$
חדשות נדל

מי מחשב את הארנונה? דירה בשטח 140 מ"ר עם ארנונה של 212 מ"ר

הקרב על שיטת חישוב הארנונה בישראל עולה מדרגה, כשברקע ריב בין ח"כים למשרדי האוצר והפנים על משמעות השינוי. בגני תקווה התושבים יוצאים למחות

עינת פז-פרנקל 07:1504.02.14

ועדת הכספים של הכנסת הפכה לפני כחודש לזירת התגוששות בדיון בין חברי הכנסת למשרדי האוצר והפנים והרשויות המקומיות על שינוי שיטת חישוב שטח הדירות במיסוי הארנונה. מצד אחד עמדו חברי הכנסת, שראו את השינוי כעוד דרך להמשיך ולהעלות את המס הזה לרעת התושבים ולטובת העיריות. מנגד התייצבו משרדי האוצר והפנים והעיריות, שניסו להסביר כי שינוי שיטת החישוב לא מחייב שינוי גם בתעריף. 

הטיעון של משרדי הממשל והשלטון המקומי פשוט: כדי לקבל אישור להעלאת ארנונה יש צורך כיום בחתימה של שרי האוצר והפנים. גם אחרי שינוי שיטת חישוב שטחי הנכסים, העיריות לא יוכלו לגבות יותר מכל משק בית ללא אישור השרים. חברי הכנסת לא קיבלו את ההסבר, וטוענים כי הם אינם מאמינים ששינוי השיטה יבוא לטובת האזרחים, ואינם מאמינים כי לא יהיה שינוי בתעריף לכל דירה. חברי הכנסת חוששים ממצב שבו עיריות יכלילו שטחים משותפים בארנונה, ובטוחים שמרדי האוצר והפנים אינם מהווים מחסום לריסון החמדנות לכאורה של המועצות המקומיות והעיריות.

 

שטח המרפסת בפנים?

 

על פי החוק, רשאיות רשויות מקומיות לפנות לשר הפנים בבקשה לאשר להן העלאה של הארנונה, ורבות מהן עושות כן. עוד יודגש, כי הפערים בין חשבונות הארנונה שמקבלים תושבי ערים שונות נובע ברובו לא מתעריפי הארנונה למ"ר עצמם, אלא מהפערים בשיטות החישוב של שטחים עליהם גובים ארנונה (למשל: יש רשויות שגובות על שטח מרפסת, ויש שלא). הרבה פעמים המקור לחשבונות ארנונה גבוהים הוא שטחים משותפים נרחבים שנוצרים כשמוקמת שכונה חדשה עם בנייני מגורים גבוהים ושטחי ציבור גדולים.

 

גני תקווה גני תקווה צילום: תומי הרפז

 

דוגמה לניצול של ה"חור השחור" הזה ניתן למצוא בגני תקווה. היישוב, בדומה לישובים כפריים אחרים, משנה את פניו בשנים האחרונות, שבהן נבנו מגדלים רבים. לפי צו הארנונה ביישוב מחייבים את התושבים לפי שטח ברוטו לדירה – הכולל את שטחה הבנוי וחלקה היחסי של הדירה בשטחים המשותפים – מחסנים, לובי הבניין, חדרי אשפה משותפים, וכד'. התוצאה: חשבון ארנונה של כ־1,500 שקל לחודשיים עבור דירה בשטח בנוי של 140 מ"ר. תושבים ביישוב צפויים להגיע הערב לישיבת המועצה כדי למחות על תעריפי הארנונה הגבוהים.

 

בניגוד לגני תקווה, קיימות רשויות מקומיות המקלות יותר בשיטת החישוב. עיריית תל אביב למשל לא כוללת בחישוב שטח הדירה חלק מהשטחים המשותפים, כך שדירות בשטח של 90 מ"ר מחויבות בארנונה על 60–70 מ"ר בפועל. ברשויות אחרות, חיוב הארנונה הוא על שטח הגדול משטח הדירה עצמה בפועל.

 

תושבת ביישוב סיפרה ל"כלכליסט": "עברנו לשכונת גנים שבגני תקווה מווילה של 235 מ"ר. אנו גרים כעת בדירה בשטח של 140 מ"ר ומשלמים להפתעתנו ארנונה על שטח של 212 מ"ר –כמעט כמו וילה. גביית כסף על שטח שלא קיים במציאות".

 

"חשבונות מפלצתיים"

 

במכתב שנשלח לאחרונה לראש מועצת גני תקווה ליזי דלריצ'ה והגיע ל"כלכליסט", כותב נציג התושבים כי "טרם הבחירות הבטחת שהחיוב בגין שטחי שירות לא יעלה על 20% מהחיוב בגין שטח הדירה העיקרי. בדרישה של המועצה בגין הארנונה ל־2014 לא רק שלא נעשה דבר לשינוי שיטת החישוב, אלא אף העליתם את הארנונה בשיעור נומינלי של 3.36%. שלחתם חשבונות ארנונה מפלצתיים לאלפי תושבים".

 

ממועצת גני תקווה נמסר כי "בנייני המגורים של תושבי שכונת גנים מתאפיינים בשטחי שירות נרחבים. הנושא נידון בבית המשפט המחוזי בעקבות עתירת תושבי השכונה, ולאחר מכן אף בבית משפט עליון, שפסק שהמועצה גובה ארנונה על פי דין. עם זאת, ראש המועצה התחייבה לפעול לשינוי שיטת החישוב, והיא מבטיחה כי העניין לא יירד מסדר היום עד למיצויו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x