$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

המועצה הארצית תקבע: דירות או אפרסקים

ועדת ערר דחתה בניית 1,700 דירות במעלות כדי למנוע פגיעה במטע אפרסקים. בתגובה החליטה בצעד חריג ראש מינהל התכנון לעקוף את הוועדה ולהביא את התוכנית לאישורה של המועצה הארצית

יעל דראל 08:4905.11.14
לאחר שמוסדות התכנון דחו תוכנית לבניית כ־1,700 יחידות דיור בשטח מעלות תרשיחא מטעמים של שמירה על מטע אפרסקים במושב צוריאל הסמוך, החליטה ראש מינהל התכנון במשרד הפנים בינת שוורץ לעקוף את ההחלטה בצעד חריג ולהביא את התוכנית לאישור המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. אתמול אישרה מליאת המועצה את הצעד החריג והחליטה על הבאת התוכנית לאישור המועצה הארצית בחודש הבא.

 

התוכנית, הממוקמת ממזרח למרכז העיר, היא חלק מתוכנית כוללנית המבקשת להוסיף כ־4,200 יחידות דיור למעלות תרשיחא בשטחים הפתוחים שסביב העיר. מעלות תרשיחא מוקפת ברובה בחורש טבעי ובשטחים פתוחים וסמוכה לשמורת נחל כזיב. הקרקע שעליה ממוקם חלקה המזרחי של התוכנית היא קרקע מדינה. עם זאת, לפני כחודשיים, לאחר שנים ארוכות שבהן מנסה עיריית מעלות תרשיחא לקדם את הפרויקט, החליטה ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לקבל ערר על התוכנית שהגיש חקלאי מושב צוריאל הסמוך ולא לאפשר את הבנייה באזור זה. הטיעונים המרכזיים נגד התוכנית היו פגיעה בפרנסתם של החקלאים, כמו גם הטענה כי לא הוכח צורך מיידי בתוספת יחידות הדיור המבוקשת לאזור.

 

בצעד חריג החליטה שוורץ להתערב בהחלטה ושיגרה מכתב חריף ליו"ר הוועדה ולמנכ"ל משרד הפנים שוקי אמרני. במכתב, אשר העתקים שלו נשלחו לחברי הוועדה טרם הדיון השבוע, טענה שוורץ כי ההחלטה לדחות את התוכנית מתעלמת ממצוקת הדיור בישראל ואינה מאפשרת לממש את המדיניות הלאומית של עידוד בנייה למגורים ופיתוח הפריפריה.

 

מעלות תרשיחא מעלות תרשיחא צילום: עיריית מעלות

 

"להחלטה יש משמעויות מרחיקות לכת בהעדפתה באופן מובהק את טובתם של חקלאים בודדים על פני המדיניות המוצהרת של מדינת ישראל, המבוססת על עידוד הבנייה למגורים ככלל ועידוד הבנייה בפריפריה ובאזורי עדיפות לאומית בפרט. ההחלטה לוקה בחוסר סבירות קיצוני. הדבר נכון במיוחד אל מול העובדה שדעת הרוב התעלמה ממצוקת הדיור בישראל והתמקדה רק בשאלה אם קיימת מצוקת דיור במעלות תרשיחא", כתבה.

 

מי שמתנגדת לתוכנית הבנייה היא גם החברה להגנת הטבע, שטענה בעבר כי הרחבות של מעלות תרשיחא וכפר ורדים, בהיותם יישובים כפריים הממוקמים בסביבת חורש טבעי, יפגעו באזורים אלה ויחסלו את רצף השטחים הפתוחים הנמתחים מאזור הר מירון ועד ים התיכון. עמדתם היתה אז כי הרחבת שטחי הערים הקיימות היא החלופה העדיפה יותר מבחינה סביבתית.

 

מי שבירך על ההחלטה להביא את התוכנית למועצה הארצית הוא ראש עיריית מעלות תרשיחא שלמה בוחבוט. הוא ציין כי עיריית מעלות מבקשת לקדם את התוכנית זה כ־20 שנה, אולם מגוון של התנגדויות ועיכובים לא אפשרו עד כה את מימושה. לדבריו, "התוכנית הזאת מדגימה את האיוולת שבתחום הבנייה במדינת ישראל. זו דוגמה לעובדה שהמדינה תוקעת תוכניות בהליכים ארוכים ובשל התנגדויות לא ענייניות. למעלות אין שטחים אחרים להתרחב בהם, השטחים היחידים שיש באזורנו שייכים לתרשיחא, ותוספת יחידות הדיור הזאת משמעותית. ההחלטה להביא אותה בפני המועצה הארצית היא טובה וחשובה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x