$
בארץ

השלום המעשי של פונדק

בירושלים, ברמאללה, בשכם ובתל אביב - רון פונדק לא הפסיק לפעול למען השגת הסדר מדיני וכלכלי בין ישראל לפלסטינים עד יומו האחרון

דני רובינשטיין 06:5113.04.14

בימיו האחרונים, טרם הוכרע על ידי המחלה שפגעה בו, היה ד"ר רון פונדק בעיצומה של כתיבת נייר עמדה העוסק ברעיון של כינון הסדר מדיני וכלכלי בין ישראל, פלסטין וירדן. כמו שקידם לפני יותר מ־20 שנה את רעיון שתי המדינות לשני העמים בשעה שעיצב עם שותפיו את הסכם אוסלו, כך גם עכשיו ביקש לחתור קדימה.

 

מבחינתו של פונדק, עקרון שתי המדינות כבר נקבע ומקובל בארץ ובעולם חרף הקשיים ביישומו. על רקע זה, המבט שלו קדימה היה אל הסדר משולש של סחר חופשי ללא גבולות כלכליים בין שלוש המדינות, בדומה להסדר שהיה באירופה אחרי מלחמת העולם השנייה בין בלגיה, הולנד ולוקסמבורג (בנלוקס) ­- הסדר שכמו ניבא בשנים מאוחרות יותר את חזון האיחוד האירופי.

 

פונדק. איש ערכים חדור אמונה פונדק. איש ערכים חדור אמונה

 

את הרעיון הזה ניסה פונדק לבנות במסגרת קבוצת המחקר הכלכלי הישראלי־פלסטיני Aix, שבה פעל לצד מומחים, אקדמאים וכלכלנים מכל העולם. ספק אם יש חבורה מסורה יותר של כלכלנים ישראלים ופלסטינים - קבוצת Aix כבר פרסמה שורה ארוכה של מחקרים על היבטים כלכליים הנוגעים לסוגיות הקשות של המו"מ בין הצדדים, למשל בחינת הבעיות והעלות שבפתרון בעיית הפליטים הפלסטינים, או כיצד ומתי אפשר לחבר את הגדה המערבית עם רצועת עזה.

פונדק לא היה אדם תמים שעסק רק ברעיונות ערטילאיים. במשך יותר מעשר שנים שבהן עמד בראש מכון פרס לשלום (2001–2012), ועוד קודם לכן בראש הקרן לשיתוף פעולה כלכלי ECF, הוא עסק בבעיות יום־יום מעשיות, בדק כיצד והיכן להפגיש תעשיינים וחברי לשכות מסחר ישראלים ופלסטינים כדי שיוכלו להכיר זה את זה ולהפיק מכך תועלת, השתתף ביוזמות להקמת אזורי תעשייה משותפים, דאג להכין ירידי מסחר לעידוד שיווק פלסטיני בישראל, וביקש לבדוק ולשפר את הבעיות במעברים ובמחסומים שמקשים על שיתוף הפעולה הכלכלי בין הצדדים.

 

אפשר היה לפגוש את פונדק בפעילות כמעט בכל שטחי החיים הכלכליים והחברתיים שלנו ושל הפלסטינים: הוא לקח חלק בעידוד יוזמות משותפות בתעשיית הטכנולוגיה העילית, כמו בפתרון בעיות איכות הסביבה והרפואה. הוא התרוצץ כדי להשיג מימון להשתלמויות רופאים פלסטינים בישראל ולטיפול מציל חיים בארץ של חולים פלסטינים, וטרח בקיום מפגשים של נוער ושל קבוצות כדורגל.

 

עיסוקו ביוזמות לשיתוף פעולה, בקבוצות מחקר ובוועדות היגוי הפך אותו לשותף בכל הניסיונות שהיו בארץ בשנים האחרונות להביא להסדר ישראלי־פלסטיני. הוא אף פעם לא נכנע ולא ויתר. במפגשים במזרח ירושלים, ברמאללה, בבית לחם ובשכם, כמו בהופעותיו הפומביות בתל אביב, תמיד הציג את עצמו כציוני נאמן.

 

בדיונים עם ראשי המשק הפלסטיני וחברי הממשלה נהגו בו כולם בכבוד. פונדק היה איש ערכים חדור אמונה שידע ששיתוף פעולה ומציאות כלכלית של תועלת הדדית הם הערובה לכינון יחסי שלום. בשנה האחרונה לחייו הוא כתב את הספרים "ערוץ חשאי אוסלו - הסיפור המלא", ו"ציר סקרנות, צומת ודאות"  מסמכים מרתקים על דור המלחמה ב־1973 והתקווה של סתיו 1993.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x