$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הדירות יתייקרו יותר? כחלון מקדם מס חדש לכיסוי פיתוח תשתיות

יו"ר מטה הדיור, אביגדור יצחקי, חשף במפגש עם ראשי המועצות האיזוריות כי האוצר מתכוון להטיל מס פיתוח על כל התושבים. האוצר קידם מהלך דומה עוד ב־2010, אך נסוג לבסוף

רוני זינגר ועמרי מילמן 07:0422.06.16

יו״ר מטה הדיור אביגדור יצחקי אמר אתמול (ג') כי משרד האוצר מתכוון להטיל מס פיתוח אחיד בכל הארץ. יצחקי אמר את הדברים במפגש עם ראשי המועצות אזוריות שבו נדונו שורה של נושאים הנמצאים תחת טיפולו. בין היתר אמר יצחקי כי "אני מקווה שבחוק ההסדרים הקרוב נעביר חוק מיסי פיתוח אחיד לכל מדינת ישראל. המחירים של הפיתוח לא משתנים – על כל מטר מרובע יהיה היטל קבוע שמכסה את הוצאות הפיתוח בכל הארץ לאורכה ולרוחבה. רק בנתניה יש 12 אלף יחידות דיור על קרקעות פרטיות שלא נבנות בגלל בעיות של פיתוח. אני מקווה שזה יוציא אותנו מהבוץ איכשהו".

 

 

אביגדור יצחקי: "רק בנתניה יש 12 אלף יחידות דיור על קרקעות פרטיות שלא נבנות בגלל בעיות של פיתוח. אני מקווה שזה יוציא אותנו מהבוץ איכשהו" אביגדור יצחקי: "רק בנתניה יש 12 אלף יחידות דיור על קרקעות פרטיות שלא נבנות בגלל בעיות של פיתוח. אני מקווה שזה יוציא אותנו מהבוץ איכשהו" צילום: עמית שעל

 

מס הפיתוח הוא מס מוניציפאלי שמטרתו לאפשר לרשויות מקומיות להאיץ תהליכי בנייה ולהשתמש בכספי התושבים להשקעה בפיתוח תשתיות בסביבת הפרויקטים. אף שלא ידוע מה תהיה רמת המיסוי, ברור שזו עוד הוצאה שהתושבים ידרשו לקחת בה חלק.

 

משרד האוצר, בראשו עומד השר משה כחלון, כבר ניסה בעבר לקדם הטלת מס פיתוח במסגרת חוק ההסדרים בשנת 2010. גם בחוק ההסדרים האחרון עלתה האפשרות להכלילו, אך גובה ההיטלים שהציע האוצר לא היה מקובל על ראשי הרשויות, ולכן ההצעה ירדה עוד בטרם הגיעה לכנסת. בחלק גדול מהרשויות אין כיום כלל היטלי פיתוח שאמורים לממן את התשתית הנלוות למגורים, כך שלרשויות כאלה אין תמריץ להקצות שטחים למטרה זו. כדי לקדם בנייה נדרשת המדינה או רשות מקרקעי ישראל לגבות בעצמם היטלים ולממן את פיתוח התשתיות.

 

ההיטלים עבור כל פרויקט מגיעים בנקל למאות אלפי שקלים. שליש מהם מוקצה בדרך כלל לפיתוח תשתית הרחוקה כמו כבישים בינעירוניים רלוונטיים או צמתים מרכזיים. שני שליש נותרים מוקצים למימון התשתיות הקרובות כמו מדרכות וכבישים עירוניים.

 

ההיטל הוא מס לכל דבר ועלול כמובן להשפיע על מחירי הדיור, במיוחד ברשויות שלא גובות היטלי פיתוח כיום. בכל מקרה, ההכנסות מההיטל נכנסות לחשבון ייעודי שנועד לפיתוח תשתיות בלבד ולא למימון השוטף של פעילות הרשויות.

 

בשיחה עם ראשי המועצות התלונן יצחקי גם על מצב התשתיות בארץ. ״אני לא יודע מה יהיה קודם: לאנשים לא יהיה איפה לגור או איפה לנסוע? אנשים שחיים באזורים צפופים מכירים את הסיוט הנורא של לצאת בבוקר מהבית ולחזור בערב. יש מקומות שאנשים לא זזים. שכשהקמנו רכבת חשבנו שיבואו מהמרכז לדרום התברר שזה הפוך, כל אלה שגרים בדרום באים למרכז״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x