האחים ברוש ינהלו את התעשייה
שרגא ברוש חוזר להתאחדות נחוש לעצור את הצמדת שכר המינימום לשכר הממוצע, להחליש את כוחם של תעשייני המזון ולחזק את תעשיית המתכת שבראשה עומד אחיו
09:08
08.01.15
שלשום בערב שב שרגא ברוש לנשיאות התאחדות התעשיינים, תפקיד בו כיהן עד 2012. ברוש זכה בבחירות ביתרון משמעותי על הנשיא המכהן, צביקה אורן. כעת, האתגרים שעומדים בפניו כוללים את המאבק מול ההסתדרות שמסרבת להיענות לשינויים שההתאחדות דורשת ומול האוצר, שמבקש לשנות בפעם השלישית בארבע שנים את החוק לעידוד השקעות הון.
בשיחה עם "כלכליסט" הצהיר ברוש שבכוונתו "לאחות את הקרעים" בהתאחדות ולהשקיט את היריבות הפנימית שנוצרה עקב כניסתו לבחירות.
מי שעשויים לשלם את מחיר התמיכה בנשיא אורן הם מפעלי המזון הגדולים בהם קוקה קולה, תנובה, אסם ואחרים. לא מן הנמנע כי כוחו של האיגוד החזק הזה ייחלש מעט במוסדות ההתאחדות. כך לדוגמא ההתאחדות לא בהכרח תשקיע את אותו המאמץ שהשקיעה עד כה בפעילות מול הרגולטורים בנושא. לדברי ברוש: "ההתאחדות עוסקת בתעשייה ולא בעסקים גדולים או קטנים". המרוויחים עשויים להיות בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, שעל פי הערכות בהתאחדות היו הכוח מאחורי הניצחון של ברוש.
מרוויח נוסף עשוי להיות האיגוד הגדול השני של ההתאחדות, איגוד תעשיית המתכת, שלאחרונה נבחר לעמוד בראשו לא אחר מאשר אחיו של שרגא ברוש, יריב ברוש.

הבחירות לנשיאות התאחדות התעשיינים. מימין: שרגא ברוש ורמזי גבאי צילום: עמית שעל
אחד הנושאים הראשונים שברוש יידרש אליהם הוא המשך המו"מ עם ההסתדרות על שינוי חוקי העבודה במשק. בהסכם להעלאת שכר המינימום שחתם צביקה אורן, הנשיא לשעבר, עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, הוסכם על מו"מ להעלאת מספר השעות הנוספות ומשמרות הלילה המותרות בשבוע, על בחינה מחדש של האכיפה הפלילית של חלק מחוקי העבודה ושל שינוי חוק שעות עבודה ומנוחה, כך שניתן יהיה לחשב שעות נוספות באופן חודשי ולא יומי. עתה יידרש ברוש לעמוד בהבטחה שנתן ב־2009 למעסיקים הגדולים, בענף ההייטק בייחוד, כשהסכים לעסקת חבילה עם ההסתדרות במסגרתה קיבלה שורת חוקי עבודה חדשים שהקלו על הקמת ועדי עובדים.
חזרתו של ברוש למשא ומתן עם ההסתדרות עשויה להיראות כברכה לארגון. ברוש עמד במערכת יחסים הדוקה עם היו"ר הקודם, עופר עיני. עם זאת, ייתכן שעובדה זו לא בהכרח תסייע לו מול ניסנקורן, שהקפיא חתימה על טיוטת הסכם שפרטיו כבר נסגרו בין ברוש ועיני, בנושא החלת שעות נוספות גמישות. חרף היחסים בין ברוש וניסנקורן, קשה לראות כיצד יצליח ברוש לשכנעו לחדש את ההבנות שנגדעו לפני ארבע שנים.
אם כבר, ברוש הוא זה שעוד לפני שנבחר הצהיר כי הוא מביא להסתדרות נדוניה בדמות דרישה לשנות סעיף אחר בהסכם להעלאת שכר המינימום. ברוש טוען כי יש למחוק את הסעיף שקובע כי החל מ־2018 תהיה הצמדה של שכר המינימום לשיעור של 52% מהשכר הממוצע במשק, לעומת 47.5% כיום. לדבריו, מדובר בהוצאה של מיליארדי שקלים נוספים בשנה.
העובדה שברוש נכנס לתפקיד בזמן בחירות נותנת לו זמן מועט לטיפול בנושאים נוספים שהתאחדות התעשיינים שואפת למנוע, בהם השינוי ששואף האוצר להכניס לחוק עידוד השקעות הון. בין מנכ"לית האוצר יעל אנדורן ומנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג יש מחלוקת ביחס לשינויים. לנג טוען שאין לבצע שינוי על מנת שלא לפגוע ביכולת התכנון של היזמים. אנדורן טוענת לעומתו כי המצב הנוכחי, כשחלק גדול מההטבה מגיע לידיהם של העסקים הגדולים, אינו סביר. בנושא זה ברוש יתמוך בלנג. כפי שאמר אתמול: "ישבו וחוקק חוק. בין אם הוא טוב או רע ‑ אל תגעו. תגידו שאין כוונה לעשות שינוי בתנאים בעשר השנים הבאות, ואחרי זה נראה".


