$
חדשות נדל

הכנסת עלולה לתקוע את הבנייה בשדה דב

הצעת חוק המבטלת את פינויו של שדה התעופה תעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה. בעלי הקרקעות בשדה זועמים: "המהלך מנוגד להסכם שקיבל אישור בג"ץ". במקביל העירייה תדון בשבוע הבא בבניית 16 אלף הדירות במקום

אמיתי גזית 06:5326.01.17

פרויקט שדה דב, הכולל בניית 16 אלף דירות, עשוי להיתקל במכשול רציני בשבוע הבא. ביום ראשון צפויה ועדת השרים לענייני חקיקה להעלות הצעת חוק למניעת פינוי נמל התעופה שבצפון תל אביב, ואם היא תעבור בה, סיכוי גדול שהיא תעבור גם בקריאות בכנסת, והמדינה תתקשה להוציא לפועל את התוכנית בשנים הקרובות. בהצעת החוק הזו תומכים כ־70 חברי כנסת, ובהם איציק שמולי ובצלאל סמוטריץ'.

 

 

במקביל, בלי קשר לתוצאות ההצבעה על הצעת החוק, ביום רביעי בשבוע הבא לראשונה תדון הוועדה המקומית תל אביב בתוכנית במטרה להמליץ על הפקדתה בוועדה המחוזית.

 

חלק ניכר מהשטח בבעלות פרטית, עם מאות בעלי זכויות. על פי הסכם שהמדינה גיבשה עמם, היא תקבל זכויות בנייה במחצית מהשטח. על פי הערכות, שווי הזכויות הוא 4 מיליארד שקל. ההכנסות משיווק הקרקע מיועדות למימון הסכם שוהם 3, שבמסגרתו יפונו בסיסי צה"ל לנגב.

שדה דב שדה דב צילום: עמית שעל

 

באוקטובר 2012 החליטה הממשלה כי שדה התעופה יפונה עד סוף 2018, ופעילות התעופה האזרחית שם היתה אמורה להיפסק ביוני 2016. בעקבות דיון בבג"ץ נדחה המהלך הזה לסוף אפריל 2017, ונקבע כי הפעילות הצבאית תיפסק בינואר 2019.

 

ראש עיריית אילת מאיר יצחק הלוי, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי וחברי כנסת רבים הפעילו בשנה האחרונה לחץ כבד להשארת השדה, בטענה שהוא חיוני לתושבי אילת. בעקבות זאת גיבש בשבועות האחרונים שר האוצר משה כחלון מתווה פשרה שלפיו הפעילות האזרחית תמשיך בינתיים מהשטח הצבאי.

 

בשבוע שעבר אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את הקמת המבנים שישמשו כטרמינל זמני של האזרחי בצבאי. אלא שבעלי הקרקע הפרטיים מתנגדים למהלך בטענה כי הוא מנוגד לסיכום עמם. על פי סמוטריץ', בעלי הקרקע מתנגדים לדחיית פינוי השדה לאוגוסט 2017 ולסלילת כביש המוביל לטרמינל החדש בשטח שבבעלותם.

לדברי עו"ד גלית רוזובסקי, המנהלת ומזכירת המנהלים של בעלי הקרקעות, הפשרה היא הפרה של הסכם ושל פסק דין חלוט של בג"ץ: "ההסכם חי ותקף. אני נדהמת איך מדינה שמקבלת מאיתנו 4 מיליארד שקל מתייחסת אלינו ככה. פשרת כחלון היא משהו שאני קראתי עליו בעיתון. כשמדינה עושה פשרות על הקרקע שלי, היה ראוי שהיא תפנה אליי קודם. יש החלטה של בג"ץ עם מועדי הפסקת הטיסות האזרחיות והצבאיות. פנייתו של שר אוצר לפני שבועיים למועצה הארצית לתכנון ובנייה היא בניגוד לפסק דין חלוט". 

ח"כ איציק שמולי ח"כ איציק שמולי צילום: עמית שעל

 

ח"כ שמולי אמר בעניין זה: "הכנסת סוברנית לשנות את המציאות ולהביא בחשבון שיקולים יותר רחבי משיקולי הקניין. אין לי בעיה עקרונית עם זה שבסופו של דבר יממשו את הקניין, אבל צריך להביא בחשבון שיקולים נוספים. זה לא נכון לשתק את התעופה האזרחית, וממילא הם הצהירו פומבית שהם תומכים בפשרה".

 

על פי הצעת החוק, פינוי החלק האזרחי יידחה עד פינויו הסופי של השדה הצבאי. כלומר השדה האזרחי ימשיך לפעול כמו היום, ולא יעבור למתחם הצבאי. סמוטריץ' הסביר ל"כלכליסט" כי רק באמצעות חוק יוכלו לדחות את סגירת השדה בלי להפר את ההסכם עם בעלי הקרקע. על כך תוהה רוזובסקי: "האם מדינה מתכוונת לחוקק חוק עוקף בג"ץ?".

 

לדברי סמוטריץ', המתווה של העברת הטרמינל לחלק האזרחי הוא "דרך המלך": "הפשרה מאפשרת לבעלי הגוש להמשיך בהליכי התכנון ולהתקדם, ובמקביל הפעילות האזרחית לא תיפגע. אבל כרגע רואים שהיא בדרך להיתקע אז אנחנו הולכים לחקיקה".

 

בשנים האחרונות צוות היגוי הכולל נציגים מרמ"י (רשות מקרקעי ישראל), עיריית תל אביב ונציגי בעלי הקרקע הפרטיים במתחם מקדמים את התוכנית. היא הוצגה כמה פעמים לציבור, אך נטען כי הדיור בר השגה בו אינו מספק כי הדירות יקרות מדי. על פי הידוע, תמהיל 16 אלף הדירות יהיה מגוון: רבע מהדירות בנות 2 חדרים, רבע בנות 3 חדרים, ומחצית בנות 4 חדרים ומעלה. אבל תחשיבים כלכליים מלמדים כי גם הדירות הקטנות יהיו יקרות מדי למרבית האוכלוסייה. לפני הדיון בוועדה המקומית תיערך ישיבה שבה יגובשו עקרונות לדיור בר השגה בתקווה לתת מענה למתנגדי התוכנית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x