$
בארץ

פרסום ראשון

חוק ההסדרים ממשיך להידלדל: הגמ"חים ואגודות האשראי - בחוץ

מדובר בחוק שאמור להקל על הקמת אגודות אשראי ולהחיל פיקוח על קופות הגמ"חים של הקהילה החרדית; גם החוקים להחלת פיקוח על פלטפורמות הלוואות המונים ולהקמת מכללות טכנולוגיות - ייצאו מחוק ההסדרים

עמרי מילמן 12:1629.07.16

טיוטה עדכנית של חוק ההסדרים שהגיעה לידי "כלכליסט" מראה שאתמול דולל חוק ההסדרים מכמה מהלכים משמעותיים שהיו צפויים להיכנס אליו.

 

שני מהלכים בולטים שיצאו מחוק ההסדרים הם דווקא בתחום הפיננסיים שקרוב לליבו של שר האוצר משה כחלון - הראשון אמור להקל על הקמת אגודות אשראי חדשות באמצעות הקלות משמעותיות בדרישות ההון שלהן ובמקביל להחיל פיקוח על קופות הגמ"חים של הקהילה החרדית שכיום לא נתונות לשום פיקוח.על פי הצעת החוק, שני סוגים אלה של גופים פיננסיים יהיו תחת הפיקוח של הרגולטור הפיננסי החדש שקם בימים אלו.

 

הצעת החוק שנעשתה על ידי היועץ המשפטי לשעבר של האוצר יואל בריס אמנם זכה לתמיכה מצד בנק ישראל בכל הנוגע להוצאת אגודות האשראי מתחום סמכותו (עד להיקף פעילות מסוים), ואולם החלת רגולציה על הגמ"חים שמהווים היום, על פי הערכות של האוצר ורשות המסים, כר פורה להעלמות מס, עלולה לפגוע בפעילות שלהם, דבר שיצר התנגדות מצד החרדים - חזית שכחלון לא מעוניין לפתוח מאחר והוא זקוק ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני כדי להעביר את התקציב.

 

בנוסף יצא מחוק ההסדרים החוק שלפיו פלטפורמות P2P ייכנסו לפיקוח של הרגולטור הפיננסי החדש. הפלטפורמה מאפשרת לציבור לקבל הלוואות באופן ישיר על ידי משקיעים שיש להם כסף חופשי והם מעוניינים להשקיע אותו באמצעות מתן הלוואה בתמורה לריבית.

 

קופות צדקה קופות צדקה צילום: חיים צח

הצעת החוק קבעה כללים בהם חייבים הגופים שמאפשרים את הלוואות ה-P2P לפעול בכל הנוגע לנושאי משרה, ניהול סיכונים גיבוי מידע, מידת השקיפות לה נדרשות החברות מול הלקוחות וכו'. עוד הוצע כי הרגולטור החדש יוכל להטיל על גופים אלו עיצומים מקרה של הפרות שונות. המטרה הייתה להפוך את לתת לגיטימציה לגופים אלו, כמו eloan וTARYA מול הציבור, שכן העדר הפיקוח שיש היום "מהווה איתות שלילי למשתתפים פוטנציאלים החוששים לפעול באמצעות הפלטפורמה מבלי שיש הסדרה נאותה ופיקוח המהווים מעין 'חותמת כשרות' מאת המדינה" כפי שניסחו זאת באוצר בטיוטת חוק ההסדרים המקורית.

  

סעיף נוסף שיצא מחוק ההסדרים, יותר שנוי במחלוקת הוא זה שהציע הקמה של 4-5 מכללות טכנולוגיות, שיזכו למימון נרחב יותר מהמדינה- למסלולים ספציפיים בהתאם לצרכים שמזהים משרדי הממשלה.הקמת המכללות הייתה אמורה לבוא על חשבון המכללות הקיימות שהיו אמורות להתאחד (ולהיסגר). כיום קיימות 73 מכללות טכנולוגיות עם 450 סטודנטים בממוצע, שיעורי דיפלום של 46% ושיעורי השתלבות בתעשייה במקצועות הנלמדים של 53% (לפי משרד הכלכלה). משרד האוצר, בעקבות עבודה של המועצה הלאומית לכלכלה רצה ליצור כמה מכללות איתנות פיננסית, פדגוגית וניהולית. אולם הצעה זו באה בהכרח על חשבון המכללות הקיימות מה שמביא ללחצים מול שר האוצר כנגד המהלך. בינתיים התוכנית יצאה מחוק ההסדרים אף שמנכ"ל המשרד, באב"ד, הרבה לדבר בשבחה מעל לכל במה.

 

תגובת קואליציית הארגונים החברתיים: "ההקלות הרגולטוריות לאגודות האשראי הן חשובות מכדי שייפלו על מזבח האינטרסים הפוליטים של גורמים בקואליציה. אנו קוראים לכחלון לא לסגת מעמדתו ולהמשיך להוביל את השינוי שהתחיל באומץ וללא חשש. מה שמתחיל בקבירת אגודות האשראי יסתיים בקלות בקבירת כל הרפורמה המתוכננת לפתיחת התחרות ושבירת הריכוזיות בשוק הבנקאות. הציבור מעורב וכבר מצפה זמן רב לרפורמה, לא נשתוק ולא נוותר עד שתצא אל הפועל כמתוכנן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x