$
אינטרנט

גם בישראל מודאגים: "להיערך לצמצום כתובות ה-IP הפנויות"

משרד התקשורת מתכונן לשינוי בשיטת רישום כתובות האינטרנט: ידרוש מבזק ו-HOT לדווח על מידת מוכנותן למהלך, שכבר יצא לדרך במקומות שונים בעולם

גילעד נס 13:4623.05.11

משרד התקשורת ידרוש מספקיות תשתית האינטרנט (בזק ו-HOT) וספקיות האינטרנט לדווח על מידת מוכנותן למעבר בתמיכה בפרוטוקול IPv6 - כך אמר מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, בדיון בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת.

 

בר טל ומנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, שוחחו בנושא לפני מספר שבועות, ולדברי בר טל השניים ימשיכו לנסות ולהתניע מהלך של בחינת הצעדים הדרושים. "משרד התקשורת מקפיד שלא להיכנס לטריטוריות שאין צורך להיכנס אליהן, ובכלל זה הקצאת כתובות אינטרנט, אך לא נוכל כמובן לעמוד מהצד ולצפות שמישהו אחר יתנדב לפתור את הבעיה", אמר בר טל.

 

יו"ר הוועדה, חבר הכנסת מאיר שטרית, כינס דיון בוועדה, לאחר שלדבריו התרשם כי מדינת ישראל עומדת בפני צמצום כתובות ה-IP הפנויות כבר בשנה הקרובה, ונראה כי חברות התקשורת אינן נוקטות בצעדים על מנת לעבור לעידן ה-IPv6.

מאיר שטרית. מאגר הכתובות יצטמצם כבר בשנה הקרובה מאיר שטרית. מאגר הכתובות יצטמצם כבר בשנה הקרובה צילום: עטא עוויסאת

 

כל מכשיר המחובר לאינטרנט מקבל כתובת יחודית, כתובת IP, המאפשרת למכשירים אחרים למצוא אותו ולתקשר עמו. מאז שנות ה-70 מתנהלת חלוקת הכתובות וניהול המאגר באמצעות פרוטוקול IPv4, התומך בעד 4.2 מיליארד כתובות, אך כמות הכתובות הולכת ונגמרת.

 

הארגון העולמי המקצה את הכתובות לאזורים השונים בעולם (ISOC) דיווח כי כבר בפברואר האחרון הוקצו הכתובות האחרונות לספקי הכתובות באיזור אסיה-פסיפיק, לאחר שבאיזור זה נרשם גידול מואץ עקב התחברותם של יותר ויותר תושבים בהודו ובסין לרשת. בספטמבר יוקצו הכתובות האחרונות לספקי הכתובות באירופה, ומכיוון שישראל מקבלת הקצאת כתובות IP מאזור זה, גם הכתובות המיועדות לספקי האינטרנט הישראלים הולכות ונגמרות.

 

הצריכה המוגברת של כתובות נגזרת מחיבור יותר ויותר מכשירים לרשת, נייחים וניידים. אם בעבר היתה מספיקה כתובת אחת לכל בית אב, שכן הנתב שבבית היה מפצל את החיבור למחשבים הרבים שבבית, הרי ששימוש בטלפונים סלולריים אישיים לכל אחד מבני הבית גורם לשימוש בכתובת IP ייחודית לכל מכשיר.

 

פרוטוקול ה-IPv6 משתמש במספר גדול יותר של תווים על מנת להציג את הכתובת, ולכן תומך במספרים גדולים בהרבה מאלו שבהם תומך פרוטוקול ה-IPv4. במקומות שונים בעולם, במיוחד באסיה-פסיפיק, שם מצוקת הכתובות מהותית יותר, הספקים המקומיים משדרגים את ציוד התקשורת שלהם כך שיתמוך בפרוטוקול החדש.

 

גם חברות הסלולר נדרשות לבדוק את מוכנותן

 

הבעיה העיקרית בטווח הקרוב אינה סיום מאגר הכתובות המיועד למשתמשים ישראלים, אלא חוסר היכולת שלהם לתקשר עם מחשבים ומכשירים אחרים המחוברים לרשתות שכבר עברו ל-IPv6. הבעיה תקפה לכל מכשיר ומשתמש המחוברים לאינטרנט, ולפיכך רלוונטית גם ללקוחות חברות הסלולר המשתמשים בטלפוני דור שלישי, טאבלטים ומודמים סלולריים.

 

עמוס רוזנבוים, סמנכ"ל הטכנולוגיות של אואזיס, חברת אינטגרציה לפרוייקטי תקשורת, מסביר כי קיימות מספר דרכים לדחות את הקץ, וליצור כתובות IP וירטואליות (בדומה לכתובות שיוצר הנתב הביתי עבור כל מחשב נפרד בבית). עם זאת מדובר לדבריו בפתרונות ביניים שאינם פותרים את כל הבעיות, ובטווח הארוך יש לעבור לשימוש ב-IPv6.

 

לדברי רוזנבוים, על מנת לבצע תהליכי המרה שכאלה יש צורך בשדרוג נתבים ותוכנות בקרב ספקי האינטרנט ועסקים בינוניים וגדולים. בנוסף, פרוטוקול ה-IPv6 אינו נתמך במערכת ההפעלה Windows מתחת לגרסת XP עם SP2. אמנם מדובר במערכת הפעלה בת קרוב לעשור, אך עסקים רבים וגם לקוחות פרטיים עדיין עושים בה שימוש.

 

נתבים אלחוטיים ורגילים שנמכרו בשנתיים האחרונות תומכים בפרוטוקול החדש, אך נתבים ישנים יותר זקוקים לשדרוג תוכנה ולעיתים אף להחלפה. על פי הערכות, יהיה צורך להחליף את רוב הנתבים בבתי הלקוחות. חברות הסלולר ויבואני הטלפונים, המודמים והטאבלטים הסלולריים יאלצו לבדוק את מוכנות המכשירים שבידי הלקוחות לשינוי בשיטת המיספור, ובמידת הצורך עשויים להידרש אף להחליפם.

 

מכיוון שבזק, HOT וספקיות האינטרנט משמשות בשנים האחרונות כנתיב הפצה מהותי להבאת נתבים לבתי הלקוחות, ייתכן שהן יידרשו לבצע את שדרוג התוכנה בנתבי הלקוחות. חלק מהצרכנים יוכלו לבצע את השדרוג תוך הסתמכות על הוראות שיפרסמו החברות, אך חלקם יזדקקו לביקור טכנאי בביתם לביצוע השדרוג, עובדה שבצידה הוצאות נכבדות מצידן של ספקיות התקשורת.

 

גולשי אינטרנט בסין. באסיה המעבר לשיטה החדשה כבר החל גולשי אינטרנט בסין. באסיה המעבר לשיטה החדשה כבר החל צילום: אי פי אי

 

מפעיל וירטואלי: "חושש שחברת הסלולר לא תקצה לי כתובות מספיקות"

 

בדיון התברר כי רק בזק בינלאומי ו-018 אקספון שדרגו כבר את מערוכותיהן ל-IPv6, כאשר אקספון מעניקה ללקוחותיה שתי כתובות (ב-IPv4 ו-IPv6) ובזק בינלאומי מקיימת ניסוי עם לקוחות עסקיים לתמיכה ב-IPv6.

 

על פי מחקר שבוצע בידי יחידת המחקר של הכנסת, נראה שמלבד שני גופים אלו לא הצהירו ספקיות התקשורת האחרות, הקוויות והסלולריות, על פעילות בנושא. מנכ"ל משרד התקשורת אף תמה על העובדה שבזק בינלאומי פועלת בנושא מיוזמתה, בעוד החברה האם, בזק, השיבה לוועדה כי עד כה לא התבקשה לבצע פעילות רלוונטית, אך תבצע אותה כשתתבקש.

 

נציג חברת סיפמי, המפעילה כיום שירות שיחות סלולרי על גבי האינטרנט, וצפויה לקבל בקרוב רישיון מפעיל וירטואלי, טען בדיון כי על משרד התקשורת לוודא כי חברות הסלולר מקצות כתובות IP בהיקף הנדרש למפעילים הווירטואליים, לצורך מתן שירותי גלישה ללקוחות המפעילים הווירטואליים.

 

יו"ר הוועדה שטרית הצהיר כי הוא מודאג מחוסר המוכנות של המדינה לתהליך שמתבצע בעולם בשנים האחרונות, והוא קורא לממשלה לנקוט בפעולות על מנת לסייע להעלאת הנושא לרמת מודעות גדולה יותר, ולטיפול בו. "הממשל האמריקאי החליט כבר ב-2006 שכל ספק שלו חייב לתמוך ב-IPv6 עד אמצע 2008, במקביל ל-IPv4, ועד 2012 הממשל כולו יעבור לשימוש ב-IPv6", אמר שטרית.

 

"גם באוסטרליה ובאירופה הצהיר הממשל כי הוא נוקט בפעולות אקטיביות בכדי לעודד את המעבר הזה. אני קורא למשרדי הממשלה הצפויים לפרסם מכרזים שבהם מעורב ציוד תקשורת לקבוע כי תמיכה בפרוטוקול החדש תהיה הכרחית על מנת להשתתף במכרז, וכך ישאפו ספקי הציוד והתקשורת להיערך מיוזמתם לתמיכה בפרוטוקול החדש".

 

"השמיים אינם נופלים", אמר דורון שקמוני, סגן נשיא איגוד האינטרנט הישראלי. "אבל מדובר על תהליך שמתחיל להתקרב לקצה, ועדיף לעסוק בדברים בדקה ה-90 ולא בדקה ה-93. הלקוחות הביתיים הם האחרונים שיושפעו, אבל ארגונים וספקי תקשורת חייבים להיערך". לעומתו, גורמים אחרים שהשתתפו בדיון העריכו כי על ספקי התקשורת להיערך מוקדם ככל שניתן, בעיקר מבחינת הצורך להחליף ציוד קצה כדוגמת נתבים המצויים בבתי הלקוחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x