$
חדשות נדל

ניתוח כלכליסט

הממשלה תוותר לדתיים על עבודה כתנאי במכרזי דיור

תפוח האדמה הלוהט של הקריטריונים לדיור בר־השגה יחזור מחר לשולחן קבינט הדיור, אלא שבחינת הקריטריונים במכרזי מחיר למשתכן מלמדת כי כמו בקדנציה הקודמת גם הפעם הממשלה מעדיפה אוכלוסיות מיעוטים על פני חילונים

עינת פז-פרנקל 06:4930.06.13

לאחר דחייה של חודש צפוי קבינט הדיור לדון מחר בנושא מעורר המחלוקת של הקריטריונים לדיור בר־השגה. תפוח האדמה הלוהט בשאלה למי מאזרחיה תיתן המדינה הטבות בתחום הדיור מתגלגל כבר כמעט שנתיים בפורומים שונים מאז פרצו מחאת הדיור והמחאה החברתית הרחבה של קיץ 2011.  

הקריטריונים נידונו עד היום בוועדת טרכטנברג, הגיעו למועצת מקרקעי ישראל, ואף נידונו בכנסת במסגרת הדיונים על הרפורמה בתכנון ובבנייה (רפורמת המרפסות), שם המחלוקת על מיצוי כושר ההשתכרות כתנאי לקבלת הטבות בדיור כמעט פירקה את הקואליציה. בסופו של דבר, נתקעה הרפורמה בחקיקה בכנסת ומאז נזנחה.

 

כעת הגיש שר האוצר יאיר לפיד, בתפקידו כראש קבינט הדיור, הצעת החלטה ל"תבחינים לזכאות לדיור מופחת" אשר כוללת את מיצוי כושר ההשתכרות - אך מחילה אותו כתנאי סף עבור הציבור היהודי החילוני בלבד.

 

ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי־חברתי המליצה להעניק הנחות בדיור לאוכלוסייה העובדת על בסיס קריטריון מיצוי כושר ההשתכרות כדי לאפשר גישה לדיור במחירים מופחתים לאנשים עובדים שמשכורתם נמוכה ושהוצאות הדיור הגבוהות הן עול של ממש על כתפיהם.

 

 

אך בינואר 2012, חודשים ספורים לאחר שהגישה ועדת טרכטנברג את מסקנותיה, התקבלה במועצת מקרקעי ישראל החלטה על הקצאת קרקע לדיור בר־השגה שלא כללה את עקרון מיצוי כושר ההשתכרות. המועצה, אז בראשות שר השיכון אריאל אטיאס, החליטה להעניק דירות בהנחות בעיקר לזוגות נשואים, כאשר מרבית הניקוד ניתנה לזוגות נשואים זה שנים רבות עם משפחות גדולות. הקריטריונים של אטיאס התאימו במיוחד לאורך החיים של המגזר החרדי וזכו לקיתונות של ביקורת והיו נשוא עתירה לבג"ץ, שהוציא צו על תנאי נגד הקריטריונים.

 

לאחר הבחירות בינואר 2013 והחתימה על ההסכם הקואליציוני עם מפלגת יש עתיד נקבע כי יאיר לפיד יעמוד בראש קבינט הדיור. כאמור, החודש הגיש שר האוצר הצעת החלטה בנושא לקבינט, ומחר תידרש ועדת השרים לענייני דיור לדון בה. מעניין לציין כי שרי הממשלה הנוכחית מכנים את הקריטריונים "תבחינים", כאילו כדי להתרחק מאותם "קריטריונים" שערורייתיים שעוצבו על ידי מנהיג מפלגה חרדית.

 

בהשפעת טרכטנברג

 

החלטת מועצת מקרקעי ישראל בראשות אטיאס קבעה בינואר 2012 כי 35% מהדירות שייבנו לדיור בר־השגה יוקצו למשפחות עם ילד אחד או שניים ו־45% מהדירות למשפחות עם שלושה ילדים ומעלה. רק 20% מהדירות הוקצו ליחיד מעל גיל 35 או למשפחות ללא ילדים. ותק בשנות הנישואים יכול היה לתת ניקוד מתעדף לזכאות של עד 70 נקודות מתוך 100.

 

אריאל אטיאס. לא התייחס למיצוי כושר ההשתכרות כלל אריאל אטיאס. לא התייחס למיצוי כושר ההשתכרות כלל צילום: אוראל כהן

 

קריטריון מיצוי כושר ההשתכרות לא נכלל כלל בהחלטה של מועצת מקרקעי ישראל, מה שגרם לסיעת ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן לעתור לבג"ץ, שעדיין ממתין לתשובת המדינה בנושא. לעומת הקריטריונים של אטיאס, ההצעה של לפיד כן כוללת קריטריון של מיצוי כושר ההשתכרות - אך הוא לא תנאי סף לאוכלוסייה בעלת צביון דתי, אלא רק קריטריון מתעדף.

 

הרציונל של הממשלה הנוכחית תומך בקריטריונים שהתווה טרכטנברג וש"נותנים עדיפות משמעותית לאוכלוסיות עובדות, אשר תורמות מזמנן וממרצן למדינה, אך שכרן אינו גבוה מאוד ולכן הן עדיין מתקשות לעמוד בנטל הוצאות הדיור". ועדת טרכטנברג אף המליצה למדינה להתמקד בדיור להשכרה, שכן "הטבה של בעלות היא חד־פעמית, הניתנת מטבעה לצמיתות ומגדילה את ההון של הזוכה בה באופן ניכר, ביחס להטבה בשכירות".

 

תנאי סף שונים לחרדים

 

לפי התוכנית של לפיד, אם כן, 70% מהדירות שישווקו במכרזי מחיר למשתכן ישווקו לציבור הכללי, לפי מסלול קריטריונים לזכאות שנקרא "מסלול א'". 30% מהדירות ישווקו "ביישובי המיעוטים ובתוכניות בניין עיר לאוכלוסייה בעלת צביון דתי" בהתאם למסלול ב', כך על פי ההצעה להחלטה שתידון השבוע.

 

במסלול א', תנאי הסף לזכאות הם שלושה: להיות מחוסר דירה בעל תקרת הכנסה עד העשירון השביעי (כ־18 אלף שקל ברוטו למשק בית), ולמצות כושר השתכרות בשיעור של 125% ממשרה מלאה למשק בית שבו שני מפרנסים, בשיעור של 75% עבור מפרנס יחיד או בשיעור של 50% משרה עבור חד הוריים עם ילדים קטנים. תנאי מיצוי כושר ההשתכרות מתמלא גם עבור משפחות הזכאיות להבטחת הכנסה, דמי אבטלה וקצבת נכות. באופן כללי, הזכאים לדיור בר־השגה במסלול א' הם אוכלוסייה עובדת שמשכורתה אינה גבוהה במיוחד ואין בבעלותה דירה.

 

יאיר לפיד. ותן עדיפות לחרדים עובדים יאיר לפיד. ותן עדיפות לחרדים עובדים צילום: עטא עוויסאת

 

נוסף לתנאי הסף, יקבלו ניקוד נוסף כדלקמן: עשר נקודות עבור כל ילד עד שלושה ילדים, עד 30 נקודות עבור שירות צבאי או לאומי, חמש נקודות על כל שנת נישואים עד ארבע שנים, ו־20 נקודות על נכות. מכסת הדירות שישווקו במסלול הזה תתחלק באופן הבא: רבע מהדירות יוקצו למשפחות שקיבלו 11–54 נקודות; 50% מהדירות יוקצו למי שקיבל ניקוד של 55–64 נקודות; ו־25% מהדירות יוקצו למשפחות שקיבלו 65 נקודות ויותר.

 

לעומת זאת, אוכלוסיית המיעוטים והדתיים המעוניינת בדיור בר־השגה במסלול ב' אינה נדרשת לתנאי סף של מיצוי כושר ההשתכרות. דהיינו, למעגל הזכאים נכנסות אוכלוסיות שאינן יצרניות. תנאי הסף של אוכלוסיות אלה הם שניים בלבד: להיות מחוסר דירה בעל תקרת הכנסה עד העשירון השביעי. הקריטריונים המתעדפים במסלול זה זהים לאלה של מסלול א', למעט הבדל אחד בולט - במסלול זה מיצוי כושר ההשתכרות לפי הכללים שנקבעו במסלול א' כתנאי סף מעניק 30 נקודות תעדוף. המכסות על הדירות במסלול ב' מתחלקות כך: רבע מהדירות יוקצו למי שקיבל 21–40 נקודות, 50% למי שקיבל 41־59 נקודות, ורבע מהדירות למי שקיבל 60 נקודות ויותר.

 

ההצעה של לפיד כוללת קריטריונים גם לדיור בר־השגה בשכירות. בעוד בהחלטה של מועצת מקרקעי ישראל שהוביל אטיאס מיצוי כושר ההשתכרות לא נכלל כלל, תנאי הסף של לפיד לדיור להשכרה כוללים את אותם קריטריונים שנקבעו כתנאי סף במסלול א' לעיל - מחסור בדירה, תקרת הכנסה ומיצוי כושר ההשתכרות. לפי לפיד, ניתן להשתתף בהגרלה לשכירות מוזלת מגיל 35 לרווקים ללא ילדים. נישואים, ילדים, שירות צבאי, מילואים ונכות מוסיפים משקל של חצי עד "קול" אחד בהגרלה, כך ש"זוג ששירת שירות צבאי מלא עם ילד אחד לפחות יקבל שלושה קולות - עם הסתברות גדולה פי שלושה לזכות מול רווק שלא שירת", לשון הצעת ההחלטה.

 

בינתיים אין כמעט דירות

 

חשוב להבין את היקפיו המצומצמים של הדיור בר־ההשגה, אחד הכלים המרכזיים שעליהם דובר בדרך להורדת מחירי הדירות באמצעות בנייה במסגרת מכרזי "מחיר למשתכן" שבהם זוכה היזם שמציע את המחיר הנמוך ביותר לדירה. הקרקע במכרזים אלה נמכרת לקבלנים בסבסוד עמוק, מה שמאפשר לזכאים לרכוש דירות במחירים נמוכים בכ־20% ממחירי השוק. אך בעוד השרים, חברי הכנסת וארגונים שונים מתקוטטים על הקריטריונים לדיור בר־השגה (מי יזכה להטבה בדיור), בפועל, ממדי המיזם הזה אפסיים כמעט.

 

מתחילת השנה הוחל בבניית 550 יחידות דיור בנות־השגה, מתוכן 263 בביתר עילית החרדית. בשנת 2012 החלה בבנייתן של 826 דירות בנות־השגה וב־2011 היו אלה 600 דירות בלבד, כאשר אחוז לא מבוטל מהן נבנה בערים באזורים בעלי צביון חרדי או דתי. מדובר בטיפה בים של כ־100 אלף עסקאות נדל"ן למגורים שנסגרות בישראל בכל שנה, שבינתיים לא עוזרת להרבה אנשים וגם לא משפיעה על רמות המחירים. גם מכרזים לדיור להשכרה במתכונתם הנוכחית לא הצליחו להניב מעבר לכמה מאות יחידות דיור.

 

חשוב להדגיש כי הצעת לפיד נועדה לשנות את החלטות מועצת מקרקעי ישראל להקצות קרקע של 5,000 דירות (למכירה) במסגרת מכרזי "מחיר למשתכן", שבהם הקרקע נמכרת ליזמים בהנחה של עד 50%, וכן את החלטת המועצה בדבר 5,000 יחידות דיור להשכרה במחיר מופחת ומפוקח. לפי חזון לפיד, אמורות לקום 150 אלף דירות במכרזי הדיור בר־ההשגה בשנים הקרובות.

 

יצוין כי ביום שני ידון הקבינט גם בחוק הדיור הציבורי, שלפיו יימכרו דירות לדיירי הדיור הציבורי; בהפחתת עלויות בנייה באמצעות הגמשת וייעול הרגולציה על הענף; בהטלת היטל עיכוב בנייה על קבלנים; בהקמת קרן הלוואות לפרויקטים של התחדשות עירונית; בהארכת תוקף חוק הוד"לים, ועדות הדיור הלאומיות, והחלתו גם על פרויקטים של התחדשות עירונית; וכן בנושא פינוי פולשים לקרקעות המדינה ובסבסוד הוצאות הפיתוח ביישובי מיעוטים. מרבית הצעות ההחלטה הללו כבר הגיעו לקבינט הדיור, וכעת יידונו במטרה לאשרן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x