$
בארץ

המבקר קנס ב-407 אלף שקל את ניר ברקת על ההתנהלות בבחירות 2013

מבקר המדינה בדק 1,428 סיעות מקומיות שהתמודדו בבחירות לרשויות המקומיות. הוא קנס ראשי ערים על התנהלות לא תקינה וגם ציין דוגמאות להוצאות תמוהות של מועמדים כמו רכישת מזון לתינוקות; בצד ה"נקנסים" ציין המבקר גם את המצטיינים, כולם ללא יוצא מן הכלל מבין המתמודדים לראשות המועצות האזוריות

רוני זינגר 16:0030.09.14

מבקר המדינה יוסף שפירא בדק את התנהלות מערכות הבחירות לרשויות המקומיות ולמועצות האזוריות שהתקיימו באוקטובר 2013, ובסיום הבדיקה הטיל שורה של קנסות על ראשי ערים על התנהלות לא תקינה.

 

כך למשל על ראש העיר ירושלים ניר ברקת הוטל קנס של כ-407 אלף שקל עקב גירעון עמוק איתו סיים את מערכת הבחירות שבה גם ניצח. על ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני הוטל קנס של כ- 83 אלף שקל, על ח"כ לשעבר כרמל שאמה-הכהן,  שהתמודד לראשות העיר רמת גן, הוטל קנס של כ-59 אלף שקל ואילו על ראש העיר נהריה ג׳קי סבג הוטל קנס של כ-53 אלף שקל.

 

הקנסות הוטלו עקב ליקויים שונים: אי עמידה במסגרת התקציב, הוצאות לא מבוקרות ועוד. בסך הכל מתייחס הדו"ח ל-1,428 סיעות מקומיות שהתמודדו בבחירות. לגבי 823 נמצאה התנהלות לא תקינה. בכל המקרים שנבדקו מדובר בסיעות עצמאיות. בעניין סיעות-בת של מפלגות, יתפרסם בקרוב דו"ח נפרד.

 

חשבוניות עבור רכישת מזון תינוקות

 

בבדיקה שנערכה, נעשתה ביקורת החשבונות של הסיעות המתמודדות. בבדיקה נמצאו לא פעם הוצאות בלתי תקינות. המבקר מציין כי בבדיקה שערך ברהט, מצא כי סיעת "אלופאק אלדמוקרטי" הגישה חשבונית בסך 14 אלף שקל עבור חומרי בניין וההסבר שנלווה לכך היה כי ביתו של המועמד שופץ לרגל הבחירות והפך גם למטה בחירות.

 

סיעת "תל מונד התקווה", שהתמודדה בבחירות בתל מונד, טענה אף היא כי ביתו של המתמודד הוא מטה הבחירות ולכן מימנה החלפת פילטרים במתקן המים הביתי.

 

בחשבונותיה של סיעת "אלאלתאלף" מסג׳ור נמצאו חשבוניות עבור רכישת מזון תינוקות, דגני בוקר וממתקים, ואילו סיעת "אלמוסתקבל" מיאנוח-ג׳ת צירפה חשבונית עבור רכישת מקפיא.

 

487 סיעות דיווחו על הוצאות נסיעות ודלק בסכום מצטבר של כ-4 מיליון שקל. על פי הדו"ח, "סכומי ההוצאות האמורים שקולים כנגד נסיעות למרחק של עשרות אלפי ק"מ, של כל סיעה, ואינם סבירים במערכת בחירות מקומית".

 

בנוסף, סיעות רבות דיווחו על הוצאות בסכומים ניכרים עבור אוכל וכיבוד. ואולם בדיקת המבקר מצאה כי לא פעם התברר שמדובר בקניית מוצרי בשר, מוצרי מזון, חומרי ניקיון והיגיינה אישית "המאפיינים משק בית ולא מטה בחירות".

 

התקשרות עסקית עם קרובי משפחה

 

עוד מציין המבקר, כי בכמה מקרים דווחו תשלומי הוצאות לספקים שהתגלה כי הם בעלי קרבה משפחתית לנציגי הסיעה - כמו במקרה של סיעת "פז ירושלים" שהעסיקה משרד לייעוץ אסטרטגי הנמצא בבעלות ראש הסיעה. אותה סיעה הוציאה גם 66 אלף שקל על מחשבים והמבקר לא השתכנע שמדובר בהוצאה שאכן הוצאה עבור הבחירות.

 

ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים צילום: גיא אסיאג

 

ואילו בחדרה, סיעתה של המתמודדת חדווה יחזקאלי חתמה על הסכם לעריכת סקרים וניתוחים עם עסק השייך לבן משפחתה ושילמה על כך 78 אלף שקל. במקרה זה הסיעה לא הצליחה להגיש למבקר, אף שהתבקשה, את הסקרים והניתוחים שלכאורה ערך אותו עסק עבור יחזקאלי. עוד התגלה כי היו מקרים בהם שולמו הוצאות שכר גבוהות לנציגי הסיעה עצמם או לקרוביהם "באופן המעורר ספק האם ניתן לסיעה שירות בשווי ההוצאה הנטענת או שירות ממשי כלשהו".

 

המקרים בהם זכו סיעות לדו"ח לא חיובי היו, כאשר הכנסותיהן לא היו בגבולות החוק (תרומות מעל ל-5,000 שקל מאדם ובני ביתו, תרומות מתאגיד, תרומות בעילום שם); סיעה שסיימה בגירעון את מערכת הבחירות ולא נתנה הסבר מספק על המקורות לכיסוי הגירעון או שהסבירה שהגירעון יכוסה כולו מהונו האישי של אחד או יותר מנציגי הסיעה; כאשר סך הוצאות הבחירות של הסיעה חרג מתקרת ההוצאות המותרת בחוק; כאשר הסיעה ניהלה את החשבונות שלה שלא על פי הנחיות מבקר המדינה. הקנס שנקבע לסיעות שקיבלו דו"ח לא חיובי לוקח בחשבון את מהות הליקוי, היקפו, חומרתו והסברי הסיעה.

 

המצטיינים - במועצות האזוריות

 

בצד ה"נקנסים" ציין המבקר גם את המצטיינים, כולם בלא יוצא מן הכלל מבין המתמודדים לראשות המועצות האזוריות: 11 מתמודדים צוינו לטובה:  אריה שרון, המועצה האזורית אלונה; סיגל מורן, המועצה האזורית בני שמעון; פרל דוידי, המועצה האזורית גוש עציון; פטר וייס, המועצה האזורית גזר, מוטי דלג'ו וגיא קלמן, המועצה האזורית דרום השרון; עובד נור, המועצה האזורית הגלבוע; משה דדון, המועצה אזורית מטה יהודה, יורם קרין ודב ויטנברג, המועצה האזורית עמק המעיינות; ואייל בצר, המועצה האזורית עמק יזרעאל. כולם סיימו את מערכת הבחירות בעודפים ניכרים, כך שהוצאותיהם היו קטנות יותר מהמימון ששולם. "מועמדים אלה נהגו בחיסכון ובזהירות בכספי ציבור, על אף שעמדו לרשותם סכומים ניכרים של מימון ממלכתי", ציין המבקר.

 

בדו"ח המתפרסם היום בדק המבקר גם את דו"חותיהם של רשימות המועמדים לכנסת ה-19 שקיבלו אישור להגיש את דו"חותיהם לבדיקה מאוחרת. בבדיקה נמצא כי מפלגת "עלה ירוק" לא ניהלה את חשבונותיה כראוי ועל כן נקנסה ב-20 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x