$
חדשות נדל

מלחמה בעזה

המדינה מקפחת את קיבוצי עוטף עזה בהטבות לרוכשי דירה

עוטף עזה מוגדר על ידי המדינה כאזור עדיפות לאומית. אך בעוד תושבי המושבים באזור זוכים לסיוע כספי בהקמת בית חדש, הקיבוצניקים מקופחים בשל החלטה היסטורית המגדירה את מבנה הקיבוץ כשיתופי

דותן לוי 07:1629.07.14

המדינה הגדירה את עוטף עזה כאזור בעדיפות לאומית גבוהה (א1). המשמעות היא שהמדינה מעוניינת לעודד את ההתיישבות באזור זה, ולשם כך מוכנה לסייע למתיישבים בהם בהטבות ובתמריצים. אולם בעוד תושבי המושבים והערים באזור זוכים לסיוע כספי נדיב, קיבוצי עוטף עזה ובהם קיבוצים שממוקמים מטרים ספורים מהגבול כמו יד מרדכי, גברעם, ניר עם, זיקים וכרמיה אינם זוכים להקלות בשל עיוות היסטורי.

 

המדינה עדכנה את רשימת היישובים באזורי עדיפות לאומית הזכאים לסיוע ב־2012. המדינה הגדירה את היישובים בעדיפות לאומית בין היתר על בסיס שיקולים ביטחוניים, וקבעה כי ביישובים עם הדירוג הגבוה ביותר (א1) יינתן סבסוד של עד 150 אלף שקל למי שבונה בית חדש (עבור פיתוח התשתיות ובהתאם לשיפוע הקיים בקרקע). כמו כן נקבע כי לרוכשי דירה ראשונה תינתן משכנתא בתנאים מועדפים בערבות מדינה. עם זאת, הטבת המשכנתא מציעה ריבית של כ־4.5%, שהיתה רלבנטית בימים שבהם הריבית במשק היתה גבוהה. כיום, בשל הריבית הנמוכה על המשכנתאות, הטבה זו אינה רלבנטית ממש.

 

איתן ברושי, מזכ"ל התנועה הקיבוצית. מתעלמים מהחלטת ממשלה איתן ברושי, מזכ"ל התנועה הקיבוצית. מתעלמים מהחלטת ממשלה צילום: ארז ביט

 

התנאים לא עודכנו

 

בדיקה בשטח מעלה כי מאז החליטה הממשלה על מתן מענקי הסבסוד, קיבוצי הספר נותרו מקופחים בשל מנגנון מענקים היסטורי שחילק את כספי המענקים לקיבוצים בצורה שונה. בעבר הקיבוצים נשאו בעלויות הפיתוח וההקמה של בתים חדשים בשטחיהם, ולשם כך הם קיבלו מהמדינה הטבות כיחידה כלכלית אחת (במקום פרטניות לכל תושב). אלא שבעשור האחרון מרבית הקיבוצים הופרטו ועברו למתכונת של קיבוץ מתחדש, מתכונת שבה החברים בונים את הבתים מכספם, ולא מקופה קיבוצית משותפת. אולם מכיוון שהיישובים עדיין מוגדרים כקיבוצים שיתופיים, התושבים אינם מקבלים את מענקי הסבסוד המגיעים להם.

 

לדברי שאולי סנקר, מזכיר קיבוץ יד מרדכי, "משרד השיכון ומשרד האוצר לא מוכנים לעדכן את התנאים, כך שנקבל את המענק. באזור שלנו ובהתאם לקרקע מדובר בכ־60–90 אלף שקל. משרד השיכון עובד במשך שנים על הצעה, וכרגע ידוע לנו שזה תקוע באוצר. התחלנו את פיתוח התשתיות ואנשים התחילו לבנות בתים. יש לנו משפחות שעוזבות את הפרויקט מסיבות כלכליות והסיוע הזה הוא קריטי".

 

 

"מצב בלתי נסבל"

 

לדברי איתן ברושי, מזכ"ל התנועה הקיבוצית: "קליטת חברים חדשים בקיבוצים בעוטף עזה ואזורי עדיפות לאומית אחרים היא אינטרס לאומי. המצב הבלתי נסבל, שלפיו חברי הקיבוצים מופלים לרעה מפני שדרג הפקידות בוחר להתעלם מהחלטות ממשלת ישראל, חייב להגיע לפתרון".

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "הטענה נכונה. בשל המבנה השיתופי של הקיבוצים ועל פי הנהלים הקיימים, קיבוצים בכלל, ובתוכם קיבוצי קו העימות ועוטף עזה, מקבלים סיוע לפיתוח על בסיס מאזן קליטה חיובי של משפחות מחוץ לקיבוץ. מדובר בנוהל ארכאי ובלתי מעודכן, ואנו עובדים זה זמן עם משרד האוצר לתקנו כדי לאפשר גם לקיבוצים לקבל סיוע לפיתוח כמקובל בגין קליטה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x