$
חדשות נדל

פרסום ראשון

בג"ץ הורה למדינה להציג פתרון לכפר הלא מוכר דהמש

תושבי הכפר שקיבלו את האדמה הסמוכה לעיר לוד בשנת 1948 כפיצוי על קרקעות בהן התגוררו לפני מלחמת השחרור מבקשים כבר למעלה מעשור להכשיר את היישוב ואת הבנייה בגבולותיו אך נדחו על ידי העירייה והמדינה

אמיתי גזית 12:4919.07.16

סוגיית הכפר הלא מוכר דהמש בדרך לפיתרון: אתמול (ב') הוציא בג"צ צו על תנאי המורה למדינה לספק הסבר תוך 90 יום מדוע אינה פועלת להכרה בכפר במסגרת ישוב קיים או כישוב עצמאי בגבולות המועצה המקומית עמק לוד. מדובר בהחלטה דרמטית בפרשה שהחלה לפני כעשור שבמהלכה מנסים כ-600 תושבי הישוב להסדיר את מעמדם ולמנוע את הריסת ביתם. משמעות ההחלטה היא כי אם המדינה לא תספק מענה במסגרת הזמן הקצוב, יוציא בג"ץ צו סופי שבו יורה לה להכיר בישוב.

 

התושבים מבקשים כבר כעשור להכשיר את הישוב ואת הבתים בו. מצד אחד עיריית לוד מסרבת לקלוט אותו ומנגד המדינה לא מכירה בו כישוב עצמאי השייך למועצה האזורית עמק לוד. בהיעדר תוכנית, מצויים התושבים במלכוד, אינם יכולים לקבל היתרי בנייה, ואינם מקבלים שירותים מוניציפאליים. בעתירה לבג"צ שהגישו ב-2014 באמצעות עו"ד קייס נאסר דרשו מהמדינה להכיר בכפר כישוב עצמאי במסגרת המועצה המקומית עמק לוד.

 

תושבי הכפר קיבלו את האדמה ב-1948 כפיצוי על קרקעות אחרות בהן גרו ובעקבות מלחמת השחרור נאלצו לנטוש. עד שנות ה-90 הוקמו על האדמות כעשרה בתים בהיתר בנייה, מתקף תוכנית מנדטורית שאפשרה לחקלאי להקים בית על אדמתו.

 

עו"ד קייס נאסר עו"ד קייס נאסר צילום: אלעד גרשגורן

בשנות ה-90 החלה בנייה מואצת של בתי מגורים, אך המועצה המקומית עמק לוד- שבשטחה מצוי הכפר לא קידמה תוכנית בנייה לישוב. משנת 2000 מנסים התושבים לקדם תוכנית שכזו באופן עצמאי בעזרת המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי. בהמלצת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז, בוצע סקר היתכנות ונמצא כי על פי תמ"א 35 (תכנית המתאר הארצית המשולבת לבנייה) השטח מוגדר כאזור לפיתוח עירוני, ולפיכך אפשר לאשר בו תוכנית מפורטת. התושבים קידמו את התוכנית, שנועדה להכשיר את הקרקע לבנייה אך במקביל, החל משנת 2005 המועצה המקומית עמק לוד החלה להוציא להם צוי הריסה ופועלת לאכיפתם.

 

ב-2012 דחתה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז מרכז את התוכנית, כאשר הטענה המרכזית הייתה כי אין זה מסמכותה להכריז על ישוב חדש, אלא רק לממשלת ישראל. ב-2013 דחתה ועדת גבולות של משרד הפנים תוכנית לשיוך דהמש לעיר לוד. בהיעדר פתרון, עתרו התושבים לבג"ץ.

 

בדיון שנערך אתמול הציגה המדינה בתשובתה חליפת מכתבים ששלחו שר הפנים אריה דרעי, וראש הממשלה בנימין נתניהו זה לזה, כאשר כל אחד מטיל את האחריות לפתרון הבעיה על האחר.

 

כאמור, בעקבות הדיון הוציא בג"ץ צו על תנאי המורה למדינה לספק תוך 90 יום פתרון לסוגיית המעמד המוניצפלי של הישוב.

 

מימין: נתניהו ודרעי. כל אחד מטיל את האחריות לפתרון הבעיה על השני מימין: נתניהו ודרעי. כל אחד מטיל את האחריות לפתרון הבעיה על השני צילום: אלכס קולומויסקי, חיים הורנשטיין

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x