$
חדשות נדל

החברה להגנת הטבע: "תוכניות הבנייה בירושלים מספיקות ל־223 אלף איש"

הדו"ח של החברה שהגיע לידי "כלכליסט" מצא שעד שנת 2040 יקומו בשטח הבנוי של העיר 358 בנייני מגורים רבי־קומות, ועל כן אין לקדם את התוכניות של רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי להתרחב לשטחים הפתוחים

דותן לוי 08:4424.03.16

עד 2040 צפויים להיבנות בירושלים 358 מבני מגורים בני 18–9 קומות, שיאפשרו תוספת של 223 אלף תושבים בהתאם ליעדי האוכלוסין של העיר — כך עולה מדו"ח שבחן את מאגר עתודות הקרקע למגורים בירושלים.

 

 

הבדיקה, שנערכה על ידי מתכנני הערים אורי ברשישת ותרצה פינקל במימון חלקי של החברה להגנת הטבע, נועדה להוכיח לרשות מקרקעי ישראל ולמשרד הבינוי כי אין צורך לקדם את תוכניות הבנייה בשטחים פתוחים מחוץ לאזורים העירוניים והבנויים של העיר, שעליהן הם החליטו בסוף 2014.

 

עשר השכונות שבהן מתוכננים לפחות עשרה מבנים גבוהים הן קריית היובל, רוממה, רכס לבן, גילה, תלפיות, גבעת שאול, מרכז העיר, גבעת משואה, בית וגן ובית הכרם.

 

מקימים לתחייה את תוכנית ספדיה

 

מלבד מרכז העיר, כל השכונות ממוקמות במעגל החיצוני של העיר. "דו"ח זה מלמד כי תוקפה של החלטת המועצה הארצית לביטול תוכנית מערב ירושלים (תוכנית ספדיה) נותר איתן ואף התחזק. נמצא כי בשנים מאז ביטול התוכנית נבנו אלפי יחידות דיור ונותר מאגר של כ־117 אלף דירות, שמהן ניתן יהיה לממש קרוב ל־70 אלף יח"ד עד שנת 2040", נכתב בדו"ח. בימים הקרובים יועבר הדו"ח לעיריית ירושלים, למשרד הבינוי והשיכון, למינהל התכנון ולמשרד האוצר.

 

בסוף 2014 החלו רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומשרד הבינוי לקדם כמה תוכניות בנייה במערב ירושלים לפי הפירוט הבא: במורדות אורה כ־1,000 דירות, במתחם הדסה כ־1,800 דירות, במתחם מצפה נפתוח כ־1,400 יח"ד, במתחם רכס לבן כ־4,500 דירות, במתחם הר חרת כ־3,500 דירות ובמתחם בת הרים כ־10,000 דירות. החשש הוא שמלבד תוכניות אלה תחזור ותעלה תוכנית כביש הטבעת המערבי, שהיתה מרכיב מרכזי בתוכנית ספדיה, אשר הציגה תוכניות בנייה בשטחים הפתוחים של ירושלים ונדחתה ב־2007 על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה בעקבות מחאת ארגוני הסביבה.

 

ירושלים. דורשים למצות את העתודות בשטח הבנוי ירושלים. דורשים למצות את העתודות בשטח הבנוי צילום: אוהד צויגנברג

 

יעל אלישר, רכזת התכנון של החברה להגנת הטבע בירושלים, הביעה ביקורת על דרך העבודה של רמ"י, שלאחר ביטול תוכנית ספדיה רקמה תוכנית חדשה להתרחבות במערב העיר: "המועצה הארצית ובעקבותיה מוסדות התכנון בכל הרמות קיבלו לפני כמה שנים, עם דחייתה של תוכנית ספדיה, החלטה אסטרטגית חשובה ביותר לעתיד פיתוח המרחב העירוני בירושלים — השקעה בתחום העיר ירושלים פנימה ומיצוי עתודות הקרקע הקיימות בתחום השטח הבנוי, תוך חידוש העיר הפנימית והחייאת מרכז העיר. למרות זאת, כמעט עשר שנים אחרי, תוכנית מערב ירושלים קמה לתחייה, אך הפעם היא מחולקת לכמה מתחמים המקודמים על ידי רמ"י ומשרד הבינוי בוועדות שונות. המדינה בנתה מוסד דורסני שהוא הוותמ"ל, שמנסה לקדם תוכניות ללא ראייה רחבה ובשיטת מצליח". לדבריה, הרי ירושלים קורצים לפוליטיקאים כי שם אפשר להוכיח עשייה ומהר.

 

6,575 דירות חדשות במסגרת תמ"א 38

 

עוד עולה מהדו"ח כי עד 2040 יתווספו 6,575 יחידות דיור במסגרת תמ"א 38, 575 יחידות דיור בחמש השנים הקרובות, ולאחר מכן כ־1,500 יחידות דיור בכל חמש שנים. כמו כן, במאגר עתודות הקרקע למגורים ישנן תוכניות גדולות יותר של התחדשות עירונית במתווה של פינוי־בינוי — 102 תוכניות שיוסיפו לעיר 26.37 אלף דירות.

 

נושא נוסף שנבדק בדו"ח הוא היקף הדיור בר־השגה. 45 תוכניות כוללות דיור בר־השגה בהיקף של 4,682 דירות, חלקן להשכרה, ומרביתן יהיו בשטח של 88–60 מ"ר. בתוכניות שבהן יש הקצאה לדיור בר־השגה, הדירות הללו מהוות 29.5% מכלל הדירות בתוכנית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x