$
חדשות נדל

לפיד יכריע: קבר שמעון בר יוחאי - מקום קדוש או אתר תיירות

שר האוצר לפיד ייאלץ להכריע אם לקבל את עמדת המדינה, ולהפקיע את שטחי הקבר לטובת חברה ממשלתית שתשקיע בפיתוחו ותהפוך אותו לאתר תיירותי. החרדים, מצדם, לא מתכוונים לשבת בשקט. לטענתם, "המדינה לא היתה מעזה להפקיע מקומות הקדושים לדתות אחרות". הפשקווילים מוכנים

עינת פז-פרנקל 09:0801.07.13

אחרי שנים של סכסוכים משפטיים בנוגע לבעלות על קבר שמעון בר יוחאי בהר מירון, מי שיצטרך להחליט בסוגיית הפקעת הקבר מהחרדים הוא שר האוצר יאיר לפיד, מי שחרת על דגלו בין השאר את גיוס החרדים לצה"ל, ונתפס בציבור החרדי כאויב. עכשיו ייאלץ לפיד להחליט על עתידו של אחד האתרים הקדושים ליהדות, שאם יופקע מההקדש (נכסים המנוהלים על ידי גופי דת), עשוי להצית חומר נפץ דתי וחברתי. ועדה מייעצת לשר החליטה בחודש האחרון כי יש להפקיע את המתחם לידי המדנה ושחברה ממשלתית תשקיע בפיתוחו ובהפיכתו לאתר תיירות.

 

סוגיית הבעלות על הקרקע שבה קבור רבי שמעון בר יוחאי החלה בשנות הארבעים של המאה הקודמת, אז נרשמה על ידי השלטון המנדטורי אחת משתי החלקות שעליהן מצוי קבר על שם גופי ההקדש האשכנזי. בשנות השמונים נרשמה החלקה הנוספת על שם גופי ההקדש הספרדי. האתר הוכר כמקום קדוש ליהודים ונוהל על ידי גופי הקדשות. בחלקה הראשונה מצויים מצבות קבריהם של הצדיקים רבי שמעון בר יוחאי, רבי אלעזר בנו ורבי יצחק תלמידו, לצד בתי כנסת ומבני דת. בחלקה הסמוכה מצוי פתח מערת הקבורה של רבי שמעון בר יוחאי ובנו, מבני דת נוספים, מחסנים, משרדים ושירותים לציבור המבקרים. במהלך השנים נוהלו כמה מאבקים משפטיים סביב שאלת הבעלות על המתחם, ובשנים האחרונות קידמה הממשלה תוכנית בנייה למתחם במטרה להפכו לאתר תיירות ולהחזיר את הקרקע לרשות המדינה. 

 

 

הילולה בהר מירון. "אוי לנו שקודש הקודשים יהפוך למערת פריצים" הילולה בהר מירון. "אוי לנו שקודש הקודשים יהפוך למערת פריצים" צילום: אפי שריר

 

לפני חמש שנים הוקיע מבקר המדינה דאז מיכה לינדנשטראוס את ההיערכות לחגיגות ל"ג בעומר במתחם ואת המצב התחזקותי באתר, שאליו נוהרים כמיליון וחצי מאמינים בשנה. "ריבוי המחלוקות והתביעות המשפטיות על הבעלות על מתחם רשב"י ועל ניהולו מונע זה שנים רבות הפעלה יעילה ותקינה של המתחם ומקשה את פיתוחו", כתב מבקר המדינה. "רמת התחזוקה של מבנה רשב"י נמוכה ואינה הולמת את קדושת המקום".

 

לפני כשנתיים חתם שר האוצר הקודם יובל שטייניץ על צו ההפקעה. בעקבות כך החל מאבק עז אשר נוהל על ידי גורמים בעדה החרדית שחששו משינוי צביונו של האתר. "אוי לנו שקודש הקודשים יהפוך למערת פריצים", נכתב באחד הפשקווילים שפורסמו, "אנו מוחים נמרצות ודורשים בכל תוקף לבטל את ההפקעה השרירותית".

 

דרוש "חזון ניהולי"

 

עקב ההתנגדות נדרשה הוועדה המייעצת להפקעות לשר האוצר — המורכבת מנציגי רשות מקרקעי ישראל, משרד המשפטים ומשרד האוצר — לדון בסוגיה. בהחלטה הדרמטית שהתקבלה לאחרונה המליצה הוועדה לדחות את ההתנגדויות של נאמני ההקדש. עו"ד צבי שוב, המייצג את ועדי ההקדשים, מתריע כי "ההחלטה על הפקעת המתחם עלולה ליצור רעידת אדמה חברתית".

 

את החלטתה בת 50 העמודים מסבירה הוועדה בכך שיש הכרח "בטיוב ובשדרוג ניהול המתחם כדי שיתאם את היותו מקום קדוש חשוב כל כך לעם היהודי". לטענת החברים בוועדה, "הפקעת המתחם, נוסף להחלטה לניהולו על ידי חברה ממשלתית, תאפשר פתרון מיטבי למציאות הקיימת והמורכבת המעיבה על הנעשה כיום". עוד כתבו כי נוסף לליקויים התחזוקתיים שעליהם הצביע המבקר, לרבות היערכות למקרה של שריפות בהילולות ל"ג בעומר, סבורה הוועדה כי דרוש במקום "חזון ניהולי". המוני המבקרים צריכים "לזכות בשירותים טובים, ויש לאפשר פעולות ניהול שוטפות מיידיות ומיגור תופעות בלתי חוקיות ובלתי הולמות במתחם".

 

בניגוד לדעת הרוב, של תשעה חברי ועדה, כתבה נציגת האקדמיה פרופ' יפעת הולצמן־גזית דעת מיעוט שאינה תומכת בהפקעה. בהמלצתה כתבה כי היא מקבלת את טענת ההקדש כי אין קשר בין ניהול המתחם לבין זכויות הקניין עליו: "לא השתכנעתי שיש קשר רציונלי בין אמצעי ההפקעה לבין המטרה של תיקון הליקויים. הפקעה אינה הדרך למלא את החובות הציבוריות של המדינה ביחס לאתר הקבר". לטענתה, "נפל פגם בהליך הייעוץ של הוועדה שכן שלב השימוע התקיים לאחר החלטת ההפקעה".

 

עו"ד צבי שוב, המייצג עם פרופ' אהרן נמדר חלק מההקדשים, מסר בתגובה כי "המתנגדים קיבלו את המלצת הוועדה בכאב גדול. הם מרגישים מופלים לעומת אתרים קדושים אחרים במדינה של דתות שונות, שלדעתם המדינה לא היתה מעלה על דעתה להפקיע אלא מוצאת פתרונות חלופיים פוגעניים פחות. עם זאת הם לא אמרו נואש, ובכוונתם להמשיך ולהיאבק בכל דרך, והם מאמינים שיצליחו לשנות את רוע הגזירה". לדבריו, "הפקעה של מקום קדוש מהווה תקדים מסוכן לדתות השונות. אין סיבה בעניין זה לנהוג במקומות קדושים ליהדות בצורה שונה מזו שנוהגים באשר למקומות הקדושים לדתות האחרות".

 

ממשרד האוצר נמסר כי "אחרי החלטת שר האוצר הקודם החל הליך ארוך של שימוע לכ־14 מתנגדים שהגישו התנגדויות בהתאם לחוק. החלטת הוועדה להמשיך בהליך ההפקעה מורכבת ומנומקת, והיא תידון בפני השר הנוכחי בחודשים הקרובים. טרם התקבלה החלטה בנושא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x