$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מה עושה עמותה ללא פעילות עם עשרות מיליוני שקלים? מחלקת משכורות

עמותת דעת, שמפעילה רשת חינוך דתי, הפסיקה את רוב פעילותה עוד ב־2012. דו"חות ביקורת ומסמכים פנימיים שהגיעו לידי כלכליסט מגלים שלמרות זאת, העמותה ממשיכה לשלם משכורות ורכשה ציוד לתלמידים שכלל לא קיימים. דעת: "הליקויים נחשפו בביקורת פנימית והעמותה יזמה את הטיפול בהם"

ספי קרופסקי 09:5009.05.17

דו"חות ביקורת פיננסית ומסמכים פנימיים שהגיעו לידי "כלכליסט", מצביעים על כך ש"דעת" ("תורה ומלאכה") — עמותה פרטית שמפעילה רשת חינוך מקצועית־דתית והכשרות מקצועיות לנוער ולמבוגרים — כבר כמה שנים כמעט שאינה עוסקת בפעילות שלשמה נוסדה. משרד רו"ח שמונה מטעם רשם העמותות לבחון את פעילותה הפיננסית, המליץ לפרק אותה. זאת, כיוון שלדבריו, אין בה כמעט פעילות.

 

למרות הדו"חות הקשים, בכירי העמותה, ובהם המנכ"ל הנוכחי שכיהן בעבר כמזכ"ל בני עקיבא דני הירשברג והשר לשעבר זבולון אורלב (שהפסיד לנפתלי בנט בפריימריז ליו"ר הבית היהודי-המפד"ל בסיום דרכו הפוליטית), ממשיכים ליהנות ממשכורות גבוהות ומהטבות הגלומות בתפקיד, כמו רכב נלווה ומכשור טכנולוגי.

 

מהדו"חות עולה כי בעמותה הונהגה תרבות ניהול שהתאפיינה בקצב תחלופה מהיר של מנהלים ובזבוז של עשרות מיליוני שקלים מקופתה במטרה להחיות את הפעילות, אך ללא הצלחה. בתחילת השנה אף בוטל אישור המינהל התקין של העמותה על ידי רשם העמותות, הגורם המפקח מטעם המדינה על העמותות הרשומות. משמעות אובדן האישור היא שהעמותה לא תוכל לזכות במכרזים או בתמיכות של משרד החינוך עד להודעה חדשה. 

 

מימין מנכ"ל עמותת דעת דני הירשברג ויו"ר העמותה זבולון אורלב מימין מנכ"ל עמותת דעת דני הירשברג ויו"ר העמותה זבולון אורלב צילום: אוראל כהן

 

אף שלפי הדו"חות העמותה כמעט ואינה מקיימת כל פעילות ממשית, בתקציב שאושר ל־2017 הוקצאו יותר מ־2 מיליון שקל למשכורות, כשהגבוהה ביותר בהן עומדת על 35 אלף שקל בחודש למנכ"ל הירשברג. גם כעת ראשי העמותה מנסים להמשיך את פעילותה, בין השאר באמצעות רכישת כפר הנוער חסידים ב־6 מיליון שקל בשנה שעברה. זאת, למרות שכפר הנוער נמצא בגירעון של כ־13 מיליון שקל וכלל לא ברור אם יניב רווחים.

 

השורה התחתונה של הדו"ח הפיננסי, שהוכן על ידי משרד רואי החשבון קדמי־אלחנתי, היא שבין השנים 2012–2016 "העמותה הוציאה כ־20 מיליון שקל בלי לבצע פעילות ממשית לקידום מטרותיה, ועוד כ־7 מיליון שקל על שיפוץ מבנה במתחם העמותה בתל אביב, מבלי שהתחילו לבצע בו פעילות ממשית ומבלי שקיים מועד צפוי לפתיחת בית ספר במתחם".

 

עיקר הכסף יצא על בדיקת היתכנות של פרויקטים, תשלומים לכ־10 יועצים, אחזקת רכבים ופרסום. למרות ההוצאות הגבוהות, העמותה מחזיקה רזרבות של עשרות מיליוני שקלים. נכון לשנת 2014, הסכום שבקופת העמותה עמד על כ־87 מיליון שקל. סביר להניח שמאז הסכום ירד משמעותית.

 

ניתנה לעמותה עוד הזדמנות

 

העמותה היתה מפעל חייו של הרב משה גרדין. הוא הקים אותה לפני יותר מ־50 שנה והיא הפעילה בית ספר לנוער במצוקה בתל אביב ומסגרות לבני נוער בני הציונות הדתית וכן למבוגרים ברחבי הארץ. בשיא פעילותו למדו בבית הספר, שנמצא ברחוב בן אביגדור בתל אביב, כ־1,000 תלמידים. עם השנים הרמה בו הידרדרה ובמשרד החינוך החליטו לסגור אותו סופית ב־2012. עד שנה זו נהנתה העמותה במשך כמה שנים מכספי תמיכה בשיעור של כ־100 אלף שקל בשנה מהמשרד.

 

 

במקביל לסגירתו של בית הספר בתל אביב, חלה הרב גרדין וב־2013 נפטר. מ־2012 "לא היתה לעמותה כל פעילות חינוכית, וכתוצאה מעובדה זו לא נמצא בידי ההנהלה החדשה של העמותה כל מסגרת תקציבית לשנה זו", לפי הדו"ח. מאז מותו של גרדין הספיקו לכהן בעמותה שלושה מנכ"לים: רון ליכטנפלד ממרץ 2014 ועד מרץ 2016, משה אופנהיימר מאפריל 2016 ועד אוגוסט 2016 ודני הירשברג מספטמבר 2016. באחרונה התפטר גם יו"ר העמותה נתי פריד שמכהן כמנכ"ל חברת הנדל"ן קבוצת חג'ג' ואותו החליף השר לשעבר אורלב, ששימש עד אז כיועץ.

 

הגורמים המלווים את העמותה מטעם רשם העמותות התריעו כמה פעמים כי עליה להתחיל בפעילות ממשית. בסוף 2015 הם כתבו כי "אנו עדיין סוברים שהעמותה לא פעלה לקידום מטרותיה ולא קיימה פעילות משמעותית לקידום מטרותיה, ומנגד השקיעה מיליוני שקלים בהקמת מערך של כ־10 יועצים ובעלי תפקידים רבים".

 

למרות זאת, רשם העמותות החליט לאפשר לעמותה עוד הזדמנות ובתחילת 2016 ניסח תוכנית חדשה לתיקון הליקויים. אלא שביקורת נוספת שנערכה לעמותה בהמשך השנה העלתה כי גם לאחר מכן לא נעשתה פעילות לקידום מטרותיה. יש לציין כי אכן הוחלה תכנית הבראה שבמסגרתה פוטר מנכ"ל וכמחצית העובדים.

 

מהדו"ח שהוזמן על ידי רשם העמותות עולה כי רק בין החודשים ינואר ויוני 2016 הוציאה העמותה כ־5 מיליון שקל על מה שהוגדר על ידי אנשיה כ"הוצאות מנגנון" והוסבר כבדיקה של היתכנות פרויקטים. בפועל, פעילות העמותה בחודשים האלו כללה רק קורס אחד או שניים עם מספר משתתפים זעום, והכנסותיה לתקופה זו הסתכמו ב־27 אלף שקל מתלמידים ועוד כ־345 אלף שקל מהשכרת מתחם העמותה בתל אביב לקיום כנסים וימי עיון. במילים אחרות, עמותה הפכה למעין סוכנות נדל"ן.

 

בדו"חות שנכתבו על העמותה ניתן למצוא דוגמאות נוספות של התנהלות מעוררת סימני שאלה. לפי הדו"ח, בספטמבר 2012 רכשה העמותה 40 מחשבים ניידים ו־40 מילונים ממוחשבים בעלות של 75 אלף שקל. בעמותה הסבירו שהמחשבים יועדו לתלמידי בית הספר, אלא שבית הספר נסגר כמה חודשים לפני כן, במרץ 2012. "רכישה זו מעלה חשש לחלוקת רווחים אסורה, בניגוד להוראות חוק העמותות", נכתב בדו"ח.

 

כמו כן, סקירת חוזה ההעסקה של המנכ"ל ליכטנפלד מ־2014 העלתה כי נקבעו לו תנאים יחסית חריגים שכללו 30 ימי חופשה שנתיים, רכב, החזר מלא של הוצאות אישיות ומשכורת כחצי שנה לאחר שסיים את תפקידו בתום שנתיים בעמותה.

 

לשנות את מאזן הדו"חות

 

בעמותה ככל הנראה היו מודעים בשנים האחרונות לכך שהיא נמצאת בסכנת סגירה. פרוטוקול הדיון של הוועד המנהל, שנערך לקראת סוף 2016, מצטט את המנכ"ל הירשברג אומר כי "העמותה הזו חייבת להתחיל לפעול, העובדים פה חייבים שיהיה להם מה לעשות, ואני אומר את זה גם על עצמי". חבר הוועד רמי הופנברג אמר במהלך הדיון: "באמת, בואו נשים דברים על השולחן, במשך השנים האחרונות העמותה קצת הסתובבה סביב הזנב ולא הצליחה להעביר כל מיני תוכניות".

 

כשעלתה לדיון רכישת כפר הנוער, עלה חשש בקרב חברי הוועד המנהל. אחד מהם, שלמה בראון, הזכיר בפני המנכ"ל הירשברג כי "על השולחן מונח דיון רציני על כפר הנוער שמעורבים בו מיליוני שקלים". המנכ"ל ציין בתגובה כי הכפרים "לא צריכים אישור ניהול תקין". בראון ענה: "אבל אם רשם העמותות יבוא אחר כך ויגיד — 'בדקה ה־90 הלכתם ועשיתם פה תרגיל להעביר כספים לגוף אחר'?".

 

אפשרות נוספת שעלתה בישיבה על ידי רבין היתה לשנות את מה שנכתב בדו"חות הפנימיים של העמותה. "...ואולי אני גם אדבר עם קובי (יעקב גינזבורג, רו"ח נוסף של העמותה — ס"ק) ואולי נתקן את מאזן 2016".

 

מ"דעת" נמסר בתגובה: "עמותת 'דעת' הינה עמותה ותיקה אשר פועלת בתחום של חינוך מקצועי. לאור החלטת הממשלה על סגירת תחום פעילות זה עברה העמותה בשנים האחרונות התמודדות עם סגירת תחום החינוך המקצועי, זאת בד בבד עם מחלתו הטראגית ופטירתו של מי שהיה מנכ"ל העמותה עשרות שנים. בנסיבות אלו החל הוועד המנהל בפעילות לבחינת חלופות שונות בתחום מטרות העמותה. בתקופה זאת פעלה העמותה במספר מיזמים בעצימות נמוכה ואת עיקר השקעתה הקצתה לגיבוש וחיפוש פרויקטים ופעילויות בתחום מטרותיה בהם בין השאר שיפוץ מבנה של אלפי מ"ר המיועד למימוש מטרות העמותה.

 

"השקעות אלו הניבו פירות וכיום העמותה פועלת במספר תחומים ובהם: ניהול בתי ספר במועצה אזורית שדות נגב, מו"מ מתקדם למספר בתי ספר נוספים, המרכז לחדשנות פדגוגית 'לדעת' הפועל בשיתוף עם החמ"ד (מינהל החינוך הממלכתי דתי במשרד החינוך), הפעלת כפר הנוער הדתי 'כפר חסידים', כניסה לתחום כפרי הנוער ועוד. נציין כי הנעת תהליכים בכל ארגון בכלל ובתחום החינוך בפרט, הוא הליך מורכב וממושך הדורש השקעה ואין בו קיצורי דרך. הליקויים עליהם מצביע הדו"ח שהוגש לרשם העמותות, הם ליקויים שנחשפו ע"י ביקורת פנימית של הנהלת העמותה ולא על ידי הגורם המלווה מטעם רשם העמותות והיא זו שיזמה את השינויים והטיפול בהם ובהם בין היתר החלפת המנכ"ל הקודם. העובדות המוצגות בשאלותיך מוכרות הן מדיווחי הנהלת העמותה והן מטיוטת דוח רשם העמותות. אנו בקשר רציף עם רשם העמותות הצגנו בפניו את עמדתנו ביחס למכלול ההערות ואין לנו ספק שההסברים יניחו את דעתו. המלעיזים על העמותה הם אלו שהביאו את העמותה למצב עליה היא מבוקרת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x