמעמד החוקי. בדיון שנערך מוקדם יותר השבוע ביקר גפני את האוצר על כך שבעת החתימה על ההסכם לא ניתן דגש מיוחד לגמ"חים, אולם בפועל במהלך הדיונים נדרשו הנציגים להראות עבור כל כלי פיננסי עליו ביקשו לקבל פטור מהדיווח לאמריקאים מה החוק החל עליו, איך נקבעות ההפקדות וכו' ולשכנע אותם כי מדובר בכלי עם סיכון נמוך להעלמת מס- עד לרמת חשבון ועד הבית. גמ"חים לעומת זאת, אינם מוסדרים באף חוק, כך שלא ניתן היה להסדיר את מעמדם מול האמריקאים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x