$
בארץ

בדיקת כלכליסט

האוצר יחסוך 900 מיליון שקל בשנה על יוצאי עיראק ומרוקו

משרד האוצר הכריז בהתלהבות על מתן מענקים שנתיים ליוצאי עיראק ומרוקו "מתוך הכרה בסבלם בזמן מלחמת העולם השנייה". אלא שהמהלך עשוי לחסוך למדינה מיליארדי שקלים שהיתה נדרשת לשלם, אם בני העדות היו תובעים הכרה כנכי רדיפות הנאצים. האוצר בתגובה: כל מי שמעוניין להגיש ערר יכול לעשות זאת. מי שאינו מעוניין יכול לבקש מענק

עמרי מילמן 06:5703.03.16

יוצאי מרוקו ועיראק זכו בתחילת דצמבר 2015 לבשורה שזכתה ליחסי ציבור נלהבים מצד משרד האוצר. המשרד הודיע כי הם יזכו למענק שנתי בסך 3,600 שקל ולפטור מתשלום על תרופות בסל הבריאות, "מתוך הכרה בסבלם כמי שחוו התנכלויות אנטישמיות וגזעניות בתקופת מלחמת העולם השנייה". ואולם, כשלושה חודשים לאחר מכן נראה שההחלטה התקבלה בנסיבות מעט פחות וולנטריות ממה שניסו לתאר בהודעות לתקשורת.

 

אם כן, למה בעצם האוצר עשה את זה? בימים אלה נידונות בבתי המשפט עתירות שהוגשו בשם יוצאי עיראק ומרוקו כנגד הרשות לזכויות ניצולי השואה שיושבת במשרד האוצר, בשאלה אם מגיעים להם תגמולים על פי חוק נכי רדיפות הנאצים. בדיון שהתקיים בבית משפט השלום בחיפה ביוני 2015 נמסר מטעם הרשות כי תישקל קבלת "החלטה מינהלית לאוכלוסיית המערערים", ואכן, בראשית דצמבר עדכנו באי כוחה של הרשות כי החלטה מינהלית כזו התקבלה וביקשו למחוק את העתירה.

 

מבקשים שיחכו עשור

 

אותה החלטה טומנת בחובה הגבלה. אחד הסעיפים בטופס שהזכאים למענק נדרשים לחתום עליו קובע כי "ידוע לי כי ההחלטה נועדה למי שאיננו מעוניין בניהול הליכים משפטיים לקבלת תגמולים חודשיים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים או חוק הטבות לניצולי שואה". למעשה, בכך נראה כי נדיבות האוצר נובעת מחשש מהפסד משפטי שיעלה בסופו של דבר יותר.

 

התביעות לתגמולים על פי חוק נכי רדיפות הנאצים דורשות פיצויים של אלפי שקלים בחודש. להערכת פורום עורכי הדין מייצגי ניצולי השואה, אם יתקבלו התביעות, כ־20 אלף זכאים פוטנציאליים יוצאי עיראק וכ־8,000 זכאים פונציאליים יוצאי מרוקו יקבלו מענק של 3,500 שקל בחודש, פיצוי רטרואקטיבי חד־פעמי של 50,000 שקל, פטור מתשלום על תרופות והנחות על חשבונות חשמל ומים. בכך יידרש האוצר להוציא כ־1.1 מיליארד שקל בכל שנה, נוסף על תשלום חד־פעמי של 1.8 מיליארד שקל בגין הפיצוי הרטרואקטיבי. 

שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר צילום: בלומברג

 

ר', שבן זוגה עומד בקריטריונים למענק והוא אחד מאלה שבשמם הוגשה העתירה, פנתה לרשות לניצולי שואה לאחרונה, ולדבריה, נאמר לה שגם אם יקבל בית המשפט את העתירה בסופו של דבר - זה יקרה רק בעוד כעשור. עשר שנים שלניצולי שואה הם לא פחות מהימור.

 

באוצר מכחישים כי הם מנסים להימנע מתשלום גבוה לזכאים. "כל מי שמבקש להגיש ערר על החלטה לדחות את תביעתו לתגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים רשאי לפנות לבית משפט. מי שאיננו מעוניין בהליך משפטי, יש באפשרותו למלא טופס בקשה לקבלת מענק מתוקף החלטה מינהלית", הם אומרים. "ההנחיה הברורה שלפיה עובדי הרשות פועלים היא: ככל שאתה מעוניין שלא לנהל הליך משפטי, אתה יכול לקבל מענק שנתי. לגבי סיכויי ההצלחה של ההליך, אנו לא נותנים ייעוץ".

 

שיטת הדחיינות של האוצר

 

לפני כמה שבועות אישרה הממשלה הצעת חוק המגבילה את שכר הטרחה של עורכי הדין המייצגים את ניצולי השואה אך צעד זה היה באמת מבורך, לו היתה הממשלה מקבלת אחריות. לטענת פורום עורכי הדין מייצגי ניצולי השואה, האוצר גורר אוכלוסיות רבות לתבוע את המדינה בבג"ץ, ורק לאחר שבית המשפט מאלץ את המדינה להגיע לפשרה הוא ניאות להקצות כספים מחשש כי בג"ץ יקבע זאת בעצמו. לטענת הפורום, האוצר מנסה לדחות דיונים כדי שהתובעים יתעייפו או שייגמרו משאביהם. הפורום מעלה טענה מטרידה שלפיה אפקט נוסף לדחייה הוא צמצום הזכאים הפוטנציאליים שנפטרים בכל שנה.

 

לטענת האוצר, טענות הפורום אינן מדויקות. "רוב הקבוצות שצוינו הוכרו במידה רבה לפנים משורת הדין", אומרים שם. "בשורה של החלטות ופסקי דין עומדים בתי המשפט על כך שמדובר במהלכים מיטיבים, שבעניינם הדין קובע אחרת, והם אף מביעים את הערכתם והוקרתם כלפי שר האוצר על כך". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x