$
משפט

פרשת רשות המסים: שימוע לשולה זקן וג'קי מצא

המחלקה הכלכלית של פרקליטות המדינה שלחה מכתבים לשימוע לשמונה מהחשודים בהם שולה זקן, ג'קי מצא וקובי בן גור בהם הודעה כי נשקלת אפשרות להגיש נגדם כתבי אישום

אביעד גליקמן 12:0903.07.08

שנה וחצי אחרי שהתפוצצה פרשת רשות המסים, שלחה היום (ה') המחלקה הכלכלית של פרקליטות המדינה מכתבים לשימוע לשמונה מהחשודים בהם הודעה כי נשקלת אפשרות להגיש נגדם כתבי אישום.

 

השמונה הם: שולה זקן החשודה בעבירות של מרמה והפרת אמונים, ג'קי מצא, כראש רשות המיסים לשעבר, החשוד בעבירות של לקיחת שוחד, סיוע למתן שוחד ומספר עבירות של הפרת אמונים, קובי בן גור החשוד בעבירות של מתן שוחד למצא ולעובדים נוספים ברשות, יורם קארשי החשוד בעבירות של מתן שוחד למצא ולעובדים נוספים ברשות.

 

ג'קי מצא ג'קי מצא צילום: גלעד קוולרצ'יק

שמואל בוברוב, סמנכ"ל למנהל ומשאבי אנוש ברשות המסים, החשוד בעבירות של לקחית שוחד והפרת אמונים, יגאל סער שכיהן כנציג רשות המסים בארצות הברית, החשוד בעבירות של לקיחת שוחד וסיוע במתן שוחד לעובדים נוספים ברשות ויוסי שטיינמץ, מנהל תחום יבוא אישי ורכב במכס, החשוד בעבירות של לקיחת שוחד ומספר עבירות של הפרת אמונים.

 

פרשת רשות המיסים התפוצצה ברעש גדול בינואר 2007 לאחר מספר חודשים של חקירה סמוייה שכללה האזנות סתר רבות. היחידה הארצית לחקירות הונאה של המשטרה פשטה על ביתה של זקן ועל ביתם של בכירים ברשות המיסים וחשודים נוספים. המשטרה טענה כי אנשי עסקים פרטיים בעלי עניין בפעילות רשות המיסים הפעילו את השפעתם לשם "קניית" מינויים של בעלי תפקידים שונים ברשות המיסים, כולל למשרות בכירות ברשות.

 

בחקירת יאח"ה נבחנו החשדות למערכת יחסים של שוחד והפרת אמונים שבין שני אנשי עסקים, עסקנים פוליטיים, בעלי אינטרסים ברשות המיסים איש העסקים קובי בן גור ויורם קארשי לבין בכירים ברשות המיסים ובראשם ראש רשות המיסים דאז, ג'קי מצא.

 

במהלך חקירת המשטרה נאסף חומר רב בפרשה כאשר נגבו כ-600 הודעות מחשודים ומנחקרים אחרים ונתפסו מאות תיקים העוסקים בקידום עובדים ברשות, תיקים אישיים, תיקי מכרזים ועוד. בחומר החקירה נכללות גם שיחות רבות שהוקלטו במסגרת האזנות סתר במהלך השלב הראשוני של החקירה הסמויה.

 

ביולי 2007 הועברו חומרי החקירה והמלצות המשטרה לפרקליטות הכוללות העמדה לדין של שולה זקן, יורם קארשי, ג'קי מצא וקובי בן גור. המשטרה גם המליצה להעמיד לדין את קודמו בתפקיד של מצא, איתן רוב בעבירות של שוחד והפרת אמונים אולם הפרקליטות החליטה שאין מספיק ראיות נגד רוב ולא שוקלת הגשת כתב אישום נגדו.

 

בהודעה שפרסם היום משרד המשפטים נאמר כי על פי החשד בן גור וקארשי שהינם אנשי עסקים פרטיים, עסקנים פוליטיים ובעלי אינטרסים ברשות המיסים נתנו לכאורה שוחד לעובדים ברשות ובראשם ראש הרשות, שני סמנכ"לים, נציג הרשות בארה"ב ועוד.

 

שולה זקן שולה זקן צילום: מיכאל קרמר

השוחד ניתן בדרך של הפעלת השפעה לשם קידומם של עובדים בתוך הרשות. בן גור וקארשי שצברו השפעה עצומה ברשות, הבטיחו לעובדים בכירים וזוטרים לסייע להם להתקדם בתפקידיהם ברשות. בהמשך לכך, טוענת הפרקליטות, השניים אכן הפעילו את השפעתם לקידומם ובתמורה רתמו עובדים שקיבלו מהם סיוע לקידומם של עובדים נוספים על פי דרישת השניים וכך צברו בן גור וקארשי כוח והשפעה נוספים ברשות.

 

בנוסף לכך, טוענת הפרקליטות פעלו חלק מהעובדים כדי לסייע ולקדם את ענייניהם האישיים של בן גור, קארשי ומקורביהם ברשויות המס, כאשר למצא כראש הרשות היה חלק מהותי ביצירת מצב זה.

 

בהודעה נכתב כי מחומר הראיות עולה לכאורה כי השפעתם של קארשי ובן גור נבעה ממחוייבותו של מצא כלפיהם, בשל הבטחתם לפעול לבחירתו לראש הרשות ובשל היותו של קארשי אחיה של שולה זקן, מנהלת לשכתו של אהוד אולמרט.

 

על פי החשד לקראת סוף 2005 פנה בן גור למצא והציע לו להפגיש בינו לבין קארשי וזאת כדי שקארשי יכיר אותו ויפעל באמצעות זקן לקידום מינויו של מצא לראש הרשות. מצא הסכים לכך והשניים אכן נפגשו בביתו של קארשי יחד עם בן גור.

 

לטענת הפרקליטות בן גור וקארשי הבטיחו למצא לפעול כדי שהוא יהיה ראש הרשות ובתמורה לכך בקשו ממנו בקשות שונות ביניהם קידום עובדים ברשות וזאת כדי להרחיב את השפעתם.

 

בפרקליטות טוענים כי מצא היה משוכנע כי לפעולות של בן גור וקארשי היתה תרומה משמעותית למינויו והוא אכן מינה וקידם עובדים בהתאם לדרישות השניים ואף שיתף אותם באשר להחלטות באשר למינוי ולקידום עובדים ברשות.

 

בנוסף לכך, טוענת הפרקליטות, מצא איפשר לשניים להודיע לעובדים על קידומם הצפוי או על אי קידומם לפני מתן הודעה רשמית על כך וזאת כדי שהשניים יוכלו להראות לעובדים את השפעתם ברשות.

 

לגבי שולה זקן, בפרקליטות טוענים כי לבקשת אחיה היא הנחתה את מצא כי עליו לפנות בכל הנוגע לאיוש תפקידי סמנכ"ל ברשות המיסים לאחיה, יורם קארשי ואף הבהירה למצא כי עד שלא "יסגור" את עניין המינויים לשביעות רצונו של אחיה היא לו תאפשר לו להיפגש עם אולמרט שכיהן אז כשר האוצר.

 

מצא: טענות הפרקליטות - אבסורד

עורכי דינו של ג'קי מצא, דוד ליבאי ונבות תל צור, אמרו בתגובה: "מצא מונה לתפקיד מנהל רשות המסים ע"י נציבות שירות המדינה והממשלה. הטענה לפיה המינוי הוא מתן שוחד, היא אבסורד משפטי. גם לטענת הפרקליטות ולפיה אדם הממליץ על עובד מדינה כדי לסייע לו בקידומו עובר עבירה של מתן שוחד - אין בסיס בחוק. אם יש ממש בטענה זו, כי אז זה פשע להמליץ על קידומו של שופט או עובד מדינה כלשהו.

 

"במסגרת תפקידו כמנהל רשות המסים, מצא המליץ על מינוי מועמדים ראויים, משיקולים מקצועיים וענייניים בלבד, ולא בגלל 'הבחישות' שהיו לעתים מאחורי גבו. המלצותיו נבחנו ואושרו על ידי ועדות מכרזים של נציבות שירות המדינה, שלהן סמכות המינוי.

 

"בכוונתו של ג'קי מצא לממש את האפשרות שניתנה לו לשכנע את הפרקליטות כי אין מקום להגשת כתב אישום כלשהו נגדו בפרשה זו, וזאת ייעשה במסגרת הליך מקובל של שימוע לאחר קבלת כל חומר החקירה".

 

זקן: הפגישות הוקדמו בשל אילוצי זמן

עורך דינה של שולה זקן, מיכה פטמן, מסר: "ראשית אנו שמחים על כך שהפרקליטות קיבלה את גרסת שולה שהושמעה מהיום הראשון ולפיה אין היא מעורבת במינויו של ג'קי מצא לתפקיד ראש רשות המיסים וכי אין המדובר בפרשיית שוחד שכן כטענתה היא לא קיבלה דבר מאיש מעולם".

 

פטמן מוסיף, כי "החשדות המיוחסים לגברת זקן לפיהם היא עיכבה פגישה בין ג'קי מצא לבין אולמרט ולאחר מכן קידמה פגישה זו עקב מניעים פסולים הם חשדות מופרכים. זקן מעולם לא פעלה ממניע פסול, הפגישה הוקדמה או עוכבה אך ורק בשל אילוצי יומנו של אולמרט".

 

קארשי: חריגה מפרופורציות

עורך דינו של יורם קארשי, יאיר גולן, אמר בתגובה: "מהודעת הפרקליטות עולה, כפי שטען קארשי לכל אורך הדרך, כי אין בפיה כל טענה שעניינה שוחד כספי, וכי הפרסומים המקוריים ביחס לפרשה זו חרגו מכל פרופורציות.

 

"הודעת הפרקליטות מבוססת על פרשנות שהיא להבנתי שגויה מבחינה עובדתית ומשפטית של פעולות שלא נבעו ממניעים מושחתים ושלא התבקשה או התקבלה בגינן טובת הנאה כלשהי. בכל מקרה, קארשי עומד בתוקף על טענתו כי מעולם לא נתן ולא קיבל שוחד מסוג כלשהו".

 

בן גור: טענת השוחד בעייתית

עורכי הדין משה ישראל ואייל בסרגליק המייצגים את קובי בן גור מסרו בתגובה: "כל החשדות על פי טיוטת כתב האישום נסובים סביב עניין המינויים בלבד ואין שמץ של טענה לקבלת או מתן תמורה כספית כזו או אחרת. עבירות חמורות יותר שנטענו בשלבים הראשונים אין להם שום זכר. אנו מניחים שגם הפרקליטות ערה לבעייתיות שבביסוס עבירת שוחד, כאשר זו נשענת רק על הטענה שפעלו למנות מישהו לתפקיד מסויים, בציפייה שיעזור להם במינויים של אחרים בתוך הרשות".

 

עו"ד יהודה ויינשטיין המייצג את איתן רוב בירך על החלטת הפרקליטות שלא להגיש נגד רוב כתב אישום ואמר: "החלטת הפרקליטות שלא להגיש כתב אישום נגד איתן רוב היא החלטה נכונה, טובה ושקולה ואני מברך עליה".

 

הפרקליטים שטיפלו בתיק מטעם המדינה הם עוה"ד דן אלדד, יוחאי בן שמואל, יוסי אלון ועמרי קופלר מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. האחראית עליהם בתיק היתה אביה אלף, מנהלת המחלקה הכלכלית. עבודתם לוותה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, והמשנה לפרקליט המדינה, שוקי למברגר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x