$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

צרות בקיבוץ סאסא: מפעל מיגון הרכבים פלסן יבצע גל פיטורים נוסף

נסיגת ארה"ב מעיראק ומאפגניסטן וצמצום תקציבי הביטחון במדינות המערב פגעו קשות בהיקף הפעילות של פלסן. כעת, לאחר שב־2011 וב־2012 החברה הצטמצמה ופיטרה מאות עובדים, היא נערכת לשינוי תחומי פעילותה ולפיטורים נוספים

גיל קליאן 06:5909.09.13

מפעל מיגון הרכבים הצבאיים פלסן מקיבוץ סאסא שבגליל העליון, שהיה אחת הדוגמאות לסיפור הצלחה קיבוצי מדהים — כבר לא כל כך מתנהג כמו סיפור הצלחה. ל"כלכליסט" נודע כי החברה החליטה לצאת לתוכנית התייעלות, שתכלול שינוי בתחומי הפעילות של החברה ופיטורי עובדים.

 

בשיחה אתמול עם "כלכליסט" סירב מנכ"ל החברה דני זיו למסור פרטים על התוכנית, אך אישר כי יהיו פיטורים בחברה.

פלסן העסיקה ב־2010 כ־1,000 עובדים, וב־2011 פיטרה מאות עובדים על רקע ירידה בהזמנות של אחד מלקוחותיה הכבדים - צבא ארה"ב. הסיבות העיקריות לנפילה בהזמנות הן נסיגת הכוחות האמריקאיים מעירק ומאפגניסטן, לצד הקיצוצים בתקציבי הביטחון של מדינות המערב.

 

פלסן זינקה כשהחלה לייצר גם עבור ארה"ב ואירופה

 

הפיטורים בחברה המשיכו גם ב־2012, אך החברה עדיין לא ראתה בעיה של ממש במודל העסקי שלה, ותלתה את האשם במחסור בפרויקטים גדולים, כמו אלה ששיפרו מהותית את מצבה עד 2010. ניתן להניח כי המשך צמצום הנוכחות הצבאית האמריקאית בעולם והמשך הקיצוץ ברכישות הביטחוניות כמעט בכל מדינות המערב, גרם למפנה בגישה של חברה ולהחלטה על שינוי תחומי הפעילות ועל התייעלות.

 

פלסן. תחום עיסוק: מיגון רכבים צבאיים. שנת הקמה: 1985. בעלים: קיבוץ סאסא. מנכ"ל: דני זיו פלסן. תחום עיסוק: מיגון רכבים צבאיים. שנת הקמה: 1985. בעלים: קיבוץ סאסא. מנכ"ל: דני זיו צילום: גיל נחושתן

 

עד 2011 פלסן נחשבה לסיפור הצלחה מטאורי של תעשייה קיבוצית. המפעל נולד מרכישה של טכנולוגיה אמריקאית לייצור פאנלים ממוגני ירי, ובשנותיה הראשונות ההצלחה לא האירה פנים. בשנת 2000 מחזור המכירות של המפעל עמד על כ־6 מיליון דולר בלבד, אך עשור לאחר מכן, ב־2010, הוא כבר התקרב למיליארד דולר, כשהרווח הנקי הגיע ל־200 מיליון דולר. ב־2005 החברה בחנה אפשרות להנפקתה בנאסד"ק ולגייס 100 מיליון דולר לפי שווי חברה של 300–400 מיליון דולר, אך בסופו של דבר לא הוציאו את המהלך לפועל.

 

סוד הקסם של פלסן היה מעבר מייצור של רכבים ממוגני ירי עבור צה"ל לשווקים של אירופה וארה"ב. זיו הסביר בעבר את ההצלחה בקשרים האישים שאנשי המפעל הצליחו לרקום עם מקבלי ההחלטות מעבר לים. "אנחנו חברה אמריקאית שרק גרה בישראל" אמר אז זיו, כשהוא מציין את מרכזי הפעילות הגדולים שהקימה עם השנים באירופה וארה"ב.

 

רווחי המפעל הופנו להשקעות בקוסמטיקה ובגלידריות

 

בימי הזוהר שלהם היו מי שהכתירו את פלסן כמפעל הקיבוצי המוצלח בהיסטוריה, וחברי הקיבוץ נהנו מדיבידנדים שמנים. כיום הקיבוץ מנצל את הכספים שנצברו בתקופת הזוהר של מפעל פלסן להשקעות בתחומי הקוסמטיקה והטואלטיקה באמצעות מפעל סאסא טק, שעסק בעבר בתחומי חומרי הניקוי. בנוסף הקיבוץ משקיע ברשת גלידריות שהיזם מאחוריה הוא אדם זיו, בנו של מנכ"ל פלסן.

 

לפני כשנה וחצי רכשה השלוחה האמריקאית של פלסן את השליטה בארטיס האמריקאית, המתמחה במערכות מיגון אקטיביות לכלי רכב, תמורת 60–70 מיליון דולר. כמה חודשים לאחר מכן, בקיץ 2011, רכשה פלסן גם את קאזאק קומפוסייטס האמריקאית המתמחה בייצור מבנים מרוכבים לאוניות ולמערכות חלל. עדיין לא ברור אם רכישות אלה יצליחו לשפר את מצבה של החברה, או שמא הן רק האיצו את ההידרדרות שלה למצבה הנוכחי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x