$
חדשות נדל

הוקרבו על מזבח העיר הלבנה

עיריית ת"א העדיפה את אונסק"ו על פני טובת תושביה: תשובה לטור הדעה של מהנדס העירייה

ענת בירן 09:2210.06.14
תמ"א 38 היא אחד הנושאים החמים בשוק הנדל"ן במרכז, שבו מחירי הקרקע מאמירים והיצע המגרשים הפנויים דל. תל אביב היא עיר קלאסית ליישום התמ"א - מרכז העיר וצפונה מאופיינים בבניינים מתפוררים משנות החמישים, התושבים סובלים ממחסור קשה במקומות חניה, הדירות אינן מוגנות מפני רעידות אדמה ומפני התקפות טילים וקיים מחסור אדיר בדירות, מה שמרחיק את חלום המגורים בה מרוב שכבות האוכלוסייה.

 

פרויקטים תקועים

 

ניתן היה לצפות כי עם אישור תיקונים 2 ו־3 לתמ"א 38, שאפשרו הריסה ובנייה מחדש עבור תוספת 2.5 קומות לכל בניין, הרחבת דירות ב־25 מ"ר ובניית דירות קרקע במקום קומות עמודים, תקפוץ עיריית תל אביב על ההזדמנות לחדש את פני העיר. במקום זאת העדיפו פרנסיה לשמר את העיר, ובמיוחד את הצפון הישן שלה, על פני יישום עקרונות התמ"א במלואם. תוכניות המתאר לרבעים 3 ו־4 בתל אביב, שאישרה לאחרונה הוועדה המחוזית, מצמצמות במידה משמעותית את זכויות הבנייה הניתנות לחיזוק בניינים והקמת ממ"דים והופכות את הוראות תמ"א 38 לאות מתה כמעט. במהלך השנתיים שחלפו מאז הופקדה התוכנית תקועים פרויקטים ברבעים אלה בשל ההמתנה להחלטות באשר להתנגדויות הרבות שהוגשו לתוכנית. גם לאחר אישורה לאחרונה הקפיאה העירייה את הטיפול בבקשות בנייה ברבעים אלה, מאחר שהוגשו בקשות רשות לערור למועצה הארצית.

 

תמ"א 38 תמ"א 38 צילום: עמית שעל

 

לחשוף את ההסכמות

 

ארגון אונסק"ו הודיע כי אם יאושרו תוספות בנייה משמעותיות ברבעים אלה, יסיר מהעיר תל אביב את הגדרתה "אתר מורשת עולמי". החלטת הוועדה המחוזית נותנת עדיפות מוחלטת ל"מסמך הבהרות משותף" המבטא פשרה שהתקבלה בין עיריית תל אביב לבין אונסק"ו. ההחלטה מאפשרת תוספות בנייה מצומצמות ושוללת את מרבית זכויות הבנייה מכוח תמ"א 38. משרדנו ייצג תושבים רבים בהתנגדויות לתוכנית, ולאחרונה הגשנו בשם חלק מהם בקשות לערור למועצה הארצית.

 

אחת הטענות המרכזיות המועלות נגד החלטת הוועדה המחוזית היא כי ההיקף הדל של זכויות בנייה שאושר ינציח את הבנייה הקיימת בעיר ואין בו תמריץ כלכלי להריסת בנייני מגורים קיימים ולבנייה חדשה. מגבלות קווי הבניין הקבועות בהחלטה אינן מאפשרות אפילו הוספת ממ"דים לדירות הישנות בעיר, ולמצוקת החניה אין פתרון אמיתי.

 

טענה עקרונית נוספת מתייחסת להיעדר השקיפות של הדיונים בין נציגי העירייה לבין נציגי אונסק"ו ולהיעדר הפרסום של מסמך ההבהרות המשותף. לדעתנו, השיקולים שעמדו בבסיס ההסכמות בין נציגי אונסק"ו לנציגי העירייה ופרטי הסכמות אלה חייבים להיות חשופים במלואם לביקורת ציבורית. התושבים ברבעים 3 ו־4 חייבים לדעת מה היו השיקולים להקרבת סיכוייהם לחיזוק והתחדשות בתיהם על מזבח העיר הלבנה. על כפות המאזניים מונחים אינטרסים חברתיים, בטיחותיים וביטחוניים של תושבי העיר, ומולם האינטרס לשמר את הכרזת אונסק"ו; לא ברור מהו הערך המוסף של הכרזה זו עבור התושבים. המערכה על עתיד הפיתוח של רבעים 3 ו־4 טרם הסתיימה, ואנו מעריכים כי ההכרעה העקרונית אם פני רבעים אלה להתחדשות או קיפאון תובא למועצה הארצית לתכנון ולבנייה וייתכן כי בהמשך לבתי המשפט.

 

הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין, מומחית בדיני תכנון ובנייה ומקרקעין

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x