$
בארץ

"אדם עם רקע כלכלי ישפר את מצב הרשות"

שר האוצר יובל שטייניץ הפך את דעתו כמה פעמים, עד שהכריע כי פרופ' שמואל האוזר יהיה היו"ר החדש של רשות ניירות ערך. דווקא הלחץ האדיר שהופעל למנות את עו"ד שוני אלבק הביא לתוצאה ההפוכה. כעת תוהים בשוק ההון אם האוזר ימשיך את הקו הלוחמני של קודמו זוהר גושן, או ישנה כיוון

גולן חזני ורחלי בינדמן 07:5904.05.11

לאחר שנדמה היה כי התפקיד מובטח לשוני אלבק, הודיע אתמול שר האוצר יובל שטייניץ במפתיע על בחירתו של פרופ' שמואל האוזר כיו"ר הבא של רשות ניירות ערך, במקום פרופ' זוהר גושן. עו"ד אלבק, היועץ המשפטי של הרשות, קיבל את הבשורה באכזבה וצפוי לעזוב את הרשות.

 

"פרופ' האוזר משלב ניסיון מקצועי עשיר, כולל היכרות מעמיקה עם הרשות מתוקף כהונתו ככלכלן הראשי שלה בעבר, לצד יכולות אקדמיות ואינטלקטואליות מרשימות הנדרשות לראייה המאקרו־כלכלית החיונית לתפקיד זה", אמר שטייניץ בהודעתו לעיתונות על המינוי. מינויו של האוזר אושר בימים האחרונים על ידי ועדת הכשירות שהקים השר, בהרכבם של חיים שני, מנכ"ל משרד האוצר, פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, ומשה טרי, יו"ר הרשות לשעבר, ויובא לאישור הממשלה בכפוף לאישור ועדת שפניץ.

 

התלבטות קשה לשטייניץ

 

שמואל האוזר שמואל האוזר

מינויו של האוזר היה אחת הדילמות הגדולות ביותר עבור שטייניץ, בשורת המינויים לתפקידי מפתח במשרד האוצר. השר, לדברי מקורבים, שינה כמה פעמים את דעתו בהתלבטות בין האוזר לאלבק. ארבע פעמים נדחתה ההחלטה שתחילה היתה אמורה להתקבל לפני חג הפסח, נדחתה לאחרי החג, נדחתה שוב ליום חמישי האחרון, ממנו ליום ראשון, ופורסמה בסופו של דבר אתמול בבוקר.

 

ההתלבטות של שטייניץ היתה אמיתית, מאחר שראה בשני המועמדים ראויים וטובים. אלבק הביא עמו היכרות עמוקה עם הרשות, מעשיות וקשר טוב עם שוק ההון. הניסיון ברשות היה גם נחלתו של האוזר, ששימש כאמור 17 שנה הכלכלן הראשי ברשות, לפני שעזב בשנת 2005. האוזר הקפיד לשמור על קשר טוב עם הוותיקים ברשות שהתקשרו לברכו ולהביע את שמחתם מהבחירה.

 

אלבק נהנה, לעומת זאת, מתמיכת צמרת הרשות, ולא רק שלה. כמה מהטייקונים במשק לא הסתירו בשיחות פרטיות את תמיכתם בבחירתו של אלבק, שמבחינתם הבין את צורכי השוק מול האוזר, שלרובם הגדול אין כל היכרות עמו. המעניין הוא שאינפורמציה שגויה שהגיעה לשטייניץ ציירה דווקא את האוזר כמי שנהנה מתמיכת הטייקונים. אלבק נהנה גם מתמיכה בסביבה הקרובה של השר, לפחות בתחילת ההתמודדות, כמו סגנו יצחק כהן.

 

שטייניץ, שפגש את האוזר לראשונה לפני כמה חודשים - הרבה לפני שגושן חשב על עזיבה - פגש אותו ביוזמת יועצו הקרוב דוד שרן. השר התלבט קשות בין אלבק להאוזר, כאמור. לפי ההערכות, לקראת סוף השבוע שעבר עוד היה מצוי אלבק ביתרון אבל אז החלה להשתנות התמונה לרעתו. הלחץ האדיר שהופעל על שטייניץ למנות את אלבק השיג תוצאה הפוכה. היו"ר היוצא גושן הצטרף ללחץ ונפגש כמה פעמים עם שטייניץ בשבועות האחרונים, כשהוא אינו מסתיר את תמיכתו החד־משמעית במינויו של אלבק. שטייניץ לא נכנע. השיקול הענייני שהכריע את הכף: האוזר נהנה מיתרון כאחד שמכיר את הדברים הן מפרספקטיבה פנימית בעבודתו הקודמת ברשות, והן ממבט מבחוץ, כאיש אקדמיה. שטייניץ אוהב אקדמאים, וחש נוח יותר עם האוזר, שפעל עניינית. אלבק חש במהפך כבר בתחילת השבוע, וחבריו ברשות סיפרו כי הלחץ אצלו החל להיות מורגש.

 

האוזר התרחק מהתקשורת

 

האוזר לא נהנה מלובינג, ולמעשה במשך כל החודש האחרון לא נפגש ולא שוחח לא עם אנשי תקשורת, ולא עם גורמים אחרים שהיו עלולים להתפרש כגורמי לחץ. את השבוע הקריטי ביותר בבחירה בילה בביקור אצל בנו המסיים דוקטורט באוניברסיטת שיקגו, ובלילה שלפני ההודעה אתמול בילה בהכנות של בתו ענת לרגל נישואיה הקרובים.

 

ביום חמישי האחרון קרא שטייניץ לגושן וביקש ממנו להאריך את כהונתו, שהסתיימה למעשה ב־1 במאי, בשבוע נוסף. גושן נענה. מינויו של האוזר יובא לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב ואחריו ייכנס מיידית לתפקידו. בהודעה לעיתונות נאמר כי שטייניץ הודה במילים חמות לגושן, על תרומתו יוצאת הדופן לקידום רשות ני"ע, להנהגת רפורמות כמו בית המשפט הכלכלי ושדרוג סמכויות האכיפה, ועל הערך המוסף שהביא עמו בחשיבתו המקורית לחשיבה הכלכלית הכוללת בישראל וההתמודדות עם המשבר הכלכלי בשנים 2008–2010.

 

האוזר משמש דקאן בקריה האקדמית בקריית־אונו, שבה גם מרצה גושן. בפעילותו ברשות ני"ע היה האוזר שותף פעיל בעיצוב כל הרפורמות בשוק ההון. מאז פרישתו שימש יו"ר הוועדה הציבורית "האוזר 1", שתפקידה היה להסדיר את פעילותם של עושי השוק בבורסה בתל אביב. הוא היה שותף פעיל ביישום מוצלח של כללי עשיית שוק במניות ובאג"ח ממשלתיות, ומהבחינה הזו יהיה מעניין לראות את התייחסותו לפרשת פסגות, שבמהלכה נעצרו ומואשמים גם עושי שוק מדויטשה בנק.

 

כללי עשיית השוק באג"ח שאותם יזמה הוועדה בראשותו הביאו לחיסכון של מיליארדי שקל לאוצר. האוזר שימש גם יו"ר ועדה נוספת, "האוזר 2", שתפקידה היה להמליץ על דרכים למזעור מניפולציות בשוק ההון. כל ההמלצות יושמו בהצלחה. כמו כן שימש האוזר מרכז וחבר ועדה ציבורית בראשותו של פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, מומחה לדיני חברות וני"ע, להסדרת זירות מסחר אלטרנטיביות בשוק ההון. ההמלצות בתהליך חקיקה בימים אלה.

 

מאז שעזב את הרשות, היה האוזר יו"ר חברת גאון מאה־נט עשיית שוק, יו"ר חברה לגיוס הון סיכון, יו"ר חברת נרטיב לייעוץ בשוק ההון וכן היה דירקטור בחברת מעלות — חברת דירוג של אג"ח של חברות ציבוריות. האוזר היה דירקטור במגדל חבר בורסה ובמיטב תעודות סל. הוא שימש יועץ כלכלי לוועדת הכלכלה בכנסת, בשבתה כוועדת חקירה לעניין עמלות הבנקים. האוזר כיהן כיו"ר ועדה ציבורית שתפקידה להמליץ על קריטריונים להטבות בנושאי דיור בעיריית קריית אונו. הוא נחשב מומחה בעל שם עולמי במימון ובשוק ההון. הוא בעל תואר ראשון בסטטיסטיקה וכלכלה, ותואר שני במימון מהאוניברסיטה העברית. האוזר סיים דוקטורט באוניברסיטת טמפל בפילדלפיה, ארה"ב. הוא פרסם עשרות עבודות מחקר על שוק ההון הישראלי, בכתבי עת מובילים בעולם - יותר מכל חוקר אחר שכתב על שוק ההון בישראל, וזכה גם בפרסים יוקרתיים על מחקריו.

 

התקווה: האוזר אינו משפטן

 

הבחירה בהאוזר גרמה לאופטימיות בשוק ההון שהרשות תשתמש בריסון בחוק האכיפה מעורר היראה. עם זאת, בשיחות עם גורמים בשוק הסתמנה בעיקר תחושת אי־ודאות בשל אלמוניותו היחסית של האוזר. בכיר בשוק ההון אמר בשיחה עם "כלכליסט": "זה יכניס היגיון בהפעלה של האכיפה המינהלית. אני מאוד מחזיק משוני (אלבק - ר"ב) אבל הוא מגיע מהיסודות של חוק האכיפה המינהלית. להאוזר יש הרבה ניסיון וידע; הוא חי את השוק בשנים האחרונות דרך תפקידים שונים כדירקטור בחברות בשוק ההון. הוא גם מגיע מחוץ לרשות, וראה קצת עולם. שוני היה צפוי להמשיך את הקו הדענתי של זוהר ולדעתי יש מקום להסתכלות שונה על איך מפעילים את המערכת המפלצתית הזו של תליין, שופט וחוקר תחת אותו כובע".

 

בכיר אחר בשוק ההון מציג תפיסה דומה. "לדעתי הבחירה בהאוזר היא טובה אבל לא יותר מזו של אלבק", הוא אמר. "מדובר בשני אנשים שונים בתכלית: משפטן מול כלכלן. יש משהו חיובי שלא כל התפקידים הבכירים ברשות יהיו מאוישים על ידי משפטנים. זה גורם להפעלה מהירה ואגרסיבית מדי של סמכויות הרשות ונותן תחושה שהתמונה הגדולה הולכת לאיבוד. אדם כמו האוזר עם רקע יותר כלכלי ואפילו יותר אקדמי עשוי לשפר את המצב".

 

החשש: האוזר אינו משפטן

 

בכירה אחרת בשוק ההון העדיפה את אלבק לתפקיד, וחוששת מהמינוי של האוזר. "מאוד רציתי ששוני ייבחר. אני מכירה אותו ותמיד יותר קל עם מישהו שמכירים. שוני בחור מאוד פרקטי ומבין עניין בכל הסוגיות שבהן עבדתי מולו. הוא מאוד קואופרטיבי ומאוד מבין שוק. זה נכון שהאוזר היה הרבה שנים ברשות אבל הוא כלכלן; הבעיה היא שהוא יהיה תלוי רבות במשפטנים ברשות כי רוב הסוגיות הן משפטיות. זוהר, למשל, אם הוא חלק על ראש מחלקת התאגידים אז היה לו 'say'. הרשות צריכה היום מנהל טוב כי היא סובלת במשך תקופה ארוכה מחוסר ניהול. רוב האנשים שם אינם אנשי שוק ומנהלים את עצמם, אין מנהל גג. שוני היה בין הבודדים שהיו מוכנים לשמוע. הוא לא איש קיצוני ולכן הוא לא היה מוביל את חוק האכיפה המינהלית לקיצוניות. זה נכון שהוא תמך בזוהר אבל הוא לא היה הולך באותו קו".

 

בכיר אחר התייחס אף הוא לחברי הוועדה שמונתה לשפוט ביחס לחוק האכיפה המינהלית. "יש שם אנשים שלא מבינים שוק ומציגים קו מאוד מיליטנטי. למשל, אילנה מודעי, חברת הוועדה; שמעתי שהיא חושבת שכל עבירת מידע פנים זה כמו פשע נגד האנושות. גם עו"ד ציפי גז שיושבת בוועדה נחשבת מאוד קשוחה וקיצונית. במצבים כאלה צריך שיעמוד בראש איש פרקטי שקשוב לשוק ואני מאוד מקווה שהאוזר יהיה כזה. בשורה התחתונה, האוזר אינו איש שוק אלא איש אקדמיה. וכמו עודד שריג הוא יכול להיות מקסים, ומצד שני לתת רעיונות לא ריאליים להסדרת השוק. זה שהאוזר ישב בדירקטוריונים של כל מיני חברות, זה לא אומר שהוא יודע לקבל החלטות ניהוליות ויודע לנהל כוח אדם ולקבל החלטות מאקרו ומיקרו. אני מקווה שהוא לא יהיה כמו גושן, שהביא ידע משפטי אבל עדיין נתן למנהלים שתחתיו להוביל. זוהר לא ניהל. אנחנו מאוד חוששים מהלא נודע".

 

האוזר לא העביר התייחסות לבחירה אתמול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x