$
חדשות נדל

מס השבח האינפלציוני חזר בדלת האחורית

בהטבת מיסוי לבעלי דירה שנייה שתיכנס לתוקף ב־2014 מסתתר תשלום מס שבח אינפלציוני, אשר עשוי להגיע למאות אלפי שקלים במכירת דירה שנרכשה לפני 1993

דותן לוי 08:5101.10.13

ההנחה שמעניקה רשות המסים לבעלי דירות להשקעה, ותיכנס לתוקף החל ב־2014, טומנת בחובה מיסוי שלא הוזכר עד כה ונוגע לבעלי דירות ישנות שנרכשו לפני 1993, כך נודע ל"כלכליסט".  

רפורמת המיסוי על דירות הביאה עמה מס רכישה גבוה יותר וביטול פטור ממס שבח לדירה שנייה החל מ־2014. בעבר, מי שמכר דירה להשקעה פעם בארבע שנים נהנה מפטור מלא ממס שבח.

 

לפי השינוי במיסוי, משקיע שבבעלותו כמה דירות ולא ניצל את הפטור ממס שבח בארבע השנים האחרונות יוכל למכור עד תחילת 2014 דירה אחת בפטור מלא ממס שבח, וכן יוכל למכור שתי דירות נוספות בתקופה שבין השנים 2014–2018 בהנחה משמעותית ממס.

 

 

לפי רשות המסים, ההנחה במס משמעותה פטור מלא ממס שבח עד 2014 ותשלום מס רק מתקופה זו ועד למועד המכירה במהלך ארבע השנים שנקבעו. לאחר מכן, החל מ־2018 יעמוד גובה מס השבח על 25%. אלא שבפרסומי רשות המסים נחבא מס נוסף לבעלי דירות ישנות: הכוונה היא לדירות שנרכשו לפני 1993, ובעליהן ישלמו בתקופת ההנחה שבין 2014 ל־2018 תשלום מס של 10% בהתאם לגובה האינפלציה בשנים שבהן הדירה נרכשה. כלומר, בעל דירה להשקעה ישלם שני מרכיבי מס שבח - אינפלציוני וריאלי.

 

מס שבח אינפלציוני צפוי להזניק את תשלומי המס, ובמקרים מסוימים להגיע למאות אלפי שקלים. כדי לחשב אותו בודקים מה היה שיעור האינפלציה מאז מועד הרכישה ועד 1993 ומה היתה השפעתו על עליית שווי הנכס, ומכך גוזרים 10% מס. מכיוון שעד כה מרבית בעלי הדירות נהנו מפטור מלא ממס שבח הוא כמעט לא הורגש, וכעת הוא יהפוך לחלק בלתי נפרד מעסקאות אלו וגם לאחר תקופת ההנחה הוא ייכלל בכל מכירה של דירה להשקעה שנרכשה לפני 20 שנה לפחות.

 

"מדובר בסעיף משמעותי שבעלי דירות לא יודעים עליו. חשוב שרשות המסים תדגיש את הנושא הזה כדי שבעלי דירות יוכלו לתכנן את צעדיהם בתבונה. למשל, יכול מאוד להיות שבעל דירה יעדיף לתת הנחה לרוכש כדי למכור את הדירה כעת מאשר להמתין ולשלם יותר", אומרת עו"ד קרן בצר, שותפה מייסדת במשרד bfp&co המתמחה בנדל"ן 

 

"בשנות השמונים היתה אינפלציה כבדה, ולכן המיסוי עלול לנסוק להיקפים משמעותיים. בעסקאות גדולות זה יכול לעלות לאנשים מאות אלפי שקלים. יש לי לקוח שמוכר נחלה חקלאית עם בית מגורים, ואותו סעיף אינפלציוני לבדו עומד לעלות לו בחצי מיליון שקל. אם הוא היה מוכר זאת לפני הרפורמה, היה לו פטור מלא", הוסיפה בצר. כך למשל, חישוב של מס שבח על בית שנרכש ב־1980 ושוויו עומד כיום על 2.5 מיליון שקל מוצא כי הסכום החייב במס בשל הסעיף האינפלציוני הוא 1.7 מיליון שקל, כך שבמקרה זה מדובר במס של 170 אלף שקל (10% מהסכום החייב).

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: דוד הכהן

 

גורמים ברשות המסים אישרו כי אכן מדובר במיסוי נוסף, אולם ציינו כי נבחנת האפשרות לבטלו כך שבעתיד גם מוכרי דירות אלו ישלמו רק את מס השבח הריאלי, זאת כדי למנוע את עיוות המס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x