$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

מעצמת תיירות צליינית ליד חוף שקט בכנרת

יותר מ־2,000 חדרי מלון, השקעה של יותר מ־100 מיליון שקל, אמפיתיאטרון ענק וכפר נופש מפנק - כך מתכוונת המושבה הקטנה מגדל שליד הכנרת למנף את עצמה ולהפוך לאבן שואבת עבור מאות אלפי הצליינים שמגיעים לישראל בכל שנה

המושבה מגדל, השוכנת לחופה של הכנרת, היתה במשך שנים מקום מנומנם שרק חולפים על פניו בדרך צפונה, אבל בשנים הקרובות, אם התוכנית השאפתנית שלה שהגיעה לידי "כלכליסט" תצא לפועל, היא תהפוך את עורה ותהווה מקור משיכה מרכזי לתיירים מכל העולם המגיעים לאזור כנרת בהמוניהם כדי להתרשם מהמקומות הקדושים לדת הנוצרית. תוכנית הבינוי הגרנדיוזית של פרויקט חוף מגדל כוללת בנייה עתידית של כ־2,000 חדרי מלון, לצד פיתוח אזורי נרחב ביותר. 

 

בצפון עוד חסרים כ־4,500 חדרי מלון

 

התוכנית יצאה לדרך כבר בשנות התשעים, אז ביקש משרד התיירות להיערך לגל התיירים הנוצרים שהיה עתיד לשטוף את הארץ עם פרוץ המילניום. מגדל סומנה במרקר צהוב, בעיקר רצועת החוף הלא מנוצלת שלה המתפרסת לאורך 2.2 ק"מ. השטח היה בייעוד חקלאי ובבעלות פרטית של בעלי ממון שקיוו בסתר לבם שיום אחד יוכלו לבנות וילות פרטיות לחוף הכנרת. למרות הלחץ שהפעיל בזמנו משרד התיירות, התב"ע (תוכנית בניין עיר) של מגדל נתקעה במשך כמעט 20 שנה בגלל ריבוי הבעלויות, והמושבה לא הצליחה להגיע ליעדה ולקלוט את התיירים בתחילת המילניום. עם זאת, הצורך בהגדלת הבנייה למלונאות באזור נותר כפי שהוא ואף עלה. על פי נתוני משרד התיירות קיים חוסר של כ־19 אלף בתי מלון בכל הארץ, כ־4,500 חדרים מתוכם באזור הכנרת.

 

 

בשנת 2000 פרסם משרד התיירות מכרז ובו קרא לאדריכלים לתכנן את תוכנית הבינוי לרצועת החוף. הזוכה במכרז היה האדריכל מתתיהו אבשלומוב, שקבע כי הקרקע תשמש למלונאות בלבד ולא למגורים וכי הבנייה תיעשה במרחק רב מהחוף כדי שיהיה ניתן לפתוח את חופי הרחצה לציבור הרחב. "בשנת 2000, עוד בטרם חוקק חוק החופים (החוק שקובע כי הבנייה על החוף תשמור על 300 מטר מקו המים לפחות - שש"ע), דאגנו לשמור את החופים לציבור. בנוסף, הפקענו שבעה שבילים כדי שאנשים יוכלו לחנות בחניה וללכת אל חופי הים בלי להפריע לבעלי הקרקעות הפרטיות", מסביר אבשלומוב, שגם עובד כיום עם כמה מהיזמים על הפרויקטים שלהם.

 

מגדל שעון ומסלול אופניים עוקף כנרת

 

לפי התוכניות, החוף המוזנח של מגדל עומד לשנות את פניו כליל. בכיכר הממוקמת בכניסה ליישוב מתוכנן מגדל שעון שיתנשא לגובה 16 מטר; טיילת תחבר בין חופה של מגדל לחופי קיבוץ גינוסר; בחופים הציבוריים יפוזרו שלטי מולטימדיה על ההיסטוריה של מגדל; ומסלול אופניים באורך 2 ק"מ ייסלל לאורך הטיילת הפנימית שתצא מבתי המלון ויתחבר בהמשך למסלול עוקף כנרת. ההשקעה בפיתוח מוערכת ב־110 מיליון שקל והיא תחולק בין המועצה המקומית מגדל, משרד התיירות והיזמים שפועלים במקום.

 

הדמיה של מלון קבוצת ארק ניו גייט, מאת משרד האדריכלים מתי אבשלומוב הדמיה של מלון קבוצת ארק ניו גייט, מאת משרד האדריכלים מתי אבשלומוב

 

במועצה המקומית מאמינים כי התוכנית עתידה לשמש כחמצן שיתרום להישרדותה הכלכלית של המועצה. לפני ארבע שנים הגיעה מגדל לחדלות פירעון, ומצבת החובות שלה עמדה על כ־30 מיליון שקל. מי שמונה ליו"ר הוועדה הקרואה במגדל הוא הרצל גדז', שטוען בשיחה עם "כלכליסט" כי מצבה הכלכלי של המועצה התאזן וכיום חובותיה עומדים על פחות מ־2 מיליון שקל ועתידים להגיע לאיזון מוחלט בסוף השנה. "עם פתיחתו של המלון הראשון שמתוכנן על ידי הכנסייה המקסיקנית והמרכז המסחרי של ויתניה צפויים להתווסף עוד 600 מקומות עבודה. בנוסף, שני הפרויקטים האלו בלבד יכניסו למועצה המקומית בין 800 אלף למיליון שקל בשנה, ואני מעריך שבתוך שנתיים מפתיחתם מגדל תהפוך לרשות מקומית עצמאית", אומר גדז'.

 

המלון שלא הוקם כבר מוזמן מראש ל־5 שנים

 

אז מה כוללות התוכניות לחופה של מגדל? קטע החוף הדרומי של המושבה כולל על פי התוכנית כ־450 חדרי מלון וחופי רחצה חינמיים עם שבילי גישה וחניות. חוף הרחצה המסודר ייפתח לציבור הרחב כבר בחודש אפריל הקרוב, ובתי המלון המתוכננים בסמוך לחוף כבר נמצאים בהליכי תכנון מתקדמים.

 

הפרויקט המתקדם ביותר שייך לחברת ארק ניו גייט, שמאחוריו עומדים אנשי עסקים נוצרים ממקסיקו. החברה מחזיקה גם במלון בירושלים הידוע היטב לצליינים. במהלך בניית המלון התגלו באתר הבנייה שרידים ארכיאולוגיים של בית כנסת מתקופת בית שני. פתיחת המלון מתוכננת ל־2014. לדבריו של גדז', מרגע שנחשף הגילוי הארכיאולוגי ביקשה הקבוצה להגדיל את מספר החדרים מ־110 ל־170, ורשימת ההמתנה של תיירים המבקשים להגיע התארכה וכיום המלון מוזמן מראש לחמש שנים.

 

 

האדריכל אבשלומוב שזכה במכרז האדריכל אבשלומוב שזכה במכרז

 

לצד המגרש הזה מתוכנן מלון בן 150 חדרים על קרקע שנמצאת בבעלות אנשי עסקים מטבריה ומלונדון, כאשר במגרש הסמוך לו מתכננת חברת אזורים לבנות מלון בן 100 חדרים. החברה כבר קיבלה אישור עקרוני מהוועדה המקומית כפר תבור והיא ממשיכה בהליך התכנון. בנוסף, מתוכנן במקטע הדרומי מרכז מסחרי פתוח של חברת ויתניה, העתיד להיפתח כבר בתחילת החודש הבא ולכלול חנויות אופנה ומסעדות.

 

כפר נופש מפואר של אשת סגן שר החוץ

 

הקטע המרכזי של החוף כולל על הנייר תוכניות לכ־700 חדרי מלון. בינתיים, התוכנית היחידה שמקודמת במקטע זה כוללת 240 חדרים תחת חברת דה גליליאן רזורט שבבעלות אן אילון, אשתו של סגן שר החוץ לשעבר דני אילון.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", מדובר בתוכנית גרנדיוזית הכוללת מרכז קונגרסים לאירוח כנסים רוחניים ולימודיים של עד 1,200 משתתפים, אמפיתיאטרון פתוח בסגנון רומאי שבו 1,500 מושבים עם נוף לכנרת, ספרייה וחדר מחשבים. אתר המלון יציע לאורחים חדרים בשלוש רמות: חדרי "דה־לוקס" בגודל 36 מ"ר, סוויטות בגודל 45 מ"ר, וסוויטות גן גדולות שיכללו סלון, מטבח, ג'קוזי ופטיו. נוסף על כך יציע המלון גלריית אמנות, מאפייה, חנות פרחים, חנות ספרים, חנות בגדים, חנות תכשיטים, חנות שטיחים ומרתף יינות.

 

לצדו של כפר הנופש אמור לפעול מלון נוסף, של קבוצת אייזנברג, שרכשה את וילה מלצ'ט של הברון דה־רוטשילד במקום. הקבוצה מתעתדת לבנות על השטח שנרכש בית מלון בעל סוויטות פרטיות.

 

בקטע החוף הצפוני, שעליו על פי התוכנית אמורים לקום עוד כ־350 חדרי מלון, אין כרגע יזמים שמקדמים תוכניות לבניית מלון בפועל.

 

צליינים בישראל: 845 מיליון דולר בשנה

 

על פי נתוני משרד התיירות, כשליש מכלל התיירים שמגיעים לישראל מבקרים בטבריה ולנים בסביבתה. לפי הנתונים, בשנת 2012 הגיעו ארצה קרוב למיליון צליינים, רובם ככולם הגיעו לאתרים הקדושים לדת הנוצרית בטבריה. תיירים

אלה מוציאים בממוצע, על פי משרד התיירות, כ־1,300 דולר לאדם על ביקור של תשעה ימים, או הכנסה כוללת של 845 מיליון דולר בשנה. התקופות הבוערות בתיירות הצליינית הן מחודש אוקטובר עד מאי.

 

ציילנים במי הירדן ציילנים במי הירדן צילום: אפי שריר

 

מגדל היא אחד היישובים שבהם עוברת דרך הבשורה, שהיא על פי אמונת הנוצרים הדרך שהלך בה ישו לאחר שגורש מנצרת לכפר נחום. דרך הבשורה עברה שיפוץ בעלות של כ־3 מיליון שקל שמומנו על ידי קק"ל ומשרד התיירות והיא נפתחה למבקרים מחדש ב־2011. המושבה אף מוזכרת במקורות הנוצריים כמקום שממנו הגיעה מריה מגדלנה.

כעת צפויה מגדל להפוך אטרקטיבית אף יותר, לאחר שבעת החפירות באתר המלון של ארק ניו גייט התגלה אולם בית כנסת מתקופת בית שני שגודלו כ־120 מ"ר עם רצפת פסיפס מתקופת בית שני, המתוארכת בערך משנת 50–100 לפני הספירה ובמרכזה אבן שעליה חריטה של מנורה עם שבעה קנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x