$
חדשות נדל

הבית היהודי: נתמוך במע"מ 0% אם יאושרו העברות להתנחלויות

בוועדת הכספים מבקשים להכניס שינויים בהצעת החוק של שר האוצר יאיר לפיד שינפחו את עלותה מ־2.4 לכ־4 מיליארד שקל, לפני שיאשרו אותה לקריאה שנייה ושלישית בכנסת. נציגי הבית היהודי דורשים בין היתר שחרור העברות תקציביות שהאוצר תוקע

רוני זינגר ועינת פז־פרנקל 09:1023.07.14

"יש פה קרב אגו. כל צד רוצה להציג ניצחונות וכרגע ידם של חברי הבית היהודי על התחתונה. בחוק השידור הם הפסידו, וכך גם בחוק הגיור. מבין שתי תוכניות הדיור מתחילים עם זו של שר האוצר ולא עם זו של שר השיכון ממפלגתם. לכן הם מבקשים לצאת עם משהו ביד" - כך אמרו אתמול גורמים בוועדת הכספים בעקבות יום של מחלוקות בין חברי מפלגות הבית היהודי ויש עתיד לקראת אישור הצעת חוק 0% מע"מ בקניית דירה ראשונה חדשה שיזם שר האוצר יאיר לפיד.

 

בשבוע האחרון התקיימו דיונים מרתוניים לקראת אישור הצעת החוק בוועדת הכספים, אולם אתמול בצהריים יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי הודיע במפתיע על עצירת הדיונים "לצורכי משא ומתן עם האוצר". הדיון בוועדה היו אמור להתחדש בשעות הערב, אולם בעקבות מחלוקות במו"מ בין הצדדים הוא בוטל.

 

נפתלי בנט נפתלי בנט צילום: ענר גרין

 

אותו "משהו ביד" אליו מתייחסים בוועדת הכספים הוא דרישתם של חברי הבית היהודי כי שר האוצר יעביר תקציב להתנחלויות תמורת הסרת התנגדויות שהציבו לקידום הצעת החוק שלו. מדובר על עשרות מיליוני שקלים שלפיד מעכב בחודשים האחרונים כהעברות תקציביות ליישובי יהודה ושומרון. בין היתר מדובר על העברות תקציביות לרשויות מקומיות בשטחים - כסף שאמור לעבור דרך קופת משרד הפנים, העברה תקציבית ליישוב בית אל והעברות נוספות.

 

האוצר נוטה להתפשר

 

המשא ומתן בנושא מתנהל בין שר האוצר לפיד ושר הכלכלה נפתלי בנט, וכן מעורבים בדיונים ח"כ עופר שלח, יועצו של לפיד אורי שני וסלומינסקי. על פי מקורות המעורבים בעניין, דווקא שר השיכון אורי אריאל הביע התנגדות לדרישות הכספיות בשלב הזה.

 

השאלה המרכזית כעת היא האם לפיד יסכים להעברת הכסף, והאם בתמורה לכך יוותר סלומינסקי על דרישות נחרצות שהציב רק ביומיים האחרונים ויעביר את החוק. סלומינסקי טיפס על עץ גבוה שלשום כאשר הודיע כי לא ייתן לחוק לעבור כפי שהוא אלא ידרוש את הפיכתו להוראת שעה למשך חמש שנים. אף שבקרב כמה פקידים באוצר ההצעה מקובלת ואף רצויה, הרי שבלשכת שר האוצר טענו נכון לאתמול שהדבר לא יקרה, וכי החוק יעבור כחוק ולא כהוראת שעה.

 

על רקע המחלוקות של אתמול היה מי שכבר אמר שהדיונים על הצעת החוק עשויים להסתיים בפיצוץ קואליציוני - משיכת החוק על ידי האוצר תוך האשמת הבית היהודי בסחטנות מגזרית. אבל אם לבחון את התנהלות אנשי האוצר בימים האחרונים ניתן לקבוע שהם עושים הכל כדי להעביר את החוק ויהי מה.

 

כך למשל בימים האחרונים זכתה ח"כ גילה גמליאל, מרכזת הקואליציה בוועדה, להיענות מלאה לדרישתה להכניס תחת החוק את האבות הגרושים שילדיהם בחזקת האם והם מתחת לגיל 35. חברי הכנסת אלעזר שטרן וחמד עמאר התעקשו על הכללתם של בתים צמודי קרקע בתוך החוק ובימים האחרונים הסתמן פתרון לפיו רוכש שיקנה בית צמוד קרקע מקבלן שבנה 15 יחידות צמודות קרקע באותו המתחם, יהיה זכאי להטבה. עם זאת, הדברים לא סגורים שכן גם בהצעה זו אין פתרון לציבור הדרוזי משרת הצבא שאינו קונה בתים דרך קבלנים אלא בונה לבד.

 

סוגיית קבוצות הרכישה, שגם עליה מתעקש סלומינסקי לצד חברי הוועדה החרדיים, נבחנת בחיוב ברשות המסים. אלא שבמקרה הזה דורשת הרשות ישות משפטית אחת להתנהל מולה בקבוצת הרכישה גם לאחר שהדירות נמכרות, ולעניין זה עדיין לא נמצא פתרון.

 

מחר אמורה הוועדה להתחיל בהצבעות על סעיפי החוק, ואולם עדיין לא ברור מתי אלו יקרו בפועל. שר האוצר רצה שהחוק יאושר בכנסת עוד במהלך מושב הקיץ, אך מושב הקיץ מסתיים בעוד שבוע ובקצב הזה לא ברור האם הוא יצליח לעמוד בלוח הזמנים שנקבע.

 

מחלוקת על תקופת ההטבה

 

השינויים שוועדת הכספים מבקשת להכניס צפויים להגדיל את עלות החוק מ־2.4 מיליארד שקל לכ־4 מיליארד שקל. מעבר לכך, הם מציבים כמה אתגרים לשוק הדיור ולציבור רוכשי הדירות שחשוב לתת עליהם את הדעת לפני שהצעת החוק עוברת לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

 

בשבוע האחרון דרש כאמור סלומינסקי להפוך את החוק להוראת שעה לחמש שנים, וזאת בניגוד לקריאות ההרגעה שמשמיע לפיד בחודשים האחרונים שאין סיבה להתנפל על הדירות ברגע שייכנס החוק לתוקף שכן ההטבה המעוגנת בחוק תימשך לשנים קדימה. מצד אחד, הטבה המעוגנת בחוק תעלה למשלם המסים עשרות מיליארדי שקלים בעשור הקרוב, ונשמעו טענות לפיהן הכספים הללו יגיעו ממילא לאנשים מבוססים שיש להם הון עצמי לרכישת דירה. לכן, יש הגיון כלכלי מסוים בהגבלת ההטבה לחמש שנים, שבהן אף ישווקו קרקעות לעשרות אלפי יחידות דיור במסגרת מכרזי מחיר מטרה בהם יפוקחו מחירי הדירות ויוזלו בכ־20%.

 

שני ה"בליצים" הללו ישפכו מים על מדורת הנדל"ן הבוערת, עד אשר מוסדות התכנון ורשות מקרקעי ישראל יוכלו להגדיל את היצע הקרקעות באופן משמעותי בשנים הבאות. כל זה טוב ויפה, אבל רק ימים יגידו אם המדינה תצליח להגדיל את ההיצע עד למצב בו לא יצטרכו יותר תוכניות המשפיעות על מחירי הדירות מצד הביקוש כמו מע"מ 0% ומחיר מטרה.

המתנגדים להצעת סלומינסקי להגביל את ההטבה לחמש שנים טוענים שהמהלך עלול דווקא לחמם את שוק הנדל"ן לתקופה קצובה ולגרום לעליות מחירים, מה גם שחלק מהאוכלוסייה לעולם לא יוכל לזכות בהטבה הזמנית הזו בשל אי עמידה בדרישות הזכאות של הגיל והמצב המשפחתי באותה תקופה קצובה.

 

בקשה לשינוי שיפלה נשים

 

ההצעה להעניק פטור ממע"מ לרוכשי בתים פרטיים בפריפריה נוגדת את הצעת החוק המקורית, לפיה ההטבה תינתן רק בבנייה רוויה של שש יחידות לפחות בשני דונם. כוונתו של יוזם החוק היתה ברורה: לעודד בנייה של רבי־קומות במדינה קטנה שמשאב הקרקע בה הוא יקר ומוגבל, בעיקר במרכז. מדינה שנכון להיום, כמעט שליש מהתחלות הבנייה בה הן בצמודי קרקע.

 

מנגד, נטען כי על מנת לעודד את פיתוח ויישוב הפריפריה (על אף הטבות מס אחרות שמקבלים תושבי יישובים באזורי עדיפות לאומית), יש להעניק את הפטור גם לצמודי־קרקע. בין היתר, ההצעה הזו עשויה לסייע להטבות הללו למצוא את דרכן להתנחלויות, שחלקן הוגדרו אף הן בתוך אזורי העדיפות הלאומית.

 

לבסוף, ההצעה של סלומינסקי להעניק הטבה גדולה יותר לחיילים קרביים עלולה לסבך את החוק המורכב ממילא, בו כבר קיימת הפרדה בין מי ששירת בצבא למי שלא שירת, כאשר הרף השקלי לזכאות להטבה למי ששירת הוא דירה שעלותה עד 1.6 מיליון שקל, בעוד מי שלא שירת זכאי להטבה רק עבור דירה שעלותה 950 אלף שקל ומטה. הוספת רף נוסף גבוה יותר לטובת החיילים הקרביים בחוק, מוצדק ככל שיהיה, עלול לפגוע בנשים שמרבית תפקידי הלחימה חסומים בפניהן.

 

מהבית היהודי נמסר כי ״רוב חברי הבית היהודי מתנגדים לחוק מעמ 0%. סלומינסקי מנהל דיונים מול האוצר בכוונה להעביר את החוק כהוראת שעה. כרגע יש לכך התנגדות והתדיונים נמשכים״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x