$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

יצרנית הקטטרים מדגניה ב' נמכרת ב־200–250 מיליון דולר

דגניה סיליקון, העוסקת בייצור מוצרים רפואיים מסיליקון, נמכרת ליצרנית הציוד המתכלה לחדרי ניתוח קיו הולדינגס, שבבעלות הקרן האמריקאית־בריטית 3i. הרוכשת החדשה צפויה להשאיר את מרבית פעילות החברה בישראל

גולן חזני 06:4827.11.16

דגניה סיליקון שבבעלות קרן ויולה, קיבוץ דגניה ב' וקרן IGI עושה אקזיט. ל"כלכליסט" נודע כי החברה העוסקת בייצור מוצרים רפואים מסיליקון נמכרת לחברת קיו הולדינגס שבבעלות הקרן האמריקאית־בריטית 3i תמורת 200–250 מיליון דולר. הסכום יועבר בשתי פעימות — בינואר 2017 ולאחר יוני 2017.

 

דגניה סיליקון — או בשמה הבינלאומי דגניה מדיקל — הוקמה בשנת 1984 על ידי קיבוץ דגניה ב' ועומרי מרון. החברה ייצרה בעבר מוצרי תינוקות מסיליקון דוגמת מוצצים ובקבוקים, אך כעת היא מתמקדת בייצור קטטרים, שתלים וצינורות רפואיים, שקיות אינפוזיה, בלונים קרדיולוגים ומוצרים נוספים. קרן ויולה מחזיקה ב־40% מהחברה, הקיבוץ מחזיק ב־30%, קרן IGI של אלי וניר ברקת מחזיקה ב־19% ומייסדי ומנהלי החברה מחזיקים ב־11% ממנה.

 

החברה מעסיקה 1,700 עובדים, 1,000 מהם במפעל ייצור בהודו. שאר העובדים מועסקים במרכז הפיתוח של החברה בדגניה ב', במפעלים בקיבוץ שמרת ובירושלים ובמרכז לוגיסטי בסלובקיה. החברה מעסיקה גם כ־50 עובדים בפריז, באמצעות חברת בת. רוכשי החברה צפויים להשאיר את פעילות החברה בישראל כפי שהיא, ולא לבצע שינויים מהותיים בהרכב העובדים.

 

 

מכירות החברה עומדות על 90 מיליון דולר בשנה, ולקוחותיה העיקריים הם חברות הענק קובידיאן ואתיקון שמוכרות את מוצריה החברה לבתי חולים בארצות הברית, אירופה ומזרח אסיה. ה־EBITDA ( רווח תפעולי תזרימי ללא הוצאות מימון ופחת) של דגניה סיליקון עומד על כ־22 מיליון דולר בשנה, והחברה הינה רווחית.

 

דגניה מדיקל והרוכשת יעבדו יחד בחדרי הניתוח

 

חברי הקיבוץ, המחזיקים כאמור בכ־30% מהחברה, יקבלו 230־290 מיליון שקל מעסקת המכירה (ראו הרחבה במסגרת). סכום זה מצטרף לאקזיט הקודם של חברי הקיבוץ מלפני חמש שנים — אז מכרו 40% ממניות החברה לקרן ויולה תמורה כ־100 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 68 מיליון דולר. את ההשקעה מטעם ויולה הוביל אז השותף המנהל יונתן קולבר, שמשמש כיום כיושב ראש דירקטוריון דגניה סיליקון, והקרן למעשה רושמת תשואה של פי 3־4 על ההשקעה. בעת רכישת המניות על ידי ויולה התגלע ויכוח בקיבוץ בעניין אך יושב הראש החיצוני דחף לביצוע העסקה.

 

תחת שליטת ויולה וקולבר, דגניה סיליקון ביצעה שתי רכישות גדולות. בשנת 2010 היא רכשה את חברת ארת'זיס הצרפתית, ובשנת 2012 היא רכשה את חברת ביומטריקס הפועלת מהר החוצבים בירושלים המייצרת מוצרים רפואיים חד פעמיים, וכן מערכות ניקוז וצנתרים.

 

ויוליה היא גם זאת שהעמידה את החברה למכירה בתקופה האחרונה. הקרן — שמלבד קולבר מנוהלת גם על ידי הראל בית־און, סמי תותח ואייל שירן — העמידה את החברה למכירה בתחילת השנה וניהלה מגעים עם מספר גורמים. הגורם הרציני ביותר היה קרן 3i — קבוצת השקעות בריטית־אמריקאית שמנייתה נסחרת בבורסת לונדון לפי שווי של 6.6 מיליארד ליש"ט. הקבוצה, שהוקמה ב־1945, מנהלת כיום נכסים בהיקף 13.5 מיליארד ליש"ט ברחבי העולם. היא מנוהלת על ידי אלן גידינס ומנו אנטל ויש לה נציגויות בתשע מדינות ואחזקות בחברות ב־80 מדינות ברחבי העולם.

 

דגניה סיליקון דגניה סיליקון צילום: גיל נחושתן

 

ל־3i פעילות משיקה לזו של דגניה סיליקון באמצעות חברה הבת שלה קיו הולדינגס — היא רוכשת החברה. קיו הולדינגס — או קיור מדיקל — שנוסדה באוהיו שבארצות הברית נרכשה על ידי 3i בסוף שנת 2014 תמורת כ־160 מיליון דולר מידי קרן IGP שמרכזה בסן-פרנסיקו. החברה מייצרת ומוכרת ציוד מתכלה לחדרי ניתוח. מוצריה של דגניה בסיליקון נחשבים למוצרים מתקדמים יותר, כך שהסינרגיה בין החברות התאימה לביצוע הרכישה.

 

המנהלים צפויים להרוויח מיליוני שקלים מהאקזיט

 

קרן IGI של אלי וניר ברקת מחזיקה כאמור ב־19% ממניות החברה, אותן רכשה ב־2006 תמורת 4.8 מיליון דולר בלבד. הקרן, שכבר סיימה למעשה את פעילותה, מוכרת את המניות בתשואה של פי 10-8 על ההשקעה. מבחינתה מדובר בתשואה מצויינת תוך 10 שנים.

 

בעלי מניות נוספים הם עמוס נהיר שמחזיק בכ־4% ממניות דגניה סיליקון, ששימש בעבר כמנכ"ל החברה וכיום משמש כדירקטור בכרומגן מקיבוץ שער העמקים. המייסד עומרי מרון מחזיק בכ־2%, ואילו חברי ההנהלה הנוכחית מחזיקים בכ־5% מהמניות.

 

המנכ"ל הנוכחי של דגניה סיליקון רמי זיצ'ק הובא לחברה לפני כשנתיים מתפקידו הקודם כמנכ"ל הפעילות הישראלית של חברת תרו. הוא סייע להתפתחות החברה, כך שגם הוא ייהנה ממיליוני שקלים באקזיט הקרוב. מנהלים נוספים מחזיקים באופציות, שגם הן יתורגמו למיליוני שקלים. 

 

החברים צפויים שלא ליהנות ממלוא האקזיט

 

קיבוץ דגניה ב' מחזיק ב־30% מיצרנית הציוד הרפואי מסיליקון דגניה סיליקון, שנמכרת לקיו הולדינגס שבבעלות הקרן האמריקאית־בריטית 3i תמורת 200–250 מיליון דולר. הקיבוץ מונה 170 חברים, כך שאם יוחלט לחלק את כל כספי התמורה לחברי הקיבוץ — המשמעות היא שכל חבר יקבל 1.7 מיליון שקל.

 

לקיבוץ אין אמירה ביחס למכירה, מאחר שבהסכם עם ויולה קיבלה הקרן זכות למכור את מלוא מניות בצורה שהקיבוץ לא יוכל להתנגד. לכן לא צפויה אסיפת חברים, אולם הוועדה הכלכלית תתכנס היום להחליט אם לחלק את כל הכסף או רק את חלקו לחברים. על פי הערכות, רק חלק יחולק לחברים, והשאר יועבר לקופת הקיבוץ.

 

מלבד דגניה סיליקון, בehcu. דגניה ב' פועל גם מפעל "מרססי דגניה" המייצר חומרי ריסוס לחקלאות, וכן אירוח כפרי מפעיל כ־60 חדרי אירוח. נוסף על כך, דגניה ב' מקיים כמה ענפי חקלאות, ובהם רפת וגידולי תמרים, בננות ואבוקדו. בניגוד לקיבוץ השכן דגניה א' ולקיבוצים רבים אחרים, דגניה ב' לא עבר בשנים האחרונות תהליך הפרטה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x