$
חדשות נדל

שוק הנדל"ן: שר האוצר עצר את הקטר

פעם כינו את הנדל"ן "הקטר של המשק", אבל יוזמת השר לפיד למע"מ 0% הושיבה את הענף כולו על הגדר. יש חשש שמאחורי הגדר מסתתר מיתון שאיש אינו רוצה בו

דרור תורן 09:1716.06.14

בשנות השבעים החלו פרנסי המשק לכנות את שוק הנדל"ן "הקטר הכלכלי של המשק הישראלי". השפעתו של ענף הנדל"ן על המדינה המתפתחת היתה ועודנה עצומה. בניית תשתיות, כבישים, פרויקטים לאומיים ומשרדים, ובעיקר בנייה למגורים - כל אלו מספקים עבודה ופרנסה לרבבות אנשי מקצוע, ואף מייצרים הכנסות ורווחים למדינה.

 

דירה אחת שנבנית בארץ מספקת פרנסה לעסקים רבים, גדולים וקטנים. מעבר לכך, למרבה הצער, זה עניין שעובד לכיוון ההפוך. כלומר, האטה בענף פוגעת ברבים אחרים. התוכנית לקביעת מע"מ 0% תקעה את קידומן של עסקאות למכירת קרקעות, ובחודשים האחרונים נדיר לראות חתימה של עסקאות חדשות. היזמים אינם יודעים למה לצפות ואיך ישפיע עליהם החוק, ולכן הם מעדיפים "לשבת על הגדר", ממש כפי שעושים רוכשי הדירות. אי־הוודאות הזו פגעה בתנועת הקטר של המשק, וכשהקטר נפגע, נפגע איתו הפועל מירוחם.

 

מיהם אותם עסקים?

 

כשיזם אינו יוזם פרויקט חדש ולא רוכש את הקרקע, האדריכל לא מתכנן, וקבלן הביצוע לא נשכר לעבודה. בתכנון בניין מגורים יש מעורבים רבים: קבלן חשמל, קבלן אינסטלציה, קבלן פיתוח, קונסטרוקטור, מנהלי פרויקט ויועצים רבים, כמו יועצי מיזוג אוויר, עורכי דין, שמאים ורואי חשבון; ספקים של ברזל, בטון, כלים סניטריים וקרמיקה, ובסוף השרשור גם הפועל בירוחם במפעל של נגב, שגם לו בסופו של דבר לא תהיה עבודה.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: אלכס קולומויסקי

 

נניח שדירה עולה 1.5 מיליון שקל. 3% מסכום זה מוקצים להוצאות שיווק: פרסום, יחסי ציבור ושילוט. במילים אחרות, כ־45 אלף שקל אמורים להגיע לידיהם של אנשי השיווק והם לא יזכו לקבל אותם. הוצאה נוספת היא עלות תכנון הדירה, כ־30 אלף שקל, כסף שלא יגיע לאדריכל הפרויקט, למעצב הפנים, ליועצי החשמל, האינסטלציה, מיזוג האוויר והאיטום, לקונסטרוקטור וכיוצא בזה. משמעות המצב היא שבפרויקט שכולל מאה יחידות דיור היו אמורים להגיע לידיהם של בעלי מקצוע ועסקים קטנים כ־3 מיליון שקל - ואלה לא יגיעו אליהם בגלל אותה ישיבה על הגדר, וחבל.

 

בנוסף, קבלני הביצוע גובים מיזמי הפרויקטים כ־500 אלף שקל לפני מע"מ על כל דירה שהם בונים. גם קבלני הביצוע ייפגעו ישירות מכל פרויקט שאינו נבנה או מתעכב מאוד. אם ניקח את כל אלו ונכפיל בכמות הפרויקטים שלא ייבנו בזמן הקרוב, נבין שהפגיעה בבעלי העסקים הקטנים היא חמורה.

 

השר יאיר לפיד חייב להבין שהוא שר האוצר, לא השר להורדת מחירי הדיור. תפקידו הוא לדאוג שהכלכלה תמשיך לצמוח בדיוק כפי שהיתה כשהוא קיבל את מפתחות המשרד לידיו. על כך אין ויכוח. כשנכנס השר לפיד למשרד, הכלכלה בארץ היתה חזקה. לא בכדי אחוזי האבטלה אצלנו הם מהנמוכים בעולם המערבי, ושיעור הצמיחה של המשק עומד על כ־3%.

 

אולי כ־7% מהאוכלוסייה ייהנו מהטבת המע"מ שלפיד מתכנן, אבל האם הגיוני ש־93% האחרים יסבלו מהטבה זו? הרי אם כתוצאה מתוכנית זו יעלה שיעור האבטלה ל־10%, הראשונים להיפגע מכך יהיו בני מעמד הביניים. אז נחמד שהם יקבלו פטור ממע"מ, אבל אסון גדול יתרחש אם המשכורת שלהם לא תיכנס לחשבון הבנק שלהם בסוף החודש. כרגע המשק הישראל חי על האדים של הכלכלה הקודמת, אבל מתישהו גם הם יעלמו, וכשמיתון מתחיל, קשה לעצור אותו. כשהאבטלה גואה, אמנם לא קונים דירות, אבל עוד לפני כן נמנעים גם מרכישה של חולצה בקניון, מסלקים את המחשבה להחליף את המכונית המשפחתית, לא אוכלים במסעדות ובסופו של דבר נוצר מיתון שממנו כל אחד מאיתנו, לא משנה באיזה מעמד, צריך לחשוש.

 

לתשומת לבך, שר האוצר.

 

הכותב הוא משנה למנכ"ל אמריקה ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x