$
חדשות נדל

רק בספרד ויוון נטל הדיור גדול מבישראל

לפי סקירה של בנק ישראל, 37% מהמשפחות ששוכרות דירה מוציאות על כך יותר מ־40% מהכנסתן, כלומר משלמות מעל לשיעור שנחשב לסביר לפי ההגדרות המקובלות במערב

מיקי פלד 08:2723.03.15
37% מהמשפחות ששוכרות דירה מוציאות על כך יותר מ־40% מהכנסתן נטו וסובלות מ"נטל יתר של עלות הדיור", כלומר משלמות מעל לשיעור שנחשב לסביר לפי ההגדרות המקובלות במערב. כך עולה מסקירה של בנק ישראל על מערכת הדיור הציבורית, שתפורסם בקרוב כחלק מדו"ח הבנק על מצב המשק הישראלי ל־2014.

 

אחד הפתרונות, לפי אנשי הבנק, הוא הגדלת מספר הדירות בדיור ציבורי, במיוחד באזור המרכז, והגדלת הסיוע בשכר דירה למשפחות עניות. שני הכלים הללו ניתנים לפחות מדי אנשים ובסכומים קטנים מדי, על אחת כמה וכמה כאשר ישראל ממשיכה להוביל את מדינות המערב בשיעורי המשפחות העניות.

 

 

בכך ממשיך בנק ישראל לסמן עצמו כסמן השמאלי של המערכת הכלכלית, לפחות בכל הקשור לשירותים החברתיים.

גם כאשר מסתכלים על השוואה בינלאומית של ישראל עם מדינות ה־OECD רואים כי יש מקום להרחיב את הסיוע. בישראל משקיעה המדינה כ־0.16% מהתוצר בדיור ציבורי וסיוע בשכר דירה למשפחות מעוטות יכולת, כחצי מהממוצע בקרב המדינות החברות בארגון. התוצאה היא כי 37% מהמשפחות ששוכרות דירה בשוק החופשי (כלומר לא דרך מסלולי הסיוע הציבוריים) נדרשות לשלם יותר מ־40% מהכנסתן הפנויה (אחרי מסים וקצבאות) לטובת שכר הדירה. במושגים כלכליים משפחות אלו סובלות מ"נטל יתר של עלות הדיור", ושליש מהמשפחות הללו הן עניות.

 

למעשה, רק בספרד ויוון - שתי מדינות שנמצאות במשבר כלכלי עמוק וחריף - יש שיעור גדול יותר של משפחות שסובלות מנטל שכר הדירה (יותר מ־50%) מבין המדינות החברות באיחוד האירופי. בקפריסין והולנד, לשם השוואה, פחות מ־20% מן המשפחות סובלות מכך.

 

שר הבינוי אורי אריאל שר הבינוי אורי אריאל צילום: נמרוד גליקמן

 

אם להסתמך על תוכניות משרד הבינוי לשנתיים הקרובות, אמור להיות שיפור בנושא. המשרד אמור להקצות כמיליארד שקל, שמקורם התקציבי הוא בתשלומי דיירים שרכשו את דירותיהם מידי המדינה, כלומר שלא בהכרח תגדל כמות הדירות. לפי הערכות שהופיעו בדו"ח הוועדה למלחמה בעוני, בישראל חסרות דירות לכ־2,500 משפחות, בעוד בנק ישראל מעריך זאת בקצת יותר מ־2,000 דירות.

 

כמחצית מהדיירים בדיור הציבורי הם עולים חדשים ושליש הם ילידי אסיה ואפריקה. מהם רבים הם קשישים, משפחות חד־הוריות ומקבלי קצבאות הבטחת הכנסה ונכות. יותר ממחצית מהדיירים חיים מתחת לקו העוני.

 

לכך צריך להוסיף שמכיוון שמרבית הדירות ממוקמות בפריפריה, כ־35 אלף דירות בצפון (לא כולל חיפה) ובדרום לעומת כ־5,000 בתל אביב והמרכז, הן גם רחוקות ממוקדי התעסוקה ומקשות על הדיירים בהן שיכולים לעבוד לשפר את הכנסתם. לכן אחת המסקנות של אנשי בנק ישראל היא "להגדיל את חלקן של הדירות שנמצאות מחוץ לפריפריה".

 

הבנק ממליץ עוד על הרחבת הסיוע בשכר דירה למשפחות עניות שיכולות לצאת לעבוד, כדי שיוכלו לשכור דירה במקום שבו הן יכולות לצאת מהעוני.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x