$
חדשות נדל

קק"ל תעביר לרמ"י קרקעות לטובת מחיר למשתכן

ל"כלכליסט" נודע כי קק"ל תעביר שטחים בנתניה עם פוטנציאל לבניית 2,600 דירות. בתמורה תקבל מרמ"י קרקעות שוות ערך

אמיתי גזית 08:0101.09.16

רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מנהלת מגעים עם קק"ל על עסקת חילופי קרקעות. המטרה: במקום השכרה הקרקעות ינוצלו לטובת פרויקט מחיר למשתכן. על פי המתווה המתגבש, קק"ל תעביר קרקעות המנוהלות על ידי חברת הבת הימנותא, ובהן פוטנציאל לבניית 2,600 דירות בנתניה, ובתמורה תקבל קרקעות בשולי אזורי הביקוש או באזורי תעסוקה.

 

בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" את תוכניתה של קק"ל ליזום פרויקטים להשכרה ארוכת טווח. כעת מתברר כי הקרקעות בנתניה יועדו בתחילה לכך, אך בעקבות ההסכם עם רמ"י הן ישווקו למכירה בשיטת מחיר למשתכן ולא להשכרה.

 

הקושי של האוצר

בחודשים האחרונים מגבשים בקק"ל תוכנית לבניית קומפלקסים של דירות להשכרה ארוכת טווח. בתחילת הדרך סימנו בקק"ל את נתניה כיעד מועדף להתחלת הפרויקט. בעיר היהלומים יש להימונתא כמה חטיבות קרקע עם תוכניות מאושרות לבניית כ־700 דירות, שיכולות לצמוח גם לכ־900. מדובר בחלקות בשכונות אגמים 2 ו־3 ובמזרח נתניה. בנוסף, להימנותא חטיבת קרקע ענקית בשלבי תכנון עם פוטנציאל לבניית 1,700 דירות ברחוב חטיבת אלכסנדרוני בשכונת נווה עוז שבלב העיר.

אלא שבמשרד האוצר מעדיפים לרכז מאמצים בפרויקט מחיר למשתכן המדשדש. אחד הקשיים של האוצר הוא לאתר קרקעות במרכז הארץ שכן הם מקווים כי שיווקן במסגרת התוכנית של שר האוצר משה כחלון יגרום לירידת מחירי הדירות. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי עד עתה בנתניה נפתח רק מכרז אחד של מחיר למשתכן, לבניית 130 דירות. כך שהקרקעות של קק"ל חשובות להגדלת היצע הדירות המוזלות. מצד שני, העריכו כי פרויקט שכירות בנתניה אינו אטרקטיבי במיוחד ליזמים.

 

שכונת אגמים בנתניה. לקק"ל יש בה תוכניות בנייה מאושרות בהיקף של 700 דירות שכונת אגמים בנתניה. לקק"ל יש בה תוכניות בנייה מאושרות בהיקף של 700 דירות צילום: נמרוד גליקמן

 

קק"ל לא תפסיד

לפי התכנון, המדינה תקבל לידה את הקרקעות המאושרות להתחלת בנייה - אותן היא תוכל להוציא למכרז תוך זמן קצר. ובנוסף היא תיקח על עצמה את השלמת התוכנית בשכונת נווה עוז, הליך שצפוי להסתיים בעוד כשנה. הפיצוי לקק"ל יהיה בדמות קרקעות שוות ערך בבעלות רמ"י באזורי תעסוקה או בשולי אזור הביקוש בערים כגון רחובות ויבנה.

 

בקק"ל טוענים כי לא זנחו את פרויקט ההשכרה, ובוחנים אתרים נוספים לקדם אותו בין היתר בירושלים ובקרית אונו. כמו כן, יתכן כי יפעלו להשבחת הקרקעות החליפיות שיקבלו במסגרת ההסכם עם רמ"י ועליהן יקדמו את פרויקט השכירות.

 

קרקעות קק"ל מנוהלות ומשווקות על ידי רמ"י, המעבירה לה נתח מההכנסות. בקק"ל מעריכים כי מעבר רמ"י לשיווק קרקעות בשיטת מחיר למשתכן גרמה להם הפסד של הכנסה פוטנציאלית בסך 247 מיליון שקל. על פי הערכה, בשנה האחרונה שווקו קרקעות קק"ל שעליהן אפשר לבנות כעשרת אלפים דירות, ועד סוף 2017 הכנסותיה של קק"ל בעקבות מחיר למשתכן יגיעו לשחיקה של 450־500 מיליון שקל.

 

בהסכם הנרקם קק"ל לא תפסיד שכן היא תקבל קרקע בעלת ערך זהה. את ההפסד מסבסוד ההנחות במחיר למשתכן תספוג רמ"י. ההערכות הן כי בכירי קק"ל מבקשים להשתלב במאמצי הממשלה להורדת מחירי הדיור מתוך מוטיבציה פוליטית. כך, היו"ר דני עטר, שהיה חבר כנסת מטעם המחנה הציוני, מסמן כיוון עתידי לאחר סיום תפקידו בקק"ל.

 

מקק"ל נמסר בתגובה: "במסגרת התוכנית הרחבה עליה הכריז יו"ר קק"ל דני עטר למתן סיוע בפתרון מצוקת הדיור בישראל, קק"ל מקדמת מספר פרויקטי דגל במטרה להפחית את יוקר מחירי הדיור, לטובת תושבי מדינת ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x