$
מוסף 21.11.2013

הדפס לי קציצה

אחרי שהוכח שהן יכולות להדפיס צעצועים וחפצים ביתיים פשוטים, מדפסות התלת־ממד מסתערות על כל עצם פיזי - מאוכל, דרך בגדים ועד איברים אנושיים

יונתן יעקבזון 08:5921.11.13
ברחוב צדדי במנהטן עומדת חנות מתנות קטנה, שכל מה שנמכר בה מיוצר במקום, לעתים מול עיני הלקוחות. שעוני יד מעוצבים, יומני פגישות, עטים, חולצות ודגמי מסוקים - כולם נוצרים, כאילו יש מאין, בתוך תיבה חלולה שבתוכה זז ראש הדפסה קטן שפולט חומרים פלסטיים, ואלה הופכים שכבה אחר שכבה למוצר מוגמר ומורכב. מבקרי החנות מוזמנים לגשת לתא צילום שמותקנות בו מצלמות מיוחדות ומדפסת שתפיק להם מזכרת יוצאת דופן: פסלון קטן של ראשם.

 

החנות הזאת, שחגגה השבוע שנה להקמתה, היא סניף הדגל של הסטארט־אפ מייקרבוט, שמפתח מדפסות תלת־ממד לשימוש ביתי.

 

מדפסת תלת-מימד ביתית של מייקרובוט. אנדרסון" "זו המהפכה התעשייתית החדשה" מדפסת תלת-מימד ביתית של מייקרובוט. אנדרסון" "זו המהפכה התעשייתית החדשה"

 

מדפסות תלת־ממד, כלומר מכשירים שמסוגלים ליצור חפצים תלת־ממדיים ביציקת חומר הגלם שלהם שכבה אחר שכבה, כבר קיימות בתעשייה כ־30 שנה, מאז קמה חלוצת הענף, חברת 3D Systems. הרבה רכיבים של כלי רכב, ציוד צבאי ובובות צעצוע של גיבורי פעולה לא מיוצרים בחיתוך, ריתוך, יציקה והדבקה, אלא בהדפסה.

 

ואולם, בשנתיים האחרונות מדפסות התלת־ממד עושות פריצת דרך שמתחילה להכניס אותן לבתים פרטיים ולחברות קטנות ומאפשרת ליצור אינספור סוגי חפצים, בלי פיקוח חיצוני, בלי תלות חיצונית וכשהגבול הוא בעיקר הדמיון.

 

לפריצת הדרך הזאת אחראית התקדמות טכנולוגית שהולידה מדפסות חדשות שמצליחות לדייק בעשירית המילימטר ותוכנות לעיצוב בתלת־ממד שהשימוש בהן קל כמו בתוכנות ציור. פקיעה של פטנטים ישנים הצניחה במקביל את מחירי המדפסות בכ־95%, מ־20 אלף דולר ויותר ל־1,000 דולר ופחות. ב־2014 יפקעו עוד פטנטים, ומחירי המדפסות צפויים להתקרב לאלה של מדפסות דיו ביתיות.

 

ובינתיים הן כבר משתלבות בבתים פרטיים, מעבדות, סדנאות אמנות ומשרדי אדריכלות. רשת מקדונלד'ס שוקלת להציב מדפסות תלת־ממד בסניפיה ולהדפיס בהן צעצועים לארוחות הילדים. לפי חברת המחקר גרטנר, ב־2014 יפעלו בעולם כ־100 אלף מדפסות כאלה.

 

כבר אפשר לראות את התוצאות של ההתפרצות הזאת ואת מה שגורו הטכנולוגיה והעורך הראשי לשעבר של המגזין "Wired" כריס אנדרסון כינה "המהפכה התעשייתית החדשה". כמעט בכל שבוע אנשים וארגונים המחזיקים במדפסות תלת־ממד, במכלי חומר פלסטי ובתוכנות עיצוב חושפים המצאה חדשה או הברקה יצירתית, שתכננו וייצרו בעצמם בזול ובאופן שעד לאחרונה לא התאפשר מחוץ למפעלי תעשייה גדולים. מהן ההשלכות של המהפכה התעשייתית־יצירתית הזאת - אפשר רק לנחש; במה שקורה בה עכשיו כבר אפשר כבר לגעת.

 

למשפרי הדיור: בית דפוס

סטודיו אדריכלים הולנדי מדפיס בית שלם, מהמסד עד הטפחות

 

בפברואר 2012, לפני כמעט שנתיים, הודיע DUS, משרד אדריכלים עטור פרסים מאמסטרדם, כי בכוונתו לבנות באמצעות מדפסת תלת־ממד בניין שלם. לשם כך הוא גייס שתי יצרניות של המדפסות הללו, ואלה בנו עבורו את קאמרמייקר (בונה חדרים, בהולנדית), מדפסת תלת־ממד שגובהה שישה מטרים. כך זה עובד: מדפסת תלת־ממד קטנה יותר מדפיסה את דגם הבניין המתוכנן, ואחר כך קאמרמייקר יוצרת שכבה אחר שכבה את הרכיבים הסופיים: קירות, אריחים, דלתות, עמודים, מדרגות ומשקופים מוכנים להרכבה. תהליך הבנייה בעיצומו, ובחברה כבר הכריזו שחזית הבניין והלובי הפנימי יוצגו במלואם עד סוף השנה. בהמשך תייצר המדפסת את הקירות והתכולה של החדרים האחרים, וכשהפרויקט יסתיים הוא עתיד לשמש חדר תצוגה ומרכז חקר עבור תחום הדפסת התלת־ממד.

bit.ly/3DprintHouse

 

הדפסה תלת מימדית הדפסה תלת מימדית צילום: DUS architects

 

מדפסת תלת-ממד קטנה מייצרת את רכיבי דגם הבניין מדפסת תלת-ממד קטנה מייצרת את רכיבי דגם הבניין צילום: DUS architects

 

לחובבי הצילום: מצלמה אנלוגית ממדפסת דיגיטלית

את המצלמות המקצועיות של פעם אפשר להוריד עכשיו מהאינטרנט

 

ליאו מ' הוא כינויו האינטרנטי של גולש צרפתי, בוגר המכללה לאמנות ועיצוב בסנט אטיין שבדרום צרפת. ביולי העלה ליאו לרשת את פרויקט הגמר שלו מהמכללה: קבצים להדפסה של מצלמת פילם מקצועית, תקינה ועובדת, שתכנן בעצמו. כל אדם המצויד במדפסת תלת־ממד ובשני מכשירים נוספים - חותך זכוכית ומכונת CNC לעיבוד שבבים - יכול להוריד בחינם את קובצי היצירה של מצלמת ה־OpenReflex, להדפיס את כל רכיביה ולהרכיב אותה בעזרת ההנחיות המצורפות. זמן ההדפסה המוערך הוא 15 שעות ומשך ההרכבה כשעה. החומרים כולם עולים 25 יורו (כ־120 שקל), לא כולל העדשה, שצריכה להירכש בנפרד כיוון שעדיין אינה ניתנת להדפסה. גם זה יגיע.

bit.ly/3DprintCamera

 

המצלמה של לואי מ'. ציוד ההדפסה עדיין קצת יקר אבל מעשית אפש כבר לייצר אותה בבית המצלמה של לואי מ'. ציוד ההדפסה עדיין קצת יקר אבל מעשית אפש כבר לייצר אותה בבית צילום: thingiverse) LeoM)

 

להורים חסרי סבלנות: העובר על השולחן במשרד

תמונות אולטרסאונד כבר לא מרגשות. הדבר הבא הוא הדפסת מודל של התינוק בעודו ברחם

 

אומת ההורים שמצלמים את הצאצא שלהם מסביב לשעון הולכת וגדלה, והופכת לציביליזציה. כעת היא יכולה לאמץ טכנולוגיה חדשה: פיסול דמות המלאך הקטן לפני הלידה. לטכנולוגיה קוראים BioTexture, והיא פותחה בידי קליניקה גינקולוגית גדולה בטוקיו וחברה יפנית להדפסות תלת־ממד בשם פאסוטק. מחשב מעבד תצלומי CT ו־MRI למודל דיגיטלי, ומדפסת תלת־ממד הופכת אותם לפסלון קטנטן שמשקלו 200 גרם ועשוי משרף שהותז בשתי שכבות: אחת מייצגת את הרחם והשנייה את העובר. פאסוטק לא מוכרת את הפסלונים כרגע - ייצורם פסק אחרי שהוצגו כמה דוגמאות עבור עוברים אמיתיים. במקומם היא מוכרת פסלוני תלת־ממד צנועים יותר, שמבוססים על אולטרסאונד ומציגים את דיוקן העובר בלבד כפי שנראה חודש לפני הלידה.

 bit.ly/3DprintFetus

 

הדפסת תלת ממד של עובר הדפסת תלת ממד של עובר צילום: Studio PhotoArtisan

 

לפאשניסטה: המדפסת שתיקח את העבודה לילדים בבנגלדש

עולם האופנה תמיד חיפש טכנולוגיות וחומרים חדשים. עכשיו הוא מתחיל להדפיס בגדים

 

מדפסות תלת־ממד יכולות ליצור לא רק מפלסטיק, אלא ממגוון של חומרים - ממתכות שונות ועד גומי ופוליאוריתן. לא מפתיע, אם כן, שמעצבי האופנה, שמחפשים בשנים האחרונות חומרים חדשים להתפרע באמצעותם, הסתערו על הטכנולוגיה החדשה וערכו בה כמה ניסויים אמיצים - חלקם הצלחות מרתקות, חלקם כישלונות מפוארים. בניגוד לאופן ייצור הבגדים הסטנדרטי, שבו הבד נגזר ונתפר, הפלטפורמה החדשה מאפשרת יצירה של הבגד בלי שום פחת, פשוט בהדפסתו מלמטה עד למעלה. באחרונה עשה הפיתוח הזה את דרכו גם לשבוע האופנה בפריז: המעצבת ההולנדית איריס ואן הרפן והאדריכלית האוסטרית־בריטית ג'וליה קורנר שיתפו פעולה ביצירת Voltage Collection, קולקציה שהודפסה כולה בתלת־ממד. התפתחות נוספת באותה החזית מציעה חברת Continuum, שחשפה באחרונה ביקיני בהדפסה - בגד ים הקרוי N12 על שם החומר שהוא עשוי ממנו, ניילון 12, אשר אמור להיות נוח במיוחד ועמיד במים. המחיר: 250–300 דולר.

bit.ly/3DprintBikini

bit.ly/3DprintVoltage

 

מדפיסים גם בגדים מדפיסים גם בגדים צילום: אריאל אפרון

 

לחולים: המדפסות שיצילו חיים

משתלים מותאמים אישית ועד הדפסת איברים מתאי גזע: דרך חדשה לטפל בחולים

 

בשנה שעברה סייעה מדפסת תלת־ממד בהצלת חייו של תינוק מאן ארבור, מישיגן. העולל לקה במחלה נדירה בעלת השם המבהיל Tracheobronchomalacia, הגורמת לסמפונות לקרוס בהדרגה עד לשלב שבו החולה לא יכול לנשום ומת מחנק. צמד פרופסורים מהמחלקה להנדסה ביו־רפואית באוניברסיטת מישיגן לקחו עליהם את המשימה להציל את התינוק. הם סרקו את ריאותיו ב־CT והדפיסו בתלת־ממד סד שהותאם לקנה הנשימה שלו באמצעות חומר המשמש ליצירת שתלים רפואיים. הסד הושתל בגוף התינוק בפברואר אשתקד. כעבור 21 יום נותק התינוק ממכונות ההנשמה, ולפי הערכת הרופאים, קליטת השתל בגוף תארך שלוש שנים.

 

בפברואר השנה נרשם הישג מדהים אף יותר: מדענים מאוניברסיטת הריוט־וואט שבאדינבורו בשיתוף חברת חקר תאי הגזע רוזלין סלאב הרכיבו מדפסת תלת־ממד שמסוגלת ליצור רקמות אנושיות, אשר חומר הגלם שלה הוא תאי גזע עובריים חיים. תאי גזע, שמבחינה תיאורטית יכולים לגדול בתוך הגוף ולתקן איברים ורקמות פגועות, הם אחת ההבטחות הגדולות ברפואה, ובעתיד, כך מקווים, שימוש בהם יוכל לרפא מחלות קשות ולהחליף השתלות. אמנם האפשרות להדפיס תאי גזע בלי שהללו ייהרסו לא מולידה פריצת דרך מיידית, אך החוקרים מקווים שבבוא היום תקל הטכנולוגיה את מלאכת הריפוי באמצעותם.

bit.ly/3DprintTrachea

bit.ly/3DprintStemCells

 

סד הסימפונות המודפס שהציל את חיי התינוק ממישיגן סד הסימפונות המודפס שהציל את חיי התינוק ממישיגן צילום: University of Michigan Health System

 

לרעבים: פסטה חמה מהמדפסת

אחרי ההמבורגר הסינתטי מגיע תורן של המנות המעוצבות

 

באוגוסט האחרון תפס את הכותרות ההמבורגר המלאכותי הראשון בעולם, שהוכן במעבדות חברת מודרן מדואו הבריטית מרקמות בשר סינתטיות לחלוטין, ללא פגיעה בשום בעל חיים. במעבדות אחרות יוצרים זה זמן מה מאכלים שונים ומשונים. במטה הראשי של גוגל במאונטן ויו, קליפורניה, העובדים יכולים לקבל לארוחת הצהריים פסטה מודפסת: השף ברנרד פושה מחזיק במטבח מדפסת תלת־ממד, שחומרי הגלם בה הם בצק פסטה טרי ותמציות של ירקות, אשר מדפיסה פסטות בהרכבים ובצורות שונות. נראה מה יקרה כשהבשר של מודרן מדואו יגיע למדפסות של גוגל.

 

אה, ומובן שלא נשכח את הקינוח: צוות מעבדת המדיה החדשנית של האוניברסיטה הטכנולוגית המובילה MIT הרכיב את Eat Your Face Machine, מכונה שסורקת את פניו של המשתמש ואז מפסלת את דיוקנו בשוקולד.

bit.ly/3DprintEatFace | bit.ly/3DprintFood

 

פסטה חמה פסטה חמה

 

למצחצחים: מלתעות שעירות

מברשת שיניים בהתאמה אישית תנקה את הפה בשניות

 

הכירו את בליזידנט, חברה אירופית שחשפה בתחילת ספטמבר את מה שהיא מגדירה כמברשת השיניים האולטימטיבית המעניקה צחצוח שיניים מושלם בשש שניות בדיוק. ומהו צחצוח שיניים מושלם? הלקוח ישלח לחברה צילום שיניים דיגיטלי שקיבל מרופא השיניים שלו, והחברה תשלח לו בחזרה מתקן מוזר שאינו אלא מברשת שיניים, אשר צורתה כצורת הפה שלו והסיבים שלה מוצבים בזווית מושלמת של 45 מעלות ביחס למשטח השיניים וקו החניכיים. המשתמש צריך רק להכניס את שיניו למתקן, להזיז את לסתותיו בתנועה של חריקת שיניים ולשלוף מהמתקן פה מצוחצח. הניקיון הזריז הזה יקר מאוד: 300 דולר.

bit.ly/3DprintBrush

 

מברשת שיניים בהתאמה אישית מברשת שיניים בהתאמה אישית
 

לסייבורגים: להדפיס צלילים חדשים

מדענים הדפיסו אוזן מלאכותית שקולטת גלי רדיו, ולטענתם אפשר יהיה לחבר אותה לעצבי השמיעה

 

כתב העת המדעי "ננו לטרס" פרסם באחרונה את תוצאות המחקר של צוות מדענים באוניברסיטת פרינסטון, שיצרו, לטענתם, בעזרת מדפסת תלת־ממד סטנדרטית אוזן ביונית שתאפשר לשמוע תדרי קול שאינם נקלטים באוזן אנושית רגילה. החוקרים כתבו שאפשר יהיה להשתיל את האוזן, שהודפסה בטכנולוגיות ניסיוניות של הדפסת רקמות ושימוש בננו־חלקיקים, בראשי מטופלים ולחבר את האלקטרודות שלה לקצות העצבים של המטופל - טכנולוגיה שכבר משולבת בכמה סוגים חדשניים של מכשירי שמיעה.

bit.ly/3DprintEar

 

אוזן מלאכותית אוזן מלאכותית צילום: איי פי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x