$
נדל

היסודות הרעועים של משפצי הדירות

בעקבות המיתון, גדל מספר המשפחות שמעדיפות לשפץ את הדירה במקום לרכוש אחרת. בבנקים למשכנתאות זיהו את המגמה שעולה מסקר חדש של בנק דיסקונט לפיו רוב המשפצים טועים בתכנון הפיננסי של הפרויקט. הבנקים רוכבים על הגל

דותן לוי 08:5511.05.09

"שיפוצים היא סוג של השקעה לטווח ארוך ואילו המשפצים ממנים את הרכישות שלהם ממקורות לטווח הקצר, כגון חסכונות", כך אומרת אתי לנגרמן, מנכ"לית בנק דיסקונט למשכנתאות, בעקבות סקר חדש שגילה כי מרבית משפצי הדירות כלל אינם נעזרים בהלוואה מהבנק, אפילו אם הם חורגים בתקציב.

 

בחודשים האחרונים ירדו התחלות הבנייה בישראל בקצב חד. לפי הערכות, עד סוף שנת 2009 הן עתידות לצנוח ב־7%. בבנקים למשכנתאות זיהו את המגמה וכבר סימנו את משפצי הדירות, שוק המגלגל 12 מיליארד שקל בשנה, כיעד חדש.

 

סקר חדש שנערך על ידי קבוצת בנק דיסקונט למשכנתאות לקראת כנס בתים ומבטים שייפתח מחר ויוקדש למשפצים, העלה כי 64% מהמשפצים לא ידעו כי הם יכולים לקחת הלוואה בריבית מוזלת. עוד נתון מעניין מצביע על כך שרק 19% מהמשפצים מימנו את השיפוץ באמצעות הלוואה מהבנק, 1% מימן את השיפוץ בעזרת הלוואה מחברת כרטיסי האשראי, 11% לקחו הלוואות מחברים ומשפחה ואילו כ־63% שברו תוכניות חיסכון.

 

אתי לנגרמן אתי לנגרמן צילום: אוראל כהן

עוד עולה כי 45% חרגו מהתקציב בסכום של עד 5,000 שקל, 28% חרגו בסכומים של 10,000–5,000 שקל ואילו 12% חרגו בסכום של יותר מ־20 אלף שקל. רק 17% מהחורגים פנו אל הבנקים. 47% שברו תוכניות חיסכון ו־26% פנו לבקש הלוואות מחברים או מקרובי משפחה.

 

לא רוצים אדריכל

 

"זיהינו כשל שוק", מודה לנגרמן, "הסקר הוכיח לנו עד כמה הציבור לא מודע לאפשרות לקבל מימון לזמן ארוך. אנשים לא מבינים שהמשמעות של שבירת תוכנית חיסכון היא אובדן נזילות של משק הבית. אלה כספים שמיועדים לבעיה אמיתית כמו פיטורים".

 

קובי לנגליב, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי, הופתע פחות מהנתונים. "הנתונים מראים כי 75% מהמשפחות המשפצות לא לוקחות אדריכל או מעצב שיעזור להם באומדן עלות השיפוץ", הוא אומר, "אמנם בשיפוצים של 100 אלף שקל ויותר רוב המשפצים כן לוקחים מעצב, אבל מדובר רק ב־4% מכלל המשפצים. אנשים שאינם מנוסים בשיפוצים לוקחים על עצמם את ניהול הפרויקט, ולדעתי אין להם את מי להאשים מלבד עצמם".

 

הלוואות מיוחדות

 

לדברי לנגליב, שוק השיפוצים בולט יותר בתקופות מיתון. "לפני שנה, 60% מבעלי הדירות העדיפו לעבור דירה ולא לשפץ, ואילו כיום שיעורם צנח ל־50%". הוא אומר. לדבריו, נתוני

השיפוצים עדיין מצביעים על כך שמשפחה משפצת את הבית שלה אחת לחמש שנים, וכי כ־10% מכלל בתי האב באזורי הביקוש ישפצו את ביתם בשנה הקרובה. "הבנקים למשכנתאות וחברות האשראי הבינו כי בעקבות הירידה בלווים הפוטנציאליים הם חייבים לייצר מקורות אלטרנטיביים", הוא מוסיף.

לנגרמן מספרת כי ההלוואות לשיפוצים נכנסות להגדרה של "הלוואות לכל מטרה" - שוק שמגלגל כ־3.5 מיליארד שקל בשנה. "לפי נתוני הסקר, שוק השיפוצים הוא כ־5% מכלל ההלוואות. מדובר בפוטנציאל של כמה מאות מיליוני שקלים לשנה".

 

לדבריה, התקבלה החלטה לבנות הלוואות מיוחדות למשפצים עם החזר חודשי נמוך שפרוס לטווח ארוך של כ־20 שנה. הריבית בהלוואות אמנם יקרה יותר מהריבית למשכנתאות ונעה סביב פריים +0.9% לעומת פריים מינוס 0.6% במשכנתאות הרגילות, אך עדיין מדובר בריבית נמוכה. במקרים מסוימים, אם השיפוץ משביח את ערך הנכס, אפשר לקבל עליו משכנתה רגילה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x