$
בארץ

"איווט לא סתם ביביסט, הוא תאצ'ריסט"

גם אם ייפסל לכהונת שר האוצר בשל החקירה הפלילית נגדו, ליברמן יהיה שחקן מרכזי בזירה הכלכלית. מה עמדותיו? למרות תמיכתו הנחרצת בשוק החופשי ובהפרטות, יש המגלים בו גם חמלה

שאול אמסטרדמסקי 07:5215.02.09

את סוף השבוע האחרון העביר יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בחו"ל. בזמן שציפי לבני ובנימין נתניהו מתקוטטים ביניהם ומנסים איש איש לגבש לעצמו קואליציה, ליברמן יודע שהוא יכול לקחת פסק זמן ולהירגע. אחרי הכל, לעת עתה ישראל ביתנו היא מפלגת לשון המאזניים, למרות הניסיונות של המפלגות החרדיות לשנות את התמונה והאיומים בקואליציית ליכוד־קדימה־עבודה, וליברמן הוא ממליך המלכים החדש.

 

אם לבסוף תוטל מלאכת הרכבת הממשלה החדשה על נתניהו, כפי שמסתמן, הרי שליברמן עתיד לאחוז בתיק בכיר. מקורבים לשתי המפלגות אמנם טוענים כי גבוהים הסיכויים לכך שליברמן יקבל את תיק האוצר, אולם עננת החשדות בפלילים שמרחפת מעל ראשו - ליברמן נחשד במעורבות בהלבנת הון שמקורו באוליגרך הרוסי מיכאל צ'רנוי ובמיליארדר מרטין שלאף, פרשה שנחקרו בה לאחרונה גם בתו, עורך דינו ויועצו הפוליטי - עשויה למנוע את המינוי. אם יפסול היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז את מועמדותו של ליברמן לתפקיד שר האוצר, סביר להניח כי ייתפר לו תיק כלכלי בכיר אחר, דוגמת משרד תשתיות לאומיות מורחב.

 

אביגדור ליברמן אביגדור ליברמן צילום: מיכאל קרמר

 

כך או כך, על דבר אחד אין עוררין: אביגדור ליברמן יהיה אחד ממקבלי ההחלטות המרכזיים בזירה הכלכלית בשנים הקרובות. לפני כשבועיים, בראיון שהעניק ל"כלכליסט", אמר יו"ר מרצ חיים אורון כי דעותיו הכלכליות של ליברמן ממוקמות "ימינה מביבי". לאורון יש סיבה טובה לטעון כך. ההתנהלות הציבורית והפוליטית של ליברמן בשנים האחרונות מעידה כי הוא מאמין אדוק בתחרות חופשית ובשוק החופשי.

 

מאמין בשוק החופשי

 

"איווט הוא לא סתם ביביסט", מעיד עליו אחד ממקורביו, "הוא תאצ'ריסט". ואמנם, ליברמן העיד על עצמו כי הוא תומך במשנתה של גברת הברזל הבריטית בזמן שנאם מעל בימת הכנסת באוקטובר 2003, בעת אישורה בקריאה ראשונה של הצעת החוק להפרטת נמלי ישראל. "אין לי ספק שבגלל הסוציאליסטיות שלכם אתם רוצים שהכל יהיה מונופולים ממשלתיים. אתם רוצים קומץ ועדים שאתם שולטים בהם. אנחנו דוגלים בתאצ'ריזם", תקף אז ליברמן את חברי הכנסת מהשמאל, שהתנגדו למהלך ההפרטה. הצעת החוק עברה בסופו של דבר, וכשנה לאחר מכן אף אושרה סופית בקריאה שנייה ושלישית.

 

זו לא הפעם הראשונה שליברמן חשף את עמדתו: כשנתיים קודם לכן, לאחר שמונה לשר התשתיות בממשלת שרון הראשונה, אמר ליברמן בראיון ל"ידיעות אחרונות", בהתייחסו לתהליכי ההפרטה שהוא מתכוון לקדם, כי "עידן הפרולטריון נגמר. לראשי הוועדים והחברות ברור שהמציאות היום היא אחרת, והם יצטרכו להגיע להסכמות".

 

בשנים 2004-2003, בעת שכיהן כשר התחבורה, הוביל ליברמן גם את הפרטת חברת התעופה הלאומית של ישראל, אל על. לאחר השלמת ההפרטה אמר יו"ר רשות החברות הממשלתיות דאז אייל גבאי בראיון ל"ידיעות אחרונות": "יש כאן ממשלה שמאוד מקדמת את תהליך ההפרטה. אלמלא שר התחבורה אביגדור ליברמן, לא רק שהפרטת אל על לא היתה ממריאה - היא גם לא היתה מגיעה למסלול".

 

לדברי מקורבו של ליברמן, "איווט מאמין גדול בתחרות חופשית, והוא תמך באופן פעיל בהפחתת המסים וברפורמות של נתניהו". למקורב אין ספק באשר ליכולתו של ליברמן להניע תהליכים כלכליים דרמטיים. "ליברמן הוא כמו D9, כמו בולדוזר. הוא מרים דברים מאפס ומתחיל להזיז אותם. אלא שלעתים קרובות הוא מצליח להניע מהלכים רק עד אמצע הדרך, משום שכהונותיו בממשלה הן קצרות מועד, בגלל עמדותיו המדיניות. אם הוא היה מכהן קדנציה שלמה אין ספק שהוא היה מסיים את מה שהתחיל", אמר המקורב.

 

ימני אבל חברתי

 

לדברי גורם אחר במערכת הפוליטית, ליברמן אמנם מחזיק בהשקפת עולם כלכלית ימנית, אולם הוא מנסה להחזיק באותה העת גם בעמדה חברתית. "יותר מהכל, איווט הוא פרגמטיסט. הוא לא ימהר לפגוע בוועדים הקטנים והחלשים או בעובדים עצמם. באשר לוועדים הגדולים, הוא לא יהסס להניע מהלכים שייתקלו בהתנגדותם. הוא נהנה מיתרון שאינו עומד לרשות פוליטיקאים ממפלגות אחרות: כיוון שהוא אינו נבחר בפריימריז, הוא משוחרר מהתלות הפוליטית בוועדי עובדים", אומר הגורם. "לכן", הוא מסביר, "ליברמן הוא המועמד המתאים ביותר להוציא אל הפועל את הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. יותר מזה - הוא יאכל את המינהל כמו קניבל".

 

גם בוועדי העובדים עצמם סבורים כי ליברמן הוא פרטנר למשא ומתן הגיוני, בניגוד לפוליטיקאים אחרים. "זה נכון שהוא מאמין בהפרטות", אמר ל"כלכליסט" גורם בוועד העובדים של חברה ממשלתית גדולה, "אולם הוא ידאג לפצות את העובדים בהתאם. כך היה במקרה של אל על, כך היה במקרה של הנמלים וכך יהיה גם בעתיד". דברים אלה נאמרים על רקע ההערכות כי אם אכן יתמנה לתיק כלכלי בכיר, יפעל ליברמן נמרצות לקדם את תהליך הפרטת חברת החשמל המדשדש.

 

יניע רפורמות והפרטות

 

מי שהוביל את הקו הכלכלי של מפלגת ישראל ביתנו לאורך הקדנציה האחרונה הוא יו"ר ועדת הכספים לשעבר, ח"כ סטס מיסז'ניקוב, שצפוי גם הוא לקבל תיק כלכלי בממשלה שתקום. מיסז'ניקוב ועוזרו רועי וולר מלווים את ליברמן בשנים האחרונות, ואף כתבו את המצע הכלכלי של המפלגה. "ליברמן מאוד מעשי בגישה שלו", הוא אומר. "הוא יניע רפורמות ויבצע הפרטות, אבל הוא יעשה זאת תוך חמלה ודאגה לשכבות החלשות. הוא, למשל, מתנגד להפרטה של ארגונים או שירותים חברתיים שמתוקצבים בידי המדינה".

 

בתגובה לדברי ליברמן על תמיכתו בתאצ'ריזם, אמר מיסז'ניקוב: "זה נכון שהוא אמר את זה בעבר, אולם כפי שאריאל שרון השתנה עם השנים כך גם ליברמן התקדם לכיוון הצד החמלתי של הסקאלה הכלכלית, בין היתר משום שהתאצ'ריזם הוכיח את עצמו כאכזרי מדי. אחרי הכל, הרפורמות של נתניהו אמנם ניצחו את המיתון, אולם אם מסתכלים על כל אותם האנשים שבמהלך הדרך המקרר שלהם היה ריק קשה לקרוא לזה ניצחון".

 

גם שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, חולק שבחים לליברמן. "מהיכרותי את ליברמן הוא בעד כלכלה חופשית, כמי שבילה הרבה שעות ליד ביבי וספג ממנו את הדרך שלו. כמי שבא מהעולם העסקי הוא מבין שכיום צריך ליצור כלים שיאיצו את פעילות המשק. הוא היה איש עסקים, וזה משהו שאני, כמי שבא מהמגזר הפרטי, מחפש. משטר סוציאליסטי הוא כבר לא השפה שבה אנחנו מדברים. השפה היא הוצאת המשק מהמשבר - וליברמן מדבר אותה".

 

העסקים הפרטיים: החבר לשעבר של טל יגרמן

 

מעט מאוד ידוע על עסקיו הפרטיים של אביגדור ליברמן ב־1999-1997, לאחר שפרש מתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה ולפני שחזר לזירה הציבורית. ואולם, עוד לפני שנכנס לתפקידו הציבורי הראשון עשה ליברמן כברת דרך במגזר הפרטי.

 

בתחילת שנות התשעים כיהן ליברמן כדירקטור מטעם הציבור בשתי חברות - מירומית מפעלי מתכת, המייצרת דודי שמש, ואוגדן מערכות יישום ופיתוח. שתי החברות, שקרסו בעקבות המפולת הבורסאית של שנת 1994, היו בשליטת מקורבו של ליברמן דאז, טל יגרמן, שגם ניהל בעבר את תיק ההשקעות הפרטי של ליברמן. יגרמן וליברמן הכירו בשנת 1992, בעת שהאחרון כיהן כראש המטה של נתניהו.

 

בשנת 1999 הוגש נגד יגרמן ושותפו מאיר דוד כתב אישום חמור בגין גניבה, מרמה, הפרת אמונים וזיוף. יגרמן ושותפו הואשמו כי באמצעות חברת ההשקעות שבבעלותם הפרו התחייבות קודמת לא לבצע ללא אישור פעולות במניות חברת אוגדן, ושעבדו אותן לצורך קבלת הלוואה אישית של 3 מיליון שקל, תוך שהם מזייפים מסמכים. יגרמן ודוד הורשעו בשנת 2006, בין היתר בהתבסס על עדותו של ליברמן, שטען כי פרוטוקול ישיבת ההנהלה של החברה, שלפיו חבריה אישרו את ההלוואה, לא מתאר את מה שאירע בפועל. ביצוע גזר הדין עוכב לאחרונה בידי בית המשפט.

 

השתתפה בהכנת הכתבה: נעמה סיקולר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x