$
בארץ

בלעדי - מהפכת התקשורת של נתניהו: מפעילים סלולריים חדשים, ומעבר לרישיונות בטלוויזיה

חוק ההסדרים שמגיש האוצר ל־2009-2010 עתיד לטלטל את מפת התקשורת הישראלית. מי ירוויח ומי יפסיד מהרפורמה?

שאול אמסטרדמסקי 07:0323.04.09

הממשלה מתכננת רפורמה רחבה בתחום התקשורת בישראל. כך עולה מטיוטת חוק ההסדרים הקרוב שהגיעה לידי "כלכליסט". הטיוטה גובשה במשרד האוצר בשיתוף משרד התקשורת, ותועבר לעיונו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בטרם אישורה בממשלה במסגרת חוק ההסדרים ותקציב המדינה לשנים 2010-2009. טיוטא זו תצטרף לפרק התקשורת בחוק ההסדרים שכבר אושר בממשלה באוגוסט האחרון.

 

הפרטת חברת הדואר

 

החלק הראשון בפרק התקשורת בחוק ההסדרים הקרוב מוכתר בכותרת "הפרטת חברת הדואר". בהתאם להצעה, עד תחילת יולי תגיש רשות החברות הממשלתיות לוועדת השרים לענייני הפרטה הצעה בדבר מכירת מניות המדינה בחברת דואר ישראל, שבראשה עומד כיום אבי הוכמן.

 

חברת הדואר. תמשיך לספק שירותים, שלא על-פי עקרונות כלכליים חברת הדואר. תמשיך לספק שירותים, שלא על-פי עקרונות כלכליים צילום: עמית מגל

 

מאז שהוקמה במרץ 2006, פועלת חברת הדואר כחברה ממשלתית בבעלות מלאה של הממשלה. במסגרת הפרטתה, מניות החברה יימכרו בהנפקה לציבור, אך השליטה תישאר בידי המדינה. בשלב שני, תימכר יתרת המניות במכירה פרטית למשקיע אסטרטגי.

 

גם לאחר ההפרטה, חברת הדואר תמשיך לספק שירותים על בסיס אוניברסאלי לכל תושבי ישראל, ולא על פי עקרונות כלכליים. כמו כן, בעת מכירת החברה יעוגנו זכויות עובדי החברה. באגף התקציבים באוצר, שבראשות רם בלינקוב, צופים שהמכירה תביא לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים בשנה.

 

כניסת מפעיל סלולרי נוסף

 

חלק אחר בפרק התקשורת נוגע להגברת התחרות בשוק הסלולר, לאחר שהממשלה הקודמת כבר אישרה באוגוסט תוכנית מקבילה להגברת התחרות.

 

ההצעה החדשה נוגעת להקצאת תדרים לשימוש בטכנולוגיית UTMS מתקדמת, המאפשרת מתן שירותים של הדור השלישי. בהסבר להצעה נכתב כי ענף הסלולר בישראל כיום מאופיין ברמת ריכוזיות גבוהה, הפוגעת ברווחת הצרכנים, כיוון ש־95% ממספר המנויים שייכים לשלוש המפעילות הגדולות.

 

משרדי האוצר והתקשורת מציעים להקצות תדרים חדשים בטכנולוגיית UTMS להכנסת מפעילים סלולריים חדשים לשוק. במקביל, תעודד כניסת מפעילים וירטואלים לשוק הסלולר, שיישתמשו בתשתית הקיימת של חברות הסלולר הנוכחיות, כפי שכבר אישרה הממשלה הקודמת בקיץ האחרון.

 

בהצעה החדשה נכתב עוד כי עד אוגוסט תקצה ועדת המכרזים המיוחדת שתוקם בידי משרדי האוצר והתקשורת תדרים למתן שירותי סלולר על בסיס תדרים חדשים.

 

כדי לעודד את התחרות בענף, מציעים באוצר ובתקשורת להעניק למפעילים החדשים חבילת תמריצים: מניעת השתתפות של מפעילי סלולר קיימים במכרז התדרים, החזר תשלום אגרת תדרים ודמי רישיון לזוכים, ארכה של כמה שנים בפריסת התשתית על ידי הזוכה במכרז, וכן מתן פטור מתשלום תמלוגים למדינה לתקופה מוגבלת. כמו כן, בתקופת הקמת הרשת החדשה, יוכל הזוכה במכרז להשתמש בינתיים בתשתית הסלולר הקיימת של מפעילים אחרים.

 

תבוטל הזיקה בין מחיר המכשיר לבין הנחת זמן אוויר

 

חלק נוסף בהצעה, הנוגע גם הוא לתחום הסלולר, מהווה מהפכה צרכנית של ממש אותה מקדם משרד התקשורת בשנתיים האחרונות. על פי ההצעה, תבוטל הזיקה הקיימת כיום בין המבצעים שמציעות חברות הסלולר ללקוחות כיום, לפיהם לקוחות המדברים פרקי זמן ממושכים זוכים להנחה במחיר המכשיר עצמו.

 

מפעיל מתחרה? (חנות של חברת סלקום) מפעיל מתחרה? (חנות של חברת סלקום) צילום: בועז אופנהיים

 

חברות הסלולר לא יוכלו עוד להציע מבצעים מסוג זה. עם זאת, חברות הסלולר יוכלו להמשיך להציג מבצעים נפרדים על מכשירים עצמם. על פי האוצר, המהלך יביא להגברת המבצעים בתעריפי השימוש במכשירים הסלולריים. הפחתה של כל אחוז בתעריפי הסלולר מוערכת ב־200 מיליון שקל בשנה.

 

רפורמה בתחום שידורי הטלוויזיה המסחרית

 

הפרק הנוגע לתחום שידורי הטלוויזיה בהצעת החוק, מיישם הלכה למעשה את המלצות ועדת מרדכי, בראשות של מרדכי מרדכי, שהוגשו לשר התקשורת לאחרונה. על פי ההצעה, החל מינואר 2012 תעבור ישראל לשיטה של רישיונות בתחום הטלוויזיה המסחרית, שתחליף את שיטת הזיכיונות הנהוגה כיום.

 

מנכ"ל משרד התקשורת, מרדכי מרדכי. יישום הלכה למעשה של דו"ח הוועדה מנכ"ל משרד התקשורת, מרדכי מרדכי. יישום הלכה למעשה של דו"ח הוועדה צילום: ששון תירם

על פי שיטה זו, הממשלה תעניק רישיונות להפעלת ערוצי טלוויזיה מסחריים לתקופה של 15 שנה, עם אפשרות להארכה ב־15 שנה נוספות. המדינה תערוך ביקורות על בעלי הרישיונות מדי חמש שנים. בעלי הרישיונות, להבדיל מבעלי הזיכיונות, לא יחויבו בתשלום תמלוגים למדינה. שידורי הערוצים המסחריים יופצו במסגרת מערך שידורי הטלוויזיה הדיגטלית, שמועד הפעלתו נדחית במסגרת הצעת החוק מחודש יוני כמתוכנן, לחודש אוגוסט.

 

בעלי הרישיונות יחויבו בהפקדת סכומי כסף שייקבעו בהמשך בידי הרשות המתאימה, כדי להבטיח עמידה בהוראות החוק והרישיון. זאת כלקח ממתן הזיכיונות בערוץ 10 וערוץ 2. על פי משרד האוצר, המעבר לשיטת הרישיונות יגדיל את תחום הפקות המקור במאות מיליוני שקלים בשנה.

 

עוד נכתב בהצעה כי הזכייניות הקיימות של ערוץ 2 (רשת בהנהלת אבי צבי וקשת בהנהלת אבי ניר), וערוץ 10 (בהנהלת יוסי ורשבסקי), יוכלו אף הן להגיש בקשות לקבלת הרישיונות, כל אחת מהן בנפרד.

 

עם זאת, הזכייניות לא יוכלו לקבל את הרישיון אם לא ישלימו הכספים החסרים בעקבות הפרת הזיכיונות שלהם כיום. בנוסף, הצעת החוק קובעת שתוקם ועדה בראשות מנכ"ל משרד האוצר, שתבחן ותמליץ על מדיניות לטיפול בנושא העמלות שמקבלים משרדי הפרסום. המלצות אלו יוגשו עד נובמבר.

 

במסגרת הרפורמה, יידחה המועד שבו יורשו חברות הכבלים והלוויין לשדר פרסומות, מאפריל 2010 לינואר 2012. במקביל, מועד הפעלת חבילת השידורים הצרה בידי הכבלים והלווין תידחה ממרץ 2011 לאוגוסט 2012.

 

איחוד רשויות בתחום הטלוויזיה

 

עוד קובעת הצעת החוק כי החל מחודש ינואר הבא תוקם בישראל רשות פנים ממשלתית שתאחד בתוכה את הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (כיום בניהולה של נורית דאבוש), ואת מועצת הכבלים והלוויין - שכיום עומד בראשה ניצן חן. יו"ר הרשות החדשה ישמש גם כמנכ"ל הרשות.

 

ברשות תכהן מועצה בת 11 חברים, מתוכם ארבעה נציגי ציבור. במקביל יוקם צוות בראשות הממונה על השכר, שיוטל עליו לקיים משא ומתן עם ארגוני העובדים המייצגים את עובדי הרשויות שבינתיים יבוטלו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x