$
בארץ

החרדים חוששים שההטבות של כחלון לא יגיעו אליהם

הטבות המס לא רלבנטיות למגזר החרדי בגלל שיעורי תעסוקה ושכר נמוכים, הצהרונים ברשויות כבר מסובסדים וסמארטפונים הם בקושי קונים. כעת מספק גם בג"ץ השבת בתל אביב אמצעי סחיטה: "בלי חוק השבת לא תהיה תוכנית נטו משפחה"

אדריאן פילוט 07:0023.04.17

יהדות התורה מתבררת כמוקד ההתנגדות העיקרי לתוכנית נטו משפחה של שר האוצר משה כחלון, מסיבה פשוטה: הציבור החרדי כמעט שלא ייהנה מההטבות הכלולות בה. כשבוחנים את פרטי התוכנית לעומק, מבינים שמעט מאוד מ־4 מיליארד השקלים שכחלון מייעד לתוספת נקודות זיכוי במס הכנסה, סבסוד צהרונים, מענקי עבודה והפחתת מכסים צפויים להגיע לחרדים.

הסעיף העיקרי, שיעלה 1.7 מיליארד שקל באובדן הכנסות למדינה ומשקלו כ־43% מתקציב התוכנית, הוא הגדלת נקודות הזיכוי במס הכנסה להורים עובדים. שילוב של כמה עובדות מוביל לכך שהציבור החרדי בקושי ייהנה מכך: רוב התוספת ניתנת לגברים עובדים, ובציבור החרדי מדובר רק ב־52% לעומת 82% באוכלוסייה הכללית, ובנוסף ההכנסה הממוצעת מעבודה במגזר החרדי עומדת על כ־6,600 שקל בחודש. המשמעות היא שרק מחצית מהגברים עובדים, ורבים מהם לא מגיעים לסף המס ולכן ההטבה לא תשפיע עליהם. הנשים החרדיות אמנם עובדות בשיעור דומה לזה של האוכלוסייה הכללית - 72% - אך כשמביאים בחשבון את זה ש־82% מהנשים המועסקות במשק לא מגיעות לסף המס, אפשר להבין שגם רוב הנשים החרדיות לא יזכו ליהנות מההטבה. הסעיף הבא, סבסוד צהרונים, שיעלה כ־900 מיליון שקל ומשקלו 23% מתקציב התוכנית, אינו רלבנטי כלל לציבור החרדי. זאת משום שהכסף מיועד לרשויות מקומיות בדירוג סוציואקונומי 4-10, מאחר שהצהרונים ברשויות שבדירוג 1-3 מסובסדים כבר. בין הרשויות שמדורגות 1-3: בני ברק, מודיעין עילית, ביתר עילית, אלעד, בית שמש ויתר הרשויות החרדיות. 

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: מוטי קמחי

 

הסעיף השלישי, השוואת מענק עבודה (שנקרא גם מס הכנסה שלילי), יעלה כ־750 מיליון שקל ומשקלו 19% מתקציב התוכנית. משמעות הסעיף הזה היא הגדלת המענק לזוגות עובדים בשכר נמוך, אך בחברה החרדית גברים עובדים כערוץ תמסורת להטבות משאיר מחצית מהאוכלוסייה בחוץ.

 

הסעיף האחרון, הפחתת מכסים על טלפונים ניידים, ביגוד לתינוקות ונעליים, יעלה 650 מיליון שקל ומשקלו 15% מתקציב התוכנית. חרדים, כמו יתר האוכלוסייה, משתמשים במוצרים האלה, אך לפי סקר של איגוד האינטרנט הישראלי מינואר האחרון, רק ל־22% מהם יש סמארטפון, לעומת 94% מהחילונים. לגבי בגדי תינוקות ונעליים - מנייר עמדה שהוצג בכנס השנתי של המכון החרדי לחקר מדיניות עולה שההוצאה לצריכה פרטית בקרב חרדים נמוכה ב־15% מזו שביתר האוכלוסייה. לפי המסמך, גם המחירים בחנויות המיועדות למגזר החרדי נמוכים יותר וכן נפוצה מאוד העברת ציוד בין משפחות. כך שגם כאן רוב ההטבה תגיע לציבור שאינו חרדי.

 

כמה שעות אחרי שהוצגה תוכנית נטו משפחה לציבור כבר פנה שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה לראש הממשלה בנימין נתניהו ואיים כי בלי אישור מיידי של תוכניתו להרחבת הביטוח הסיעודי - המפלגה תפרוש מהקואליציה. מעבר לאינטרס הפוליטי, גם הניתוח הכלכלי של ליצמן נכון: סלע המחלוקת של התוכנית שלו היא מקור המימון - העלאה של 0.5% במס הבריאות, ועל כך הוא לא מוכן להתפשר. מי שמשלם מס בריאות הוא רק מי שעובד, ולכן כחלון ופקידיו מסרבים בתוקף לקדם את התוכנית של ליצמן במקביל למשפחה נטו. הרעיון של העלאת מסים למשפחות עובדות הרי נוגד את העיקרון של התוכנית.

 

באוצר גם מסבירים שהמגזרים העובדים נוהגים לרכוש ביטוח סיעודי בשוק הפרטי ולכן אין להם צורך דחוף בביטוח סיעודי ממלכתי, כך שבעוד שהתוכנית של ליצמן תיטיב עם כולם - מי שישלמו עליה יהיו בעיקר יהודים לא חרדים.

 

לכל סבך האינטרסים הזה נזרקה בשבוע שעבר גם פסיקת בג"ץ בעניין פתיחת המרכולים בשבת בתל אביב, ונתנה למפלגות החרדיות אפשרות נוספת ללחוץ על נתניהו ועל כחלון. "אם לא יהיה חוק שבת, לא יהיה תאגיד חדשות ולא יהיה משפחה נטו", מבהיר בכיר באגודת ישראל, אחת הסיעות שמרכיבות את יהדות התורה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x