$
נדל

סיכוי חדש לתמ"א 38

ההקלות בתיקון לחוק המקרקעין, שהתקבלו בכנסת בקריאה ראשונה, יאפשרו לדיירי בניין המעוניינים לחזקו נגד רעידות אדמה לעשות זאת למרות התנגדות דיירים אחרים

דולפין מינצר-כרמון 14:2825.07.10

בשבוע שעבר התקבלה בכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק להקלת התנאים לאישור תוכנית חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה. מדובר בתיקון לחוק המקרקעין שנכנס לתוקף לפני כשנתיים, ומטרתו היתה להקל ביצוע פרויקטים לחיזוק בניינים מפני רעידות אדמה באמצעות מתן זכות לרוב הדיירים בבית המשותף

לאכוף את רצונם לביצוע הפרויקט על המיעוט.

 

עם כניסתו לתוקף של חוק חיזוק הבתים המשותפים ב־2008 נראה היה כי ערכו המעשי דל, ונוכח ההגבלות שהוכנסו בו לא יספק את הכלים הדרושים להתמודד עם אחד המכשולים העיקריים ליישומם של פרויקטים מכוח תמ"א 38 — הצורך בהסכמת כל בעלי הדירות לפרויקט. הצעת החוק מהשבוע שעבר תקל במידה משמעותית על ביצועם של פרויקטים אלה.

 

בניגוד לחוק המקורי, ניתן יהיה כעת לקבל את אישור המפקח על המקרקעין לתוכנית בנייה הכוללת עבודות לחיזוק הבניין גם לפני שניתן היתר בנייה. הוצאת ההיתר כרוכה בהשקעת משאבי זמן וממון רבים, ואין פלא שמרבית היזמים נמנעו מלהיכנס להשקעות הכבדות הנדרשות לכך במצב של חוסר ודאות בנוגע לעתיד הפרויקט.

 

תיקון חשוב נוסף שהוכלל בהצעת החוק הוא הפחתת הרוב הדרוש לביצוע פרויקט של חיזוק הבניין לרוב רגיל של בעלי הדירות - 51%. כאשר מדובר בתוספת יחידות דיור יש צורך גם באישור המפקח.

 

על פי החוק הקיים, ההפחתה בדרישת הרוב מתייחסת אך ורק להיתר בנייה מכוח תמ"א 38, ואילו לגבי כל תוספת בנייה אחרת נותר הצורך בהסכמה של 100% מבעלי הדירות. מאחר שבדרך כלל במסגרת הפרויקט מכוח התמ"א מבקשים הן היזמים והן בעלי הדירות למקסם את הרווחיות של המיזם על ידי ניצול של כל זכויות הבנייה מכל מין וסוג שהוא, לרבות מכוח תוכניות מקומיות, הרי הצורך בהסכמת כל בעלי הדירות לפרויקט נותר על כנו.

 

לעומת זאת, בהצעת החוק החדשה הריכוך של דרישת הרוב מתייחס לכל ביצוע של עבודות בנייה הכוללות עבודות על פי תוכנית חיזוק. במילים אחרות, כאשר מבוצעת עבודת חיזוק של הבניין מכוח התמ"א, די ברוב רגיל גם לצורך ניצול זכויות בנייה מכל מקור אחר.

 

נראה כי משתתקבל הצעת החוק ניתן יהיה לקדם ביתר קלות פרויקטים מכוח תמ"א 38 על בסיס הסכמה של רוב רגיל של בעלי הדירות. השמירה על זכויות המיעוט מוגבלת לאפשרות המוקנית להם לפנות אל המפקח על המקרקעין כאשר הם רואים עצמם נפגעים מהתוכנית.

 

הכותבת היא שותפה במשרד מינצר־כרמון רובננקו, המייצג בעסקאות מכוח תמ"א 38

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x