$
משפטיפ

הרכב שלך לא צריך להיות מונע כדי שהמשטרה תגדיר אותך כנוהג בשכרות

פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט העליון, קבע תקדימית: גם נהג שיכור ששהה ברכבו כשהרכב מונע בלבד ולא ביצע את פעולת הנהיגה בפועל, ייחשב כשיכור ויואשם

מערכת משפטיפ 11:4509.02.16

נדמה שמשטרת ישראל פועלת לאחרונה ביתר שאת במטרה לצמצם את תופעת הנהיגה בשכרות, ובמסגרת פעילותה זו היא מרחיבה את הגדרת הביטוי "נהיגה". לאחרונה הוגשה תלונה נגד צעיר שהוביל את האופנוע הכבוי שלו על המדרכה משום שהיה שיכור, ולמרות שלא התניע את הקטנוע וכלל לא היה על הכביש הוא הואשם בגין נהיגה תחת השפעת אלכוהול. זה אולי נשמע מוזר, אבל בית משפט השלום קיבל את הטענה וקבע שדחיפת קטנוע באמצעות כוח הגוף בלבד, מהווה גם היא נהיגה.

"צר לנו שאלה פני הדברים", מסר פרקליטו של הנאשם, עו"ד חזי כהן. "מרשי חזר מחתונה במהלכה שתה אלכוהול, הפגין אחריות ואזרחות טובה, ובחר לגרור את קטנועו כשהוא כבוי. לצערנו אין הגדרה ברורה בחוק לשאלה מהי נהיגה והנושא נתון לפרשנותו של בית המשפט".

 

המקרה המוצג בתיק מעורר לא מעט שאלות לגבי הגדרת הנהיגה. כך למשל, אם אדם מפנה אופנוע של אדם אחר שעבר תאונת דרכים מהכביש, האם הוא נוהג בו בלי רישיון? האם נערים שמסייעים לאדם שרכבו נתקע ודוחפים את רכבו, גם הם יחשבו לעברייני תנועה?

 

על השאלה המהותית הזו יצטרך בית המשפט להשיב, זאת לאחר שרק לאחרונה פסק בית המשפט העליון כי אדם שישן ברכב מונע כשהוא שיכור נחשב למעשה כנהג. האם תורחב הגדרת העבירה של נהג בלתי מורשה - מדובר בעבירה חמורה ביותר הקבועה בסעיף 10 לפקודת התעבורה. אסור לאדם שאיננו בעל רישיון נהיגה לנהוג ברכב מנועי. ברוב המקרים מדובר בנערים אשר טרם קיבלו רישיון נהיגה, ומבקשים מהחברים שלהם להתיר להם "לעשות סיבוב". החוויה הזאת עלולה לעלות ביוקר, והעונש הצפוי הוא חמור ביותר. אדם הנתפס נוהג ללא רישיון נהיגה דינו מאסר לתקופה מקסימלית של שנתיים, בנוסף על שלילה בפועל מלנהוג לתקופה שלא תפחת משלושה חודשים. אמנם בפועל, שופטי בית המשפט לתעבורה לא ממהרים לשלוח נאשמים לרצות מאסר בפועל, אבל בכל זאת, גם לקבל עונש של מאסר על-תנאי מהווה כתם לעברו של אדם.

 

המשטרה מרחיבה את הגדרת הביטוי "נהיגה". המשטרה מרחיבה את הגדרת הביטוי "נהיגה". צילום: bigstock

 

"המשטרה שואפת להרחיב את האיסור של נהיגה בשכרות אף למצבים בהם מדובר בכלי רכב כבוי", הוסיף עו"ד חזי כהן. "לטעמנו מדובר בניסיון מיותר שאינו עומד בקנה אחד עם התכלית העומדת בבסיס האיסור. נגד מרשי הוגש כתב אישום ומשכך הנושא מצוי בפתחו של בית המשפט שעתיד להכריע בנושא בפרק הזמן הקרוב".

 

אין ספק כי מערכת השיטור צריכה להגביר את האכיפה על עבירות של נהיגה בשכרות ונהיגה בלתי מורשית, אך הפתרון היצירתי של השתת אכיפה זו על מי שלא ביצע "נהיגה" בפועל כלומר שימוש ברכב מונע כדי להתקדם, הוא מדרון חלקלק שעשוי בסופו של יום להוביל לכתבי אישום שאין להם מקום.

 

בהכנת הכתבה סייע עו"ד תעבורה חזי כהן המייצג את הנאשם

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x