$
בארץ

הוועדה המסדרת: מצביעים בעיניים עצומות

חברי כנסת רבים שנוכחים בדיוני הוועדות, שותקים במהלכן ורק מצביעים כפי שהורו להם. בדיקת כלכליסט מעלה כי השתקנים העיקריים הם חברי ליכוד, ש"ס והרשימה המשותפת ואילו המחנה הציוני ומרצ מתבלטות בהשתתפות פעילה

רוני זינגר 08:2004.08.16

1. מחזה נפוץ אירע השבוע בוועדת הכנסת בדיון על סעיף בחוק נציבות הביקורת על הפרקליטות ולקואליציה לא היה רוב. האופוזיציה נלחמה ונציגה יצאה למסדרון על מנת למשוך לחדר חברי כנסת כדי להוות רוב. הח"כים עבדאללה אבו מערוף ומנואל טרכטנברג הוכנסו לחדר בחיוכים תוך הרמת יד ושאלו "על מה אנחנו מצביעים?". למי זה משנה? העיקר שהושג רוב.

 

בתקופה שלפני כניסת ישראל ביתנו לממשלה, כשהקואליציה היתה רעועה ונשענה על 61 ח"כים בלבד, תופעת הח"כ המתזז־לשם־שימור־רוב היתה אירוע שבשגרה. אבל גם היום ישנם חברי כנסת שאי אפשר שלא לתהות מה הם עושים במשכן, חוץ משימור הרוב של הקואליציה שלהם.

 

השתתפות בדיוני הוועדות, במקום שבו ממש מכינים ומרכיבים את החוקים ומקבלים החלטות משמעותיות, מעולם לא נבדקה. רבים מהח"כים מגיעים מדי יום לעבודה. הם אפילו מתייצבים לעבודתם בוועדות השונות בהן שובצו. אבל נשאלת השאלה מה המשמעות של השתתפות אותם חברי כנסת בוועדות, למעט אותו שימור רוב של הקואליציה? האם הם יודעים על מה הם מצביעים? האם למדו את החומר וגיבשו עמדה?

 

בעזרת הסדנה לידע ציבורי ביקשנו לבדוק האם נכון הרושם שישנם חברי כנסת שאמנם נוכחים בוועדות אך למעשה אינם מביעים כלל עמדה או דעה בנוגע לנעשה. רצינו לבדוק כמה פעמים בכלל דיברו חברי כנסת בוועדות.

 

יותם מנור מ"כנסת פתוחה" של הסדנה סרק את כלל הפרוטוקולים שפורסמו מתחילת הכנסת הנוכחית, כלומר כשנה, ובדק עבור "כלכליסט" האם חברי הכנסת שנרשמו כמשתתפים אמרו ולו מילה אחת, וכל מילה שנאמרה נספרה. עם זאת, ישנם פרוטקולים שהכנסת לא מפרסמת ואלו שוקללו.

 

התוצאות, שתואמות את מה שיכולנו לנחש ממראה עיניים בשטח, מצביעות על מספר חברי כנסת שנוהגים שלא לפצות פה בדיונים רבים.

 

בראש רשימת השתקנים מככב מי שמונה בימים אלה לסגן שר במשרד ראש הממשלה, ח"כ מייקל אורן מכולנו. אורן, ח"כ חדש, העדיף לחזק בכנסת את השריר שהוא יודע להפעיל -הסברה בינלאומית -אך בכל הנוגע לעבודה פרלמנטרית, נראה שזו פחות כוס התה שלו. אורן חבר ב־3 ועדות מתוכן אחת לא חשופה והפרוטוקולים חסויים. אולי שם הוא מתגלה כדעתן ודברן, אבל בשתי הוועדות האחרות, ועדת חוקה וועדת עלייה וקליטה, הוא ממעט להשתתף. הוא הגיע לפחות מ־7 ישיבות בחודש של עשרות ישיבות, ובהן שתק ב־58% מהדיונים.

 

ח"כ מייקל אורן ח"כ מייקל אורן צילום: יונתן בלום

 

 

הבאה בתור היא סגנית יו"ר הכנסת נאוה בוקר, הח"כית החדשה מהליכוד חברה ב־4 ועדות, ועל פי אתר "כנסת פתוחה" היא נוכחת בהן באחוזים גבוהים יחסית. ואולם, מהבדיקה עולה כי ב־55% מהדיונים בהם השתתפה היא בחרה שלא לדבר כלל.

 

בנובמבר האחרון כשעבר חוק ההסדרים בכנסת, בוקר אף צולמה כשהיא משוחחת בטלפון ונכנסת לחדר ועדה כשידה מורמת לקול קריאות רכזת הסיעה: "נאוה תרימי".

 

עוד בשתקנים וחסרי הדעה נמצאים אברהם נגוסה ואמיר אוחנה מהליכוד, שניהם עומדים על 47% מכלל הדיונים שבהם השתתפו אך לא דיברו. יואב בן צור מש"ס ואכרם חסון מכולנו עם 46% נוכחות שותקת, ואחריהם נורית קורן מהליכוד עם 42%. הפתעת הבדיקה הוא ראש הרשימה הערבית המשותפת איימן עודה, שלמרות עמידתו בראש המפלגה השלישית בגודלה בכנסת, ממעט להגיע ל־2 הוועדות בהן מכהן, וב־40% מהדיונים לא דיבר. בקרב הרשימה המשותפת בולטים אוסמה סעדי עם 80% השתתפות ואחמד טיבי עם 72%. 

 

בולטים בשתיקתם חברי הכנסת מהליכוד, הרשימה המשותפת וש"ס.

 

מביעי הדעה המצטיינים הם באופן לא מפתיע מהאופוזיציה, שחבריה מתבלטים בדיונים ומרבים לנצל את זכות הדיבור. המפלגות המובילות הן מרצ והמחנה הציוני. בראש הרשימה נמצאים שלי יחימוביץ׳ מהמחנה הציוני ואילן גילאון ממרצ עם 94% השתתפות מכלל הדיונים בוועדות בהן השתתפו. גם איציק שמולי מהמחנה הציוני נמצא עם 91% השתתפות פעילה. אחריו ממוקמים יעקב פרי מ"יש עתיד" עם 91% השתתפות ויעל גרמן עם 89% השתתפות פעילה. הבדיקה לא כללה שרים וסגני שרים משום שהם לא מרבים להגיע ולהשתתף בדיוני הוועדות.

 

יו״ר הרשימה המשותפת, ח״כ איימן עודה: ״לעבודתנו בכנסת יש אספקטים רבים במיוחד בתפקיד של יו״ר הרשימה. אין ספק שעבודת הועדות והנוכחות בהם חשובה ולכן כבר בתחילת המושב העברתי את חברותי בוועדת הכנסת לח״כ עבדאללה אבו מערוף (למרות זאת היא נכללה בכתבה כאילו אני עדיין חבר ועדה). בנוסף, אני מגיע ומשתתף בדיונים של כלל הועדות בנושאים מגוונים אשר קרובים אשר חשובים לציבור הערבי ולשכבות המוחלשות.

 

אחד התפקידים החשובים שלנו במיוחד כחברי אופוזיציה ונציגי המיעוט הוא בשינוי התודעה הציבורית ובכך אני משקיע חלק גדול מזמני. בכנות יש לומר, שמירב ההישגים שהצלחנו להביא במהלך הקדנציה לציבור הבוחרים לא הגיעו דרך עבודה בועדות או ע״י חקיקה אלא ע״י עבודה צמודה, בעיקר מול הדרגים המקצועיים, במשרדי הממשלה השונים".

 

2. המאבק לתוך הלילה שהתקיים בוועדת הכספים על הצעת חוק הגשת התקציב הדו־שנתי, היה בסך הכל חימום מנועים של כלל הדמויות המשתתפות, לקראת ההצגה הגדולה: התקציב וחוק ההסדרים. מיסוי בעלי דירות, הרחבת סל התרופות והטבות מס לחברות הייטק גדולות -אלו ועוד נושאים רבים שבחוק ההסדרים יפורקו בוועדות הכנסת, כשהח"כים יבקשו לערוך בהם שינויים ויתקוטטו במאזן הכוחות מה לאשר ומה להפיל. מופע תרבות התן־והקח שהיה רק בנובמבר האחרון, אז אושר התקציב הקודם, הותיר חותם. הח"כים לא התביישו אז ולא יתביישו גם כעת לבקש תקציבים תמורת שינוי דעה והצבעה בעד או נגד.

 

במושב האחרון עסקה הממשלה והכנסת לא מעט בחוקי שבת. היה הרבה רעש ומעט עשייה כיוון שעד עכשיו הכל תקוע. חוק השבת של ח"כ מיקי זוהר, שביקש לשתק את המדינה בשבת או להטיל סנקציות קשות על מי שיפתח את העסק בשבת, לא יקודם בשל אי תמיכת החרדים. במקביל, חוק המנוחה בשבת של ח"כ אלי כהן קודם ונתקע, וכעת ממתין לוועדת המנכ"לים של מנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר, שבוחנת את הסוגיה ורחוקה מלקבל החלטה.

 

אך לא רק השׁבת היתה המילה שנשמעה הרבה בכנסת. בשנים האחרונות היה ניתן לשמוע הרבה את המילים שקיפות ופריפריה, אך לראות מעט עשייה. רק בימים האחרונים התברר שהתכנית האסטרטגית הממשלתית לפיתוח רב־מערכתי של צפון הארץ לא תצא בינתיים לפועל. אז תכנית לצפון לא תהיה, אבל ועדה חדשה ל"צדק חלוקתי" לצמצום הפערים בין תושבי המרכז לפריפריה הוקמה במושב הזה, צדק שנעשה בעיקר כדי לחלק כיבודים לח"כ מיקי זוהר שנעלב שלא קיבל ראשות ועדה אחרת -ותוגמל בזו.

 

ח"כ מייקל אורן מסר בתגובה: "ברור שעיקר פעילותי הפרלמנטרית מתקיימת בוועדות הביטחוניות החסויות העוסקות בנושאים הנוגעים להתמחותי המדינית והביטחונית -ועדות שלא סקרתם במסגרת בדיקתכם. כיו"ר ועדת המשנה לענייני חוץ והסברה המבקר את פעילות המשרדים השונים, אני יכול להבטיח לציבור שקולי נשמע ומהדהד בקרב הגופים אותם אני מבקר".

 

מלשכת ח"כ אמיר אוחנה נמסר בתגובה: "ח"כ אוחנה חבר בשתי ועדות. בוועדת החוץ והביטחון הוא משתתף פעיל בכל הישיבות, כולל דיונים שיזם בעצמו, חלקם פתוחים לציבור - ובכל זאת לא באו לידי ביטוי בכתבה. בנוסף ח"כ אוחנה מגיע לישיבות רבות בועדות בהן הוא איננו חבר, במטרה ללמוד ולשמוע - הגעות שלשיטת הבודקים נספרו כ"שתקנות" חרף העובדה שהוא איננו חבר בועדות הללו ולא מחויב בהגעה כלל".

 

תגובתה של ח"כ בוקר לא התקבלה.

 

ההגנה על שראל עוברת בגנים של משפחת חזן

 

ח"כ אורן חזן ממשיך את המסורת שהתחיל אביו, חה"כ לשעבר יחיאל חזן, ומגן על חברת שראל -חברה פרטית הרוכשת תרופות וציוד רפואי עבור מרבית בתי החולים בישראל. החברה מתמודדת עם ביקורת על היעדר שקיפות.

 

השבוע נערך דיון בוועדה לביקורת המדינה בהשתתפות החשכ"לית מיכל עבאדי־בויאנג'ו ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. משרדה של החש"כלית ומשרד הבריאות מנהלים ויכוח מקצועי בנוגע לשיטת העבודה של חברת שראל. עם זאת, שני הגופים מסכימים שעל החברה להתנהל ביותר שקיפות.

 

ח"כ אורן חזן ח"כ אורן חזן צילום: עומר מסינגר

 

בדיון התפרץ ח"כ חזן והשמיע האשמות חריפות נגד החשכ"לית ונציגה לשעבר בדירקטוריון שראל, אלי בראל, שלטענתו ביקש להתמנות לתפקיד בכיר בחברה ורק לאחר שסורב, פתחה החשכ"לית במסע רדיפה נגד שראל. החשכ"לית ומנכ"ל משרד הבריאות דחו מכל וכל את הטענות. יצוין כי לאחר שיחיאל חזן הגן על החברה בכנסת ב־2014 הוא הוקלט אומר כי מנכ"ל שראל אבי בוסקילה הוא "חבר שלי הרבה שנים" וכי ביקש ממנו עזרה.

 

ח"כ חזן מסר בתגובה כי אין קשר בין הדברים, וכי המאבק למען שראל הוא ענייני ונעשה עקב ניסיון אישי.

ספי קרופסקי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x