$
חדשות נדל

ועדת הפנים אישרה את הצעת החוק להקמת מוסד תכנון חדש

על פי ההחלטה, קבינט הדיור יוכל להכריז על מתחם המיועד ליותר מ-750 יחידות דיור כמתאים ל"פרויקט דיור לאומי" ובעקבות זאת תוכל התוכנית להתקדם במסלול מואץ. יוכלו להגיש תוכניות - החברה הממשלתית לדיור להשכרה, רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון. גוף התכנון החדש יפעל מכוח הוראת שעה ל-4 שנים

יעל דראל 18:4623.07.14

בתום חודשים של חילוקי דעות בין האוצר לבין יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ מירי רגב, ולאחר שורה ארוכה של הסתייגויות והתנגדויות, אישרה הוועדה את הצעת החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים לבנייה (ותמ"ל), הקובעת כי יוקם מוסד תכנוני חדש, שיפעל מכוח הוראת שעה ל-4 שנים, במסגרתו יאושרו תוכניות בנייה גדולות בנות 750 יחידות ויותר בהליך מואץ. 

 

הצעת החוק של האוצר, שהתבססה על המלצות צוות 90 הימים שהוקם על ידי שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור יאיר לפיד, צפויה להגיע כעת לקריאה שניה ושלישית במליאת הכנסת בטרם תיכנס לתוקף.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בימים האחרונים, לאחר שהצעת החוק "הוקפאה" במשך כחודשיים וחצי על ידי יו"ר הוועדה רגב, במחאה על אי הקצאת "מטרות חברתיות" בחוק, סוכם על פשרה מול נציגי האוצר, לפיה כ-15% מכלל יחידות הדיור שיאושרו בתוכניות הוותמ"ל יוקצו לטובת דיור להשכרה לטווח ארוך במחיר מפוקח. על פי הסיכום, 15% נוספים מכלל התוכניות יוקצו לטובת דיור להשכרה לטווח ארוך במחירי השוק.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: יוסי זמיר

 

עם זאת, רגב, שאמנם הצליחה להכניס את הסעיף להצעת החוק על אף התנגדות משרד האוצר בתחילת הדרך, נכנעה בסופו של דבר ללחצים, שהופעלו בין השאר מצד רשות מקרקעי ישראל, בטענה כי סעיף הקצאת הדיור להשכרה יפגע בקידום תוכניות מגורים בפריפריה ויסכל את תוכניות הממשלה לקידום תוכניות במסגרת הסכמי הגג. בשל כך, הוחלט לבסוף לקבוע כי הקצאה זו לא תהיה מחייבת ותיקבע על פי קריטריונים שיגובשו על ידי הממשלה.

 

טרם ההצבעה על החוק ובמשך הדיון שהתקיים בוועדה סביב ההסתייגויות לנוסח, הביעו נציגי הדיור הציבורי מחאה על כך שבהצעה לא הוחלט להקצות דירות לנושא זה. רגב ציינה כי הסיכומים בנושא זה מול האוצר, הניבו החלטה להקצות 1.5 מיליארד שקל בקרן ייעודית במשרד השיכון – סיכום שלטענתה מעניק משאבים מספקים לטיפול בדיור הציבורי.

 

נציגי ארגוני הסביבה, בראשם החברה להגנת הטבע, מוחים על ההחלטה וטוענים כי אין צורך במוסד תכנוני חדש שיפגע

במערכת התכנון הקיימת באמצעות הליכים מואצים שאינם לוקחים בחשבון אינטרסים ציבוריים או סביבתיים.

 

תגובת החברה להגנת הטבע: "מדובר בחוק שמשמעותו הרס של מערכת התכנון, שיגרום לפגיעה קשה בציבור ובסביבה. במקום לקדם את בניית מאות אלפי הדירות שכבר תוכננו ואושרו, הממשלה מחסלת את השטחים הפתוחים ופוגעת בכך באזרחי המדינה, בערכי הטבע ובנוף של כולם. החוק אושר למרות שהוא אחד החוקים היותר שנויים במחלוקת, ומתנגדים לו גורמים רבים, לא רק סביבתיים, אלא גם חברי כנסת, ארגונים מקצועיים, ארגוני חברה וארגוני תכנון".

 

הוועדה החדשה שתוקם תהיה בעלת סמכות לטפל בכל שלבי התוכנית המאושרת, הליך שצפוי לקצר משמעותית את משך הזמן שבין איתור המתחמים שיפותחו לבין תחילת הבנייה. במשרד האוצר, ציינו כי "המהלך המוצע יהווה "מסלול מהיר" בנוסף למערכת הקיימת כיום בחוק התכנון, ולא יבוא על חשבון המשאבים הקיימים לרשות מערכת התכנון הרגילה המטפלת באישור תכניות, לרבות תכניות בנייה למגורים".

 

על פי ההחלטה, קבינט הדיור בראשות שר האוצר יהיה בעל הסמכות להכריז על מתחם המיועד ליותר מ-750 יחידות דיור כמתאים ל"פרויקט דיור לאומי" ולאחר ההכרזה, תוכל התוכנית להתקדם במסלול זה. מי שיהיו רשאים להגיש תוכניות למוסד זה הן החברה הממשלתית לדיור להשכרה ("דירה להשכיר"), רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון.

 

שמוליק ריפמן, יו"ר מרכז המועצות האזוריות מתח ביקורת חריפה על אישור החוק ואמר כי "החוק שאושר הוא חוק עוקף תמ"א 35 אשר יביא לחיסול השטחים הפתוחים בישראל, וביתר דגש על השטחים הפתוחים שנותרו באזור המרכז, כל זאת כאשר הוכח שישנן מספיק עתודות קרקע לבניה בתכניות קיימות שרק צריך להוציא לפועל. מדובר בצעד פופוליסטי שהוא בבחינת בכייה לדורות".

 

ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, אמיר לוי, אמר בתגובה: "הצעת החוק שאושרה היום בוועדת הפנים תאפשר את האצת שלב התכנון על מנת להגדיל את היצע הדיור לטובת הורדת מחירי הדירות לציבור. מדובר במהלך שיאפשר את בנייתן של עשרות אלפי יחידות דיור במקום. בסיסי צה"ל שיפונו מלב אזורי הביקוש ויצמצם את הביורוקרטיה התכנונית הקיימת בישראל. במקביל, אנו מקדמים מהלך של התחדשות עירונית על ידי הקמת רשות עצמאית שתעסוק בנושא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x