$
נדל

ציפייה לשיא במשכנתאות: יותר מ־5 מיליארד שקל בחודש מאי

גורמים במערכת הבנקאית מדווחים כי בתחילת החודש הורגשה הסתערות לקוחות שביקשו לקחת משכנתאות בריבית משתנה. הרקע לבהלה: ב־5 במאי נכנסה לתוקף הוראת בנק ישראל המגבילה לשליש את רכיב הריבית המשתנה במשכנתאות

תומר זלצר 10:5225.05.11

שוק המשכנתאות ממשיך לרתוח גם לאחר ההוראה החדשה של בנק ישראל, שמגבילה את רכיב הריבית המשתנה במשכנתאות לשליש. גורמים במערכת הבנקאית מעריכים כי חודש מאי יסתיים עם שיא חדש בהיקף המשכנתאות החדשות - 5–5.3 מיליארד שקל. מדובר בעלייה של 25%–30% לעומת היקף המשכנתאות שהעמידו הבנקים במאי 2010. שיא המשכנתאות הקודם נקבע ביוני 2010 - 4.9 מיליארד שקל.

 

אחד הגורמים המרכזיים לנתון המשכנתאות החריג הצפוי במאי הוא "התנפלות" של לקוחות חדשים על הבנקים בשבוע הראשון של מאי, במטרה להספיק לקחת משכנתאות שרכיב הריבית המשתנה בהן גבוה משליש, בטרם כניסתה לתוקף של הוראת בנק ישראל ב־5 במאי.

 

ההתנהגות הצרכנית הזו מבהירה כי ציבור לוקחי המשכנתאות לא הפנים את אזהרותיו של בנק ישראל מפני טרנד הריבית המשתנה, בדגש על ריבית הפריים. לאחר הגבלת המשכנתאות שפורסמה בסוף אפריל, הקפיד המפקח על הבנקים דודו זקן להזהיר כי "הבנקים והציבור לא הפנימו את הסיכונים בשוק המשכנתאות". החשש הגדול של בנק ישראל הוא שככל שהריבית במשק תמשיך לעלות, כך יותר ויותר לווי משכנתאות בריבית משתנה יתקשו לעמוד בהחזרים החודשיים.

 

 

ב־12 החודשים האחרונים (לא כולל מאי) העמידו הבנקים משכנתאות חדשות בהיקף חסר תקדים של כ־50 מיליארד שקל. על רקע העלייה המשמעותית במחירי הנדל"ן - זינוק של יותר מ־60% מאז תחילת 2008 - זינקה גם המשכנתה הממוצעת במשק מ־284 אלף שקל בסוף 2007 לכ־591 אלף שקל במרץ האחרון.

 

למרות האפקט ההפוך שהשיגה ההגבלה החדשה של בנק ישראל, עדיין מוקדם להניח שהיא לא תצליח לצנן בחודשים הקרובים את שוק המשכנתאות. חודש המבחן האמיתי הראשון יהיה יוני, כאשר ניסיונות הצינון של בנק ישראל יקבלו רוח גבית מהעלאת הריבית במשק ל־3.25% שלשום.

 

בשבוע הבא יפרסמו הבנקים את הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון של 2011, ואלו יכללו ניתוח מורחב על תיק המשכנתאות שלהם. ניתוח זה יוכל לתת תמונת מצב מקיפה לגבי התפתחות הסיכונים בתחום המשכנתאות, שעליה מתריע בנק ישראל בחודשים האחרונים. מניתוח הדו"ח המורחב שפרסם שלשום בנק דיסקונט למשכנתאות עולה תמונה מרגיעה יחסית - הן מבחינת כושר ההחזר של הלווים (ההחזר החודשי של כ־70% מהלווים מגיע עד 30% מהכנסתם הפנויה) והן מבחינת יחסי המינוף (גובה המשכנתה ביחס לשווי הנכס) הממוצעים, הנמצאים במגמת ירידה.

אתמול פרסם מנהל מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, אלון גלזר, סקירה מקיפה על ענף הבנקאות. גלזר צופה כי הנגיד סטנלי פישר יצליח לרסן את שוק המשכנתאות בחצי השני של 2011.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x