$
חדשות נדל

ראיון כלכליסט

"לא נתאבד ונרכוש קרקעות רק כדי להפסיד בעוד שנתיים"

ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת הבנייה אשדר, תוקף את תוכנית הדיור הממשלתית שרוצה להפחית את מחירי הדיור ב־20%–30% בתוך שנתיים־שלוש. "צריכים לגרום למחירים להתייצב קודם, ואחר כך שיישחקו ב־2%–3% בשנה"

הדס שפר 17:2906.06.13

"הממשלה מעבירה לציבור מסר על כך שהיא מתכננת להפחית את מחירי הדיור ב־20%–30% בתוך שנתיים־שלוש, אבל גורמת בכך נזק לשוק. במקום להרגיע אותו, היא רק גורמת לעליות מחירים", כך מתייחס ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת הבנייה אשדר, למהפכת הפחתת מחירי הדיור שמתכננת הממשלה בשנים הקרובות.

 

 

 

לדברי פרידמן, "את המסרים שמועברים לציבור שומעים גם היזמים והקבלנים. מדברים פה על הקמה של קבינט דיור, אבל לא על המשימה המרכזית. מה המשימה? להוריד את מחירי הדירות? למוטט אותם? כשהממשלה אומרת שהיא תצליח להוריד את המחירים בצורה כל כך דרמטית, היא בעצם אומרת ליזמים ולקבלנים 'אל תקנו קרקע היום, הקרקע יקרה, המחירים יירדו'.

 

"הממשלה אמנם אומרת את זה לרוכשי הדירות, אבל גם אנחנו שומעים את זה, ואם הממשלה כל כך נחושה לעשות את זה, אז אנחנו, היזמים והקבלנים, לא נתאבד. לא נרכוש קרקעות ביוקר ובעוד שנה־שנתיים יציפו את המדינה בקרקעות ונפסיד כסף".

 

ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת אשדר. "המדיניות הקודמת רק ייקרה את הפריפריה" ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת אשדר. "המדיניות הקודמת רק ייקרה את הפריפריה" צילום: יובל חן

 

לדברי פרידמן, לא רק היזמים והקבלנים חוששים מהשינויים בשוק, אלא גם הבנקים. "אנחנו בענף עתיר מימון, גם הבנקים שומעים את מה שנאמר. אז הם לא ייתנו מימון לרכישת קרקעות כי הסיכון מאוד גבוה".

פרידמן טוען כי המשימה שצריכה הממשלה להגדיר היא זו של ייצוב המחירים וטיפול הדרגתי לאורך זמן בהורדתם. "צריכים לגרום לזה שהמחירים יתייצבו קודם ואחר כך יישחקו לאט לאט, ב־2%–3% בשנה. לגרום לכך שהקבלנים לא יינזקו, שמי שלא צריך דירה עכשיו יחכה, ושמי שחייב דירה לא יחשוב שישתלם לו לחכות כי המחירים יצנחו ב־%20–30%".

 

"הקצבת זמנים לבנייה טובה, אבל לא תספיק"

 

ביחס ליעדים שאישרה הממשלה השבוע לתכנן 80 אלף יחידות דיור עד סוף 2014 ולשווק 25 אלף יחידות דיור בשנה, אמר פרידמן כי מדובר בתוכנית טובה מבחינה הצהרתית, אך השאלה איך תתבצע. "כדי לעשות את זה בפועל לא מספיק רק להחליט", הוא אומר. "צריך לבדוק את כל הגורמים שמעורבים בענייני התכנון ולראות איך אפשר לתת להם מוטיבציה לאשר תוכניות מהר. עד שלא יעשו את זה, ההחלטה לא תעבוד".

 

פרידמן מברך גם על ההחלטה להרחיב את סמכויות ועדות הדיור הלאומיות (הוד"לים) כך שיחלשו גם על תוכניות פינוי־בינוי, אבל זו לטענתו אינה מספיקה. "מיהם בעלי התפקידים בוד"לים? אותם אנשים שיושבים בוועדות המחוזיות. אז מה זה משנה באיזו ועדה התכנון יעבור? אם לא יוסיפו כוח אדם שיטפל באישור תוכניות, לאותו פקיד שיושב בוועדה המחוזית ובוד"ל ייקח אותו זמן. צריך לתגבר את הצוות המקצועי".

 

בעניין הקרן הייעודית שאמורה לקום כדי לעודד חיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38 אומר פרידמן כי אינו מבין למי זו אמורה להעביר כספים: "עד שלא יירדו לפרטי פרטים ויעצרו את הגורמים שמעכבים תוכניות בנייה, לא יקרה כלום. לפעמים זה נובע מבעיות תקציביות גרידא, למשל משרד התחבורה שמעכב תוכנית בנייה באזור מסוים עד שלא ייבנה בו מחלף".

 

"המדיניות הקודמת רק ייקרה את הפריפריה"

 

אחד הנושאים שאליהם מתייחס פרידמן נוגע להחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה לעודד במסגרת תמ"א 35 (התוכנית המתווה את האסטרטגיה התכנונית הכוללת של המדינה) בנייה במרכז ולבטל מענקים לעידוד מעבר לפריפריה.

 

"המדינה הבינה שכשהיא מנסה למנוע מאנשים לגור במרכז באמצעות חסימה של קרקעות באזור, היא לא יוצרת ביקוש לפריפריה, אלא רק גורמת למחירים לעלות", טוען פרידמן. לדבריו, "מתן תמריץ כלכלי למעבר לפריפריה, כפי שהיה עד ההחלטה, הוא דבר חיובי, אבל הוא לא הצליח כי לא יצרו בפריפריה את התנאים כדי שאנשים ירצו לעבור לשם. ההכוונה של אנשים לעבור לפריפריה צריכה להיות רק על ידי חיזוק אמיתי של הפריפריה, בעיקר מבחינת תעסוקה. רק כשבפריפריה תהיה עבודה טובה ויהיה חינוך טוב, אנשים ירצו באמת לעבור לגור שם".

 

ארנון פרידמן (47)

תפקיד: מנכ"ל אשדר

תפקידים קודמים: סמנכ"ל עסקים ראשי באפריקה ישראל, החל את דרכו במחלקת הבינוי של חיל האוויר

מצב משפחתי: נשוי + 3

מקום מגורים: קריית אונו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x