$
חדשות נדל

מועצת מקרקעי ישראל תדון בהצעה להחכיר הקרקעות למושבים ל-200 שנה

האגודה לצדק חלוקתי טוענת כי שווי האדמות הללו מוערך בכ-100 מיליארד שקל וקוראת לחברי המועצה "לא לתת יד להעברתה, כי זו החלטה דרמטית המשנה את כללי המשחק הבסיסיים ביותר של משטר המקרקעין בישראל"

עינת פז-פרנקל 16:3330.12.13

הצעת החלטה דרמטית בנושא קרקעות חקלאיות תידון מחר (ג') במועצת מקרקעי ישראל, הצעה שמטרתה להסדיר לראשונה את חכירת האדמות למושבים, לתקופה של כמעט 200 שנה (רבע תקופות מתחדשות של 49 שנים כל אחת). שווי האדמות הללו מוערך בכ-100 מיליארד שקל, כך על פי מכתב ששיגרה השבוע האגודה לצדק חלוקתי למועצת מקרקעי ישראל.

האגודה מתנגדת להצעת ההחלטה, וקוראת לחברי המועצה "לא לתת ידם להעברתה, שכן המדובר בהחלטה דרמטית בלשון המעטה, המשנה את כללי המשחק הבסיסיים ביותר של משטר המקרקעין בישראל". האגודה דורשת להביא לאישור המועצה את הנוסח המדויק של חוזי החכירה, ולא להסתפק בהחלטה עקרונית, שהשלכותיה מרחיקות לכת.

 

"מדובר בקרקעות ששוויון לפי הערכה שמרנית מגיע לכ-100 מיליארד שקל. ההצעה הינה בעלת היבטים מרחיקי לכת ומעניקה הטבות כלכליות עצומות הסוטות מעיקרון הצדק החלוקתי, שעלותן למדינה אינה ידועה, וכל שגיאה יכולה להיות בעלת משמעות משפטית וכלכלית הרת אסון", נכתב במכתב האגודה.

 

עם זאת, "מהלך של הכרה בברי הרשות במושבים כחוכרים לדורות אינו פסול מעיקרו לתפיסתנו, אולם מכיוון שמדובר בשינוי מהפכני (ולא בסמנטיקה), צריך להיות ברור לחלוטין מה מוענק במסגרת ההחלטה ומה לא מוענק. ככל שהכוונה היא ליתן למחזיקים תחושת ביטחון וחיזוק המעמד הקנייני בנחלה, אין לנו התנגדות לכך. לעומת זאת, מתן הטבות במסווה של מעבר ממעמד של בר רשות למעמד של חוכר לדורות מנוגד לעיקרון הצדק החלוקתי ואנו מתנגדים לו נחרצות", נכתב. "לא ניתן יהיה להשיב את הגלגל לאחור ובמקרה שבו תאושר ההחלטה תתעורר באופן מיידי טענה בדבר הסתמכות ו/או מניעות לשנות את המצב לאחור. לכן יש חשיבות קריטית לניתוח כלכלי ומשפטי של מלוא המשמעויות במעבר ממעמד של בר רשות למעמד של חוכר לדורות".

 

מושב רישפון ליד הרצליה מושב רישפון ליד הרצליה צילום: דוד שי
בנושא שינוי ייעוד הקרקע מחקלאות למטרות אחרות (לרבות מגורים, המטרה העיקרית אליה שואפת רשות מקרקעי ישראל בימים אלה של מצוקת דיור), טוענת האגודה לצדק חלוקתי כי הצעת ההחלטה "מציבה מנגנון פיצוי בגין שינוי ייעוד, המשנה לחלוטין את הכללים של פיצוי בגין הפרה. הסעיף אינו ברור לחלוטין, הוא משנה את האיזון הקיים וסביר להניח שהוא עומד בסתירה עם החלטות קיימות". נוסף לכך, "יש לקבוע חובת אכיפה מפורשת של רשות מקרקעי ישראל לחוזי החכירה, ויש לקבוע כי בעת שינוי ייעוד, הקרקע חייבת לחזור לרשות, כי אחרת, הדבר יביא לספסור בקרקעות השייכות לציבור ו/או למתן הטבה למתיישב ללא שום טעם או הצדקה עניינית".

 

יצוין כי בהצעת ההחלטה נכתב כי במקרי הפרה, כלומר מקרים בהם לא החזיר החוכר את הקרקע למדינה בעת שינוי ייעודה (בתוך 6-3 חודשים מבקשת המינהל), תהיה הרשות זכאית לפיצוי מוסכם בגובה 0.5% מערך המוחכר לאחר שינוי ייעודו בגין כל חודש עיכוב.

 

מרשות מקרקעי ישראל טרם נתקבלה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x