$
חדשות נדל

התאחדות בוני הארץ: בחודש יולי כ-20% מעובדי הבניין הפלסטינים לא הגיעו

ההערכות שהוכנו לבקשת "כלכליסט" מצטרפות למצוקת כוח האדם הקיימת כבר תקופה ארוכה בענף הבנייה. העובדים הפלסטינים שמגיעים עובדים בהיקף מצומצם בשל הרמאדן

יעל דראל 13:5730.07.14

המצב הביטחוני מחריף גם את מצבו של ענף הבניין בישראל: מבדיקת "כלכליסט" עולה כי במהלך חודש יולי, כ-20% מבעלי היתרי העבודה הפלסטינים בענף לא הגיעו לעבודתם בתחומי ישראל. הערכות אלו, שגובשו בהתאחדות בוני הארץ, מצטרפות למצוקת כוח האדם הקיימת בענף כבר תקופה ארוכה ולעובדה כי עובדי ענף הבניין הפלסטינים שכן מגיעים לעבודתם בישראל – עובדים שעות מצומצמות בשל חודש הרמדאן.

 

בהתאחדות בוני הארץ ציינו כי "ההתאחדות מתריעה כבר כמה שבועות על ההשפעה הצפויה של המחסור בעובדים בשל המצב הביטחוני". מנכ"ל ההתאחדות, אליאב בן שמעון, פנה בשבוע שעבר במכתב חריף לשרי הקבינט ובו העריך כי ההאטה בקצב הבנייה תביא לאיחור במסירת דירות שנכון לאמצע יולי כבר עמד על כחודשיים ברחבי הארץ. "חברי ההתאחדות הינם קבלנים רשומים שעל פי חוק המכר מחויבים למכור דירות תוך התחייבות לתאריך מסירת הדירה. ההתאחדות קוראת לממשלה להכיר באיחור במסירת הדירות כפי שנהגה המדינה במגזרי עסקים אחרים", ציינו.

 

עובדי בניין. "ההאטה בקצב הבנייה תביא לאיחור במסירת דירות" עובדי בניין. "ההאטה בקצב הבנייה תביא לאיחור במסירת דירות" צילום שאול גולן

 

הנתונים בנוגע לירידה בהיקף הגעתם של העובדים הפלסטינים בענף, מתייחסים ל-32,500 היתרי העבודה של פלסטינים בתוך תחומי ישראל. למספר זה יש להוסיף גם 13,500 היתרי עבודה נוספים שאותם אישרה ישראל לענף הבניין בתחומי יהודה ושומרון – ואשר לגביהם אין נתונים עדכניים באשר להגעה בחודש האחרון. סך הכל, כיום ישנם 46 אלף היתרי עבודה לפועלים פלסטינים כיום.

 

אל המספרים הנוכחיים, הלקוחים מתוך משרד השיכון לרבעון הראשון של 2014, מצטרפים 5,000 היתרי עבודה נוספים אותם ביקשה הממשלה לאשר ערב חטיפתם של שלושת הנערים, נפתלי פרנקל, גיל-עד שאער, ואייל יפרח – ואשר היו אמורים להעלות את מספרם של היתרי העבודה לעובדים פלסטיניים לכ-51,000.

 

עם זאת, בעקבות אירוע החטיפה הודיע שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, למזכירות הממשלה כי החליט למשוך את הצעת המחליטים. לאחר החלטתו ציין השר כי הרקע להקפאת המהלך נעוצה בעובדה כי אין מקום לאישור החלטה מסוג זה בימים שבהם ישנו חשש לחייהם של הנערים. עד כה, נותרה החלטתו של השר אריאל בעינה. על פי ההערכות, בתקופה הקרובה לא צפויה ממשלת ישראל לאשר תוספת היתרי עבודה לפלסטינים בענף הבנייה.

 

ענף הבנייה בישראל סובל כבר שנים ארוכות ממחסור חמור בפועלי בניין, מה שגורם להימשכות זמן הביצוע של פרויקטי בנייה ולייקור עלויות הביצוע. על רקע המצוקה, הלכה וגדלה בשנים האחרונות מכסת העובדים הפלסטינים המועסקים בענף הבנייה בישראל. כך למשל, לשם השוואה, בשנת 2009 ניתנו כ-25,000 היתרי עבודה לעובדים פלסטינים בענף הבניין, ובשנת 2011 ניתנו כ-31,000 היתרי עבודה לתושבי השטחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x