$
חדשות נדל

הוועדה המחוזית אישרה: תמ"א 38 גם בירושלים

גורמים בעיריית ירושלים מעריכים שתותר תוספת של עד 2.5 קומות, מלבד בעיר ההיסטורית. ברקת ל"כלכליסט": "הפתרון המסתמן הוא מתן זכויות בנייה מדורגות כתלות בגודל המבנה"

עינת פז-פרנקל 15:4822.01.14

גם בירושלים, בה רוב המבנים עשויים אבן, יתאפשרו מעתה פרויקטים לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה: ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, אישרה תכנית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה בבירה. כך הודיע משרד הפנים.

במסגרת חיזוק המבנים, יוקמו מרחבים מוגנים דירתיים (ממ"דים), וישופצו הבניינים. משרד הפנים לא מסר כמה קומות יוכלו להבנות על גגות הבניינים לחיזוק, אך גורמים בעיריית ירושלים העריכו לאחרונה כי תותר תוספת של עד 2.5 קומות, מלבד בעיר ההיסטורית שבה לעירייה אין כוונה להתיר תוספת קומות.

 

פרויקט תמ"א 38 בראשון לציון (אילוסטרציה) פרויקט תמ"א 38 בראשון לציון (אילוסטרציה) צילום: עמית שעל

 

התכנית מתווה מסגרת תכנונית להוצאת היתרים לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה בתחום העיר ירושלים, תוך "שמירה על המרקם ההיסטורי הייחודי של שכונות מרכז העיר והתייחסות ייחודית לאזורים המיועדים לחידוש עירוני, מבלי למנוע באזורים אלה תכנון כולל ומקיף בעתיד", נמסר ממשרד הפנים. "התכנית נותנת מענה לצורך בחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, תוך התייחסות למאפיינים הייחודיים של העיר ירושלים ותוך התייחסות להבדלים בין חלקי העיר השונים".

 

הוועדה סברה בהחלטתה כי "נוכח הרגישות והזהירות בה יש לנהוג בעיר ההיסטורית, המהווה את לב ליבה הפועם של העיר ירושלים והרוויה בערכי שימור ובמבנים אופייניים לסגנונות אדריכליים שיש לשמרם, יצרה התכנית התייחסות מאוזנת, המאפשרת בעת הכנת תכניות מפורטות ותכניות מדיניות לשכונות העיר ההיסטורית ולאזורי שימור, חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה ללא פגיעה מהותית באזורים אלה".

 

ברקת: "יש להתאים לכל פרויקט את היקף התוספות"

 

ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, אמר ל"כלכליסט" לפני כחודשיים כי "תמ"א 38 היא הזדמנות ופתרון מעשי למבנים ולמרקמים בעיר הזקוקים לטיפול מבחינת עמידותם לרעידת אדמה ומבחינת האפשרות לשדרג את אותם מבנים ותיקים ולאפשר יצירת יחידות דיור חדשות הנחוצות לירושלים במרקמים קיימים. הנחיתי להקים מערך עירוני ייעודי לצורך קידום מימוש התמ"א בירושלים ובמטרה להרחיב ולהנגיש את המידע בדבר החלופות השונות שמאפשרת התמ"א לכל תושבי העיר.

 

"בשל השונות הגדולה בין השכונות והמבנים ברחבי ירושלים נדרש להתאים לכל פרויקט את היקף התוספות הראוי לו בהתאם לסוג הבניין כדי לאפשר תמריץ ראוי מחד ומאידך לא לפגוע באופי המיוחד של השכונות בירושלים. לקראת אישור התוכנית המתאימה את התמ"א לירושלים, העירייה נערכת למימוש התמ"א בסדרי גודל שונים מבעבר במטרה להגיע להיקף של אלף פרויקטים של תמ"א 38 בתוך חמש שנים ולאשר הקמת כ־5,000 יח"ד נוספות במסגרת זו. בירושלים שיטת בנייה ייחודית המאופיינת במשקל גדול יחסית של המבנים למ"ר ומעטפת קירות בטון בחיפוי אבן והיא מחייבת פתרונות חיזוק ייחודיים המותאמים לה.

 

"ככלל, תוספת קומות על מבנה קיים מגדילה את העומסים המסכנים את המבנה בזמן רעידת אדמה ועלולה לפגוע במרקמים לשימור ובתכנון עירוני. על כן נדרש למצוא את נקודת האיזון בין תופעות אלו לבין הצורך להמריץ את החיזוק על ידי זכויות בנייה. הפתרון המסתמן לנושא זה הוא מתן זכויות בנייה מדורגות כתלות בגודל המבנה, בסוג ובעלות החיזוק ובמיקומו של המבנה בעיר", אמר ברקת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x