$
דעות

"לבטח" את העיזבון: הדרך הנסתרת להעברת כספי הירושה

אחת הדרכים הפחות מוכרות להעברת נכסים בתוך המשפחה הינה באמצעות פוליסות ביטוח וקופות גמל. כך תעשו זאת נכון

אבי אברמוביץ 07:5630.12.16
מה יעשה אדם החושש כי לאחר מותו ישתלטו נושים על נכסיו וימנעו את העברתם לילדיו? אחת הדרכים הפחות ידועות, אך הבטוחות ביותר להעברת נכסים בתוך המשפחה (העברת נכסים בין דורית) הינה באמצעות פוליסות ביטוח וקופות גמל. חוק הירושה קובע כי "סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח, על פי חברות בקופת קיצבה או בקופת תגמולים או על פי עילה דומה, אינם בכלל העיזבון, זולת אם הותנה שהם מגיעים לעיזבון".  

כלומר, הכלל הוא שכספים שבקופת תגמולים אינם כלולים בעיזבונו של המנוח (כולל גם קרנות השתלמות, קופות פנסיה, וכל דבר דומה), ואינם מתחלקים לפי דיני הירושה, אלא משולמים על פי הוראה שנתן המוריש בחייו לקופה האמורה, במסמך ההצטרפות לקופה, או בדרך אחרת (היוצא מן הכלל הוא שבעל הזכויות בקופה יכול להתנות שהכספים מגיעים לעיזבון).

 

חוק חוזה ביטוח קובע כי "קביעת מוטב שאינו המבוטח, אין בה כדי למנוע מהמבוטח להעביר או לשעבד את זכויותיו על פי החוזה, או כדי למנוע מנושי המבוטח לעקל זכויות אלה, והכל כל עוד לא קרה מקרה הביטוח; אולם אם היתה קביעת המוטב בלתי חוזרת, יהיו העברה ושעבוד של זכויות המבוטח טעונים הסכמת המוטב בכתב, ונושי המבוטח אינם רשאים לעקל זכויות אלה".

 

דהיינו, באמצעות השימוש בשני הסעיפים הללו והאפשרות לקבוע "מוטב בלתי חוזר", יכול אדם למנוע מנושיו להשתלט על הנכסים שהעביר בירושה, ולהבטיח את העברתם לילדיו. 

 צילום: שאטרסטוק

העברת כספים לאחר המוות באמצעות הוראת מוטבים בחברת ביטוח מהווה גם מקלט מס. רווחים על כספים המופקדים בקופת גמל או בקרן השתלמות פטורים ממס. גם העברתם למוטבים פטורה ממס וכך למעשה אפשר להעביר כספים לדורות הבאים בפטור ממס.

 

שאלה משפטית מעניינת היא הנוגעת לנושא, האם וכיצד יכול אדם לשנות הוראות מוטבים באמצעות צוואה, גם לאחר מותו.

 

בתחילת שנות ה-90 פסק בית המשפט העליון כי כאשר שינוי הוראת מוטבים נעשה באמצעות צוואה, על הצוואה להגיע לחברות הביטוח לפני פטירת המצווה. בפסיקה מאוחרת יותר, של בית המשפט המחוזי בירושלים, העדיף בית המשפט את "התפישה הירושתית" וקבע כי יש לתת תוקף לשינוי הוראת מוטבים גם בצוואה שהגיעה לחברת הביטוח לאחר פטירת המצווה.

 

על הלכה זו חזרה לאחרונה השופטת שלי אייזנברג בפסק דין שניתן בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה, עם אבחנה מסוימת לפיה ניתן לשנות הוראות מוטבים גם בצוואה שהומצאה לחברת ביטוח, לאחר מות המצווה ובלבד שתקנון חברת הביטוח מאפשר זאת.

 

הכותב הוא עו"ד שותף במשרד Rosak - רוזנברג אברמוביץ שנלר ושות', המתמחה בניהול הון פרטי והעברות נכסים בין דוריות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x