$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

הפרטת הדירות הגיעה לקיבוצי מרכז הארץ

קיבוץ להבות חביבה ורשות מקרקעי ישראל גיבשו הסדר שיאפשר לחברי הקיבוץ לרכוש את הבעלות על הקרקע. ההסדר ישמש פיילוט להפרטות בקיבוצים נוספים

אמיתי גזית 08:4915.02.16

הפרטת קרקעות הקיבוצים הגיעה לקיבוצים המבוססים של מרכז הארץ: ל"כלכליסט" נודע כי בימים אלה משלים קיבוץ להבות חביבה הסמוך לחדרה הליך של הפרטת בתי מגורים, לאחר שחתם בשבוע שעבר על הסדר להפרטת הקרקע מול רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).

 

ההסדר מבוסס על החלטה שקיבלה מועצת מקרקעי ישראל ב־2007, ומאפשרת לחברי הקיבוץ לרכוש את הזכויות לקרקע בתמורה ל־33% משוויה. הפרטת קרקעות להבות חביבה תשמש כמקרה פיילוט בעקבות הסכמה שגיבש חבר הקיבוץ ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו, לאחר תקופה ארוכה של מחלוקת בין הקיבוצים לרמ"י. במקביל מקודם הסדר דומה בקיבוץ דברת שבעמק יזרעאל.

 

להסדר בלהבות חביבה קדמו הסדרים דומים שאליהם הגיעו כ־20 קיבוצים בגבול הצפון, אך לאחר שהערכת שמאי קבעה שווי של אפס שקל לקרקע התאפשר גיבוש מהר של הסדר ותשלומים נמוכים. ההסדר החדש הוא הראשון שבו חברי צפויים לשלם עבור ערך הקרקע והוא להניב למדינה הכנסות של 45 מיליון שקל מחברי הקיבוץ.

 צילום: זהר שחר

 

אף שהחלטת מועצת מקרקעי ישראל שאפשרה הפרטה של קרקעות הקיבוצים התקבלה ב־2007, מימושה התעכב בעקבות בג"צים שהוגשו נגדה בטענה כי היא מיטיבה עם הקיבוצים באופן שאינו הוגן. במקביל הגישה התנועה הקיבוצית עתירה שונה שביקשה לשפר את תנאי ההסדר שהוצע לקיבוצים.

 

ב־2011 נדחו העתירות וההחלטה קיבלה תוקף, אך לא חלה התקדמות רבה בנושא לאור ניסיון התנועה הקיבוצית לקדם החלטה חלופית שאליה דחף ח"כ איתן ברושי, נציג הקיבוצים במחנה הציוני, שתאפשר לקיבוץ לרכוש את הזכויות על הקרקע בצורה מרוכזת באמצעות הקיבוץ באופן שיזכה את הקיבוץ בהנחה של 12% על מחיר הקרקע. לפני כשבועיים העניקה מועצת מקרקעי ישראל תוקף להחלטה החדשה, ובאגודה לצדק חלוקתי כבר נערכים לעתור נגדה לבג"ץ בימים הקרובים.

 

ההסדר בלהבות חביבה צפוי לשחרר פקק במתן היתרי בנייה לבני הקיבוץ, ויאפשר לחברים להיות בעלי הזכויות בקרקע, להורישה או למכור אותה. רמ"י מסרבת לספק לקיבוצים היתרי בניה בטענה כי הם עורכים הסכמים פנימיים לשיוך קרקעות לחברים מבלי שהחברים משלמים לה עבור הקרקע.

 

בניהו קידם את הסכם בין קיבוצו לרמ"י לפני כשלוש שנים כאשר קרא לחברי התנועה הקיבוצית לחדול מפוליטיקה ולחתור להסכם מעשי עם רמ"י. דבריו פורסמו בעיתוני התנועה הקיבוצית, ובעקבות זאת נוצר קשר בינו לבין ראש רמ"י דאז בנצי ליברמן. בעקבות כמה פגישות שלו ושל הנהלת הקיבוץ עם הנהלת רמ"י הוחלט כי להבות חביבה תהפוך למקרה פיילוט למימוש ההסכם להפרטת הקרקע.

 

"פגשתי אוזן קשבת ורצון לפרוץ דרך בנושא ההסדרים עם הקיבוצים" הוא אמר ל"כלכליסט". "חיפשנו פתרון שיתאים ללהבות חביבה קיבוץ. היו הרבה קשיים ודעות קדומות. אני מצאתי שרמ"י הוא בר שיח, ובערבו של יום הרבה יותר פרקטי מהדימוי".

  

לפי ההסדר, הסכום שישולם למדינה יחושב כך ש־236 משפחות המתגוררות בשטח המוגדר חלקת המגורים ישלמו עד 33% מערך הקרקע שעליה נבנה או יבנה ביתם — סכום המגיע לכ־240 אלף שקל לחבר; ו־15 משפחות המתגוררות בשטח המוגדר הרחבה ישלמו כ־91% מערך הקרקע — שהם כ־730 אלף שקלים.

 

עם זאת, בקיבוץ הוחלט כי חברי הקיבוץ יחלקו ביניהם שווה בשווה את התשלום על הנכסים, לאחר חישוב הסכום הסופי שיש להעביר לרמ"י לפי מיקומי ושיוך החלקות. 15 חברי קיבוץ המשרתים במילואים יקבלו הנחה של 10% על עלות הקרקע מתוקף החלטה שקיבלה מועצת מקרקעי ישראל לפני כשנתיים.

 

לדברי דודי רוסו, שייעץ ללהבות חביבה בהליך ההפרטה, ההבדל בין קיבוץ זה לקיבוץ דברת שמשלים אף הוא בימים אלה הליך דומה, נעוץ בשווי הקרקע הנובע ממיקומם: מיקומו של קיבוץ להבות חביבה בסמוך לכביש 6 ועל סף אזורי הביקוש בשרון מקפיץ את מחיר הקרקע לעומת הקיבוץ בעמק יזרעאל.

 

"להבות חביבה הוא קיבוץ שמייצג הרבה בעיות שאיתן צריך להתמודד", אמר רוסו. להערכתו קיבוצים השוכנים "בשולי מטרופולין חיפה או תל אביב יחתמו על הסכם כזה. כמה עשרות קיבוצים נמצאים בתהליך עבודה, וכחמישה מהם צפויים להגיש לרמ"י את החומר הנדרש ממש בימים הקרובים".

 

הבעיה לדברי רוסו היא בקיבוצים באזור חוף השרון ובמרכז, שם שוויה של קרקע ליחידת דיור היא 2–1.5 מיליון שקל. "הקרקע יקרה אבל האנשים עצמם אינם עשירים", הוא מסביר. "יש שם חסם משמעותי וקשה לראות איך מתגברים על זה. ובלי שיוך הדירות הם לא יקבלו היתרי בנייה".

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x