$
בארץ

בנק ישראל: הגידול בשיעור התעסוקה במשק הושפע ישירות מהעלאת גיל הפרישה לפנסיה

מחקר שנערך בבנק מצא כי ההחלטה על העלאת גיל הפרישה לפנסיה לגברים ונשים ב-2003 "תרמה תרומה לא זניחה" לצמיחת המשק בעשור האחרון

מיקי פלד 14:2928.02.17

חלק ניכר מהגידול בשיעור התעסוקה במשק הוא תוצאה של העלאת גיל הפרישה לגברים ונשים ב-2003, כך עולה ממחקר חדש של בנק ישראל. על פי המחקר, שנערך על ידי אביעד שוורץ מחטיבת המחקר של הבנק, העלאת גיל הפרישה העלתה את שיעור ההשתתפות של בני 25-64 באחוז ולכן גם ניתן להניח שתרמה "תרומה לא זניחה", כדברי שוורץ, לצמיחת המשק בעשור האחרון. הבנק, יצויין, הוא תומך ותיק בהעלאת גיל הפרישה לנשים ל-64.

 

שוורץ מצא כי שיעור ההשתתפות בשוק העבודה (סך כל העובדים והמובטלים ביחס לאוכלוסיה בגיל העבודה) עלה בין השנים 2003 ל-2011 ב-2.9%, לעומת 1.6% בלבד בשמונה השנים שלפני כן. לפי המחקר, הסיבה העיקרית לשינוי היא היפוך מגמה בשיעור ההשתתפות של גברים שירד עד 2005, בדומה לרוב מדינות המערב, עד שהגיע לכ-83% מהגברים בגיל העבודה. מאותה שנה הוא החל לעלות עד לכ-85% ב-2011 - השנה האחרונה שהמחקר מתייחס אליה - והמחקר מוצא כי הסיבה העיקרית היא עלייה בהשתתפות של עובדים מבוגרים (מכ-70% בקרב גילאי 60-64 לכ-80% ב-2011). בנוסף, לאורך השנים שיעור ההשתתפות של נשים בכל גיל עולה עם שנת הלידה, כלומר נשים משנתונים מאוחרים משתתפות יותר, אולם עלייה זו מצטמצמת בחלוף השנים וכיום אין פער גדול בין קבוצות הגיל.

 

לשכת התעסוקה לשכת התעסוקה צילום: אוראל כהן

 

המחקר לא מבצע ניתוח כמותי של השפעת העלאת גיל הפרישה על הצמיחה במשק, אך ברור כי ישנה השפעה לחיוב, ולו רק משום שהעלאת גיל הפרישה חסכה ממון רב למדינה בדמות קצבאות זקנה, כאשר במקביל עוד עשרות אלפי עובדים המשיכו כל שנה לשלם דמי ביטוח לאומי ומס בריאות, להשתכר ולצרוך וכך להגדיל את הצמיחה במשק.

 

בימים אלו צריך שר האוצר משה כחלון להחליט האם להמליץ בפני ועדת הכספים על העלאת גיל הפרישה בישראל לנשים ל-64 או להשאירו על 62.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x