$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט": ה"סופר-טנקר" לבנייה של נתניהו יוצא לדרך - 16 אלף דירות בחיפה

שש הוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה תודרכו לראשונה בפרטי התוכנית הממשלתית להאצת הבנייה. בחיפה יאושרו 13 תוכניות בנייה תקועות בהליך בזק של 18 חודשים. עד לאישור החקיקה הנדרשת תיושם התוכנית בידי ועדות משנה זמניות ייעודיות, שיתכנסו מדי שבוע

דותן לוי 07:0531.03.11

תוכנית האצת הבנייה של ראש הממשלה יוצאת לדרך: בשבוע האחרון תודרכו כל שש הוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה ברחבי הארץ על פרטי תוכנית לה"ב (להאצת הבנייה) שתפעל לזמן מוגבל של 18 חודשים, או כפי שנתניהו מכנה אותה, "סופר־טנקר לביורוקרטיה". הוועדה המחוזית בחיפה היא הראשונה מבין הוועדות המחוזיות שלחבריה הוצגו היקפי יחידות הדיור התקועות בשלבי אישור שונים, שעומדות על 16 אלף יחידות דיור.

 

 

לראשונה מאז פרסום תוכנית ראש הממשלה בנימין נתניהו בתחילת החודש ואישורה בממשלה שבוע לאחר מכן, כונסו חברי הוועדות המחוזיות ושמעו כיצד צפויות להתנהל הוועדות שיקדמו את התוכנית, ובאיזה מתכונת והרכב הן יפעלו. לפי תוכנית לה"ב, עד לאישור החקיקה הדרושה לאישור ועדות הדיור הלאומיות (הוד"ל), שצפויות להוציא את התוכנית לפועל, יוקמו מיידית ועדות משנה זמניות. ועדות המשנה יפעלו במקביל לוועדות המחוזיות ויטפלו בתוכניות שהוגדרו כתקועות, ואך ורק בתוכניות שיזמו מינהל מקרקעי ישראל או משרד השיכון. בניגוד לוד"ל, שצפויה לקבל סמכויות מיוחדות להאצת הבנייה, ועדות המשנה יקבלו סמכויות מקבילות לוועדות המחוזיות.

 

אום אל פאחם אום אל פאחם צילום: ערן יופי כהן

 

גורם שנכח בדיון בוועדה המחוזית בתל אביב אמר ל"כלכליסט", כי בעת הצגת תוכנית לה"ב לנוכחים, נאמר להם כי ייתכן שיאלצו לפעול זמן רב במתכונת של ועדות המשנה הזמניות, בשל קשיי ראש הממשלה בהעברת חקיקת הוד"ל. ועדות המשנה אלה הן למעשה ועדות מחוזיות משודרגות, שיכללו חמישה נציגים בלבד לעומת 15 בוועדות המחוזיות, והם יו"ר הוועדה המחוזית, שישמש גם כיו"ר ועדת המשנה; מתכנן המחוז מטעם משרד הפנים; נציג של המינהל, משרד השיכון או משרד התחבורה; נציגים של המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות או הארגונים הירוקים; ונציג הרשויות המקומיות.

 

ועדות המשנה נדרשות להרכיב רשימה של תוכניות בנייה הכוללות כ־50 אלף יחידות דיור שתתחדש באופן שוטף, כך שבכל פעם שאחת התוכניות תצא מהרשימה בעקבות אישור, הקפאה או ביטול, תחליף אותה ברשימה תוכנית אחרת. הוועדות צפויות להתכנס מדי שבוע, בניגוד לוועדה מחוזית שמתכנסת רק אחת לחודש, ולדון רק בתוכניות שבהן 200 יחידות דיור ומעלה.

 

אטיאס לא עמד בזמנים

 

הרכב הוועדות יקבע בידי שר הפנים, שנדרש לדווח על הרכבן לראש הממשלה בתוך 21 יום מאישור תוכנית לה"ב בממשלה, דהיינו עד השבוע הראשון של אפריל. בנוסף, על משרד הפנים ומשרד האוצר הוטל להציג בתוך 14 יום מאישור התוכנית את המשאבים והתקנים הנדרשים לקידום מהיר שלה.

 

גבעת הכלניות בקריית אתא גבעת הכלניות בקריית אתא צילום: דורון גולן

 

באמצע אפריל נדרשים משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון להגיש דו"ח המפרט את מספר יחידות הדיור שישווקו, ולהסביר לפי איזה לוח זמנים. מדי חודש שר הפנים נדרש להגיש דו"ח מצב המפרט את התקדמות התכנון לגבי הפרויקטים שאותם מקדמות ועדות המשנה. במקביל, משרד הבינוי והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל יגישו מדי חודש דו"ח סטטוס המעדכן בהתקדמות שיווק הקרקעות.

 

לוח הזמנים, שהוטל על שר השיכון והבינוי אריאל אטיאס לפרסום רשימת התוכניות שסומנו כ"תוכניות להאצת הבנייה", נקבע לתקופה של עד 14 יום שנגמרו בתחילת השבוע. אך משרדו של אטיאס עמד בלוחות הזמנים רק עבור התוכנית הרלבנטית לוועדה המחוזית חיפה.

 

שכונת אפק בקריית ביאליק שכונת אפק בקריית ביאליק צילום: דורון גולן

 

הרשימה שהועברה לוועדה המחוזית חיפה כוללת 13 תוכניות נפרדות שבהן 16,090 יחידות דיור, המשתרעות ממצפה אילן בדרום ועד לקריית ים בצפון. מתוך 13 התוכניות, תשע הופקדו להתנגדויות בוועדה המחוזית, ושתי תוכניות אחרות לבניית 2,300 יחידות דיור באום אל־פחם ו־506 יחידות דיור בנשר, כבר זכו לאישורים. התוכנית הנוספת היא להקמת 1,000 יחידות דיור על קרקעות בסיס חיל הים בשכונת בת גלים בחיפה, שנמצאת רק בשלבים ראשוניים.

 

שיאנית יחידות הדיור ה"תקועות" היא העיר קריית ביאליק, שבה שתי תוכניות שכוללות 4,540 יחידות דיור: 4,200 יחידות בשכונת אפק ו־340 יחידות שנותרו להשלמת שכונת גבעת הרקפות. עוד ברשימה נמצאות קריית אתא עם 2,777 יחידות דיור וטירת הכרמל עם 2,150 יחידות דיור תקועות.

 

בניגוד לאמות המידה שנקבעו בתוכנית לה"ב, שלפיהן לא יידונו תוכניות הקטנות מ־200 יחידות דיור, נכנסו לרשימה של הוועדה המחוזית חיפה שתי תוכניות בנייה בקריית ים ובנשר, שבהן 172 יחידות ו־192 יחידות בהתאמה.

 

"הנזק רב על התועלת"

 

הצגת התוכנית בפני הוועדות המחוזיות הובילה לביקורת מחודשת של הטוענים כי אין צורך במנגנוני תכנון חדשים, ובהם בעיקר נציגי הארגונים הירוקים, החוששים שקיצור התהליכים בווד"ל יפגע בסביבה. "הממשלה משקיעה מאמצים רבים בניסיונות עיקריים לקיצור הליכי התכנון, ויוצאת חדשות לבקרים ביוזמות כמו הקמת הווד"ל, שנזקן יהיה הרבה יותר גדול מתועלתן", מסרה החברה להגנת הטבע. "הנתונים מהשטח מראים כי יש מלאי גדול של יחידות דיור 'בתנור', והפתרון הטוב ביותר מבחינה חברתית, כלכלית וסביבתית הוא לחזק את מוסדות התכנון ולשחרר את החסמים המעכבים את קידום אותן תוכניות. לנושאים מורכבים מעין אלה יש למצוא מענה אמיתי, ולא לנסות לשלוף פתרונות קסם".

 

יו"ר סיעת מרצ ח"כ אילן גילאון, שנמנה עם מבקרי תוכנית האצת הבנייה, טוען כי יש למצוא פתרון אחר למצוקת הדיור. לדבריו, פתרון זה צריך להתבסס על בנייה ציבורית לאוכלוסיות חלשות, דיור בר־השגה למשפחות צעירות ובניית דירות להשכרה לזוגות ולצעירים. "לפי המינהל, אפשר להשקיע כסף להסרת חסמים ספציפיים ולאפשר בנייה של 160 אלף יחידות דיור חדשות, ואפשר גם להשלים ולהגדיל תקנים לוועדות התכנון הקיימות כדי לאפשר להן לעבוד מהר יותר", אמר גילאון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x